Waarom ik niet alles wat ik lees bespreek op mijn blog

Wie mij kent, weet dat ik veel lees. Heel veel. Zeker als je daar de luisterboeken bij optelt (en luisteren is net zo goed voor je hersenen, dus ja, ik tel luisterboeken mee bij het aantal gelezen boeken). Toch zie je lang niet alles terug op mijn blog. Vandaag leg ik je uit hoe dat zit.

Ik lees gemiddeld zo’n 8-10 boeken per maand. Dit kan een beetje wisselen, als ik bijvoorbeeld een heel dik boek lees is het totale aantal boeken die maand wat lager, is er iets groots in mijn leven dan lees ik ook vaak wat minder en als ik niet lekker in mijn vel zit staan er meer luisterboeken op het lijstje, maar 8-10 is wel het gemiddelde. Die boeken komen lang niet allemaal terug hier op mijn blog. Natuurlijk, soms zie je wat terug in de recensies, of in de serie ZomerLezen, maar ook dan noem ik lang niet alles wat ik in een jaar lees.

De voornaamste reden daarvoor is dat ik ook regelmatig iets voor mezelf lees. Dat doe ik omdat ik lezen ook gewoon als hobby wil houden, net als het luisteren van boeken. Als ik van ieder boek een recensie moet gaan schrijven, dan is het lezen net een huiswerkopdracht en dat wil ik voorkomen. Daarnaast speelt ook mee dat ik regelmatig boeken herlees of opnieuw beluister. Ik lees of luister dan geen nieuw boek, en dus valt er een stuk minder over te schrijven 😉

Nog iets wat meespeelt: ik vind niet alles wat ik lees een recensie waard. Soms vind ik een boek gewoon niet zo goed. Wel vermakelijk of lekker om te lezen, maar niet goed genoeg voor een recensie. En soms geef ik een boek juist een recensie, als tegenwicht tegen alle ‘OMG dit boek is zoooo goooeeed!’-recensies. Daarnaast probeer ik voor de recensies ook een beetje af te wisselen in genre en leeftijd. Dat lukt niet altijd, maar het is wel mijn streven. Ook dat speelt mee bij de afweging welk boek ik ga recenseren voor mijn blog.

En tot slot: ik luister ook regelmatig luisterboeken als ik aan het schoonmaken ben, als ik de was ophang, sta te koken of als ik op de fiets zit. Daarvoor kies ik bewust boeken waarbij het niet erg is als je een klein stukje mist. Maar ik vind het dan niet netjes om een recensie te schrijven over een boek waarbij ik mogelijk niet alles heb meegekregen tijdens het luisteren.

Dus, daarom bespreek ik niet ieder boek wat ik lees hier op mijn blog.

5 gedachtes over “Waarom ik niet alles wat ik lees bespreek op mijn blog

  1. Naomi zegt:

    Leuk om jouw afwegingen te lezen. Ik ben altijd wel blij als ik ergens een tegenhanger zie van alle positieve recensie, want als ik alleen maar positiviteit over een boek lees, ga ik eerlijk gezegd ook twijfelen. Er moet toch wel iets zijn?
    Ik ben wel benieuwd of jij als je een recensie gaat maken dan bijvoorbeeld ook aantekeningen maakt tijdens het lezen? Ik doe dat namelijk nooit (tenzij ik iets heel opvallends lees), maar als ik jouw blog lees, vermoed ik dat jij het heel anders aanpakt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.