Fijne luisterboeken voor bij de grote (voorjaars)schoonmaak

Het voorjaar is begonnen, en voor veel mensen is dat het ideale moment voor de grote schoonmaak. Vroeger was dat nodig om al het roet en kolenstof uit het huis te krijgen (aangezien men de hele winter het huis had moeten verwarmen met een open haard/kolenkachel en die dingen zorgen, naast warmte, ook voor een hoop roet en stof in huis). Tegenwoordig verwarmen de meeste mensen hun huizen op een andere manier, maar aangezien veel klusjes in de lente een stuk aangenamer zijn om te doen (midden in de winter de buitenkant van je ramen lappen is of best fris, of best knoeierig op je winterjas, en het huis en de dekbedden luchten is ook een stuk aangenamer als het niet vriest) houden veel mensen nog steeds een grote schoonmaak in de lente. En daar horen natuurlijk arbeidsvitaminen bij! Voor mij is dat niet in de vorm van een radio, maar in de vorm van een luisterboek. Maar welke luisterboeken zijn nou geschikt voor de grote schoonmaak?

Je kunt uiteraard het luisterboek nemen waar je al in bezig was, maar dan loop je het risico dat je stukjes mist (emmers vullen maakt herrie, zeg maar). En dat is misschien niet zo erg als het om een (luister)boek gaat wat je al kent, maar wel als het een boek is wat je met aandacht moet of wil luisteren. Het moet dus een boek zijn waarbij je af en toe een stukje kan missen zonder dat je dan het verhaal niet meer kan volgen. Ik luister ook graag luisterboeken bij opruimklussen, omdat ik dan makkelijker beslissingen kan nemen of iets weg moet ja of nee. Raar maar waar!

Tip van mij: spreek met jezelf af dat je je ‘schoonmaak-luisterboek’ ook echt alleen mag luisteren als je bezig bent met schoonmaken (of, oke, iets ruimer: het huishouden). Op die manier moet je wel opruimen en schoonmaken om verder te kunnen in je verhaal. Aan het eind heb je dan een fijn boek geluisterd en is je huis (of een deel daarvan) opgeruimd en schoon. Win-Win!

Fijne luisterboeken voor bij de grote schoonmaak

Baantjer-luisterboeken. Heb je een klus die ongeveer 4 uur duurt, of wil je zo’n 4 uur gaan schoonmaken? Kies dan voor een Baantjer-luisterboek. Deze boeken duren ongeveer 4 uur, en in die tijd kun je, zo weet ik uit ervaring, best veel werk verzetten. En voor iedereen die denkt dat dit oudbollige verhalen zijn: er is een groeiend aantal recente verhalen, waarbij mobieltjes, internet en social media hun intrede hebben gedaan in het rechercheteam van de Warmoesstraat. Er zijn uiteraard nog steeds de vaste elementen (Buitendam die ‘eruit’ roept, het cafe van Lowietje), maar zowel de zaken als de middelen zijn gemoderniseerd. Wil je een van deze moderne boeken luisteren, zoek dan op Baantjer geschreven door Peter Römer.
Baantjer-luisterboeken zijn beschikbaar in de app van Online Bibliotheek, Storytel en Kobo Plus.

Columns van Sylvia Witteman. Heb je meerdere kleine klusjes om te doen? Dan zijn de columns van Sylvia Witteman perfect. Iedere column duurt 3 tot 5 minuten, en zo kun je makkelijk klusjes timen. Ga bijvoorbeeld 3 columns lang opruimen, 1 column de vuilniszak verwisselen, 1 column om de was in de wasmachine doen en die aan te zetten, 5 columns om het bed te verschonen… Op die manier krijg je veel gedaan in weinig tijd, en het is een stuk leuker dan een timer die afgaat. Ik zou dit niet aanraden om je oventijden te timen, maar voor dit soort klusjes is het perfect. En ja, dat doe ik zelf dus ook vaak. Bezorgboodschappen opruimen voor 1 persoon en 1 kat duurt bijvoorbeeld 2-3 columns, hooguit 4 (als ik veel voorraad heb besteld of iets voor de vriezer ga koken). De verhaaltjes zijn niet alleen kort, maar ook lekker huiselijk en daardoor zeer herkenbaar.
De columns van Sylvia Witteman zijn beschikbaar in de app van Online Bibliotheek, Storytel en Kobo Plus.

Gossip Girl van Cecily von Ziegezar. Dit is zo fout dat het juist wel weer lekker is: rijke tieners in New York die het leven proberen uit te vinden en ondertussen domme puberacties uithalen. Deze luisterboeken zijn heel geschikt als je een paar grotere klussen hebt die je wel in dezelfde week/twee weken wil doen, maar niet op dezelfde dag. Je luistert dan steeds een uur a anderhalf uur, ondertussen poets je de badkamer/keuken, mest je je klerenkast uit, hang je de was op, lap je de ramen of trek je al het onkruid uit de tuin. Ondertussen heb je entertainment, maar mocht je even een stukje missen, dan is dat niet erg want veel informatie wordt regelmatig herhaald. Deze serie kwam uit toen ik tiener was, en dat kun je op een aantal momenten horen (mobieltjes zonder internet, bijvoorbeeld, en antwoordapparaten), maar voor generatiegenoten is dat misschien ook wel lekker. Je weet dat je ervan houdt 😉
De Gossip Girl-boeken zijn te luisteren via Storytel en de app van Online Bibliotheek.

De Hongerspelen van Suzanne Collins. Heb je een grote en stomme klus waar je enorm tegenop ziet? Kies dan voor een dik en lang luisterboek (of een flinke serie). De Hongerspelen is erg geschikt daarvoor. Ten eerste omdat de kans groot is dat je (de hoofdlijn van) het verhaal al kent, ten tweede omdat het een verhaal is dat vanuit slechts 1 perspectief vertelt wordt, en het is een verhaal zonder al te veel terugblikken of sprongen in de tijd. Dat maakt het goed te volgen, ook als je even minder oplet. Ik vind het eerste boek het beste voorgelezen, mede omdat ik de voorleesstem het beste bij het verhaal vind passen. De trilogie duurt alles bij elkaar zo’n 33 uur, en als je de prequel ook nog wil luisteren (vond ik persoonlijk minder, maar goed, daar kunnen we over van mening verschillen) kun je daar nog een kleine 20 uur bij optellen. Genoeg tijd dus voor je grote stomme klus!
Deze serie is te luisteren via Storytel en Kobo Plus. Sommige bibliotheken hebben het luisterboek ook te leen op een schijfje, maar dan moet je wel een cd-speler/discman/mp3-speler met mogelijkheid om schijfjes af te spelen/dvd-speler/blue ray-speler/computer met mogelijkheid om schijfjes af te spelen hebben.

Harry Potter van J. K. Rowling. Nog een goede serie voor een stomme klus! De Harry Potter-serie is alles bij elkaar zo’n 100 uur luisteren, dus als je echt je hele huis van onder tot boven wil schilderen/behangen/ieder hoekje wil zo goed wil soppen dat Mevrouw Helderder haar eigen huis nog vies zou vinden, kilometers administratie uit moet zoeken of de hele tuin wil doen, dan is dit een prima serie. Werkt trouwens ook goed bij verhuizingen, kan ik uit ervaring vertellen. Mocht je Rowling zelf niet willen sponseren maar wel deze boeken willen luisteren, dan zijn er genoeg plekken waar je de luisterboeken kunt vinden/luisteren/kopen zonder dat er geld bij Rowling terecht komt. Hou er wel rekening mee dat deze routes niet altijd legaal zijn. Persoonlijk vind ik de versies die door Jan Meng zijn ingelezen het fijnste, maar als jij een andere voorlezer prefereert: bij Storytel zijn de boeken ook ingelezen door Jouman Fattal, de Engelse edities zijn ingelezen door Stephen Fry en ik weet dat er op YouTube en Spotify ook regelmatig mensen opduiken die de verhalen zelf inlezen (vaak worden deze versies ook weer verwijderd vanwege schendingen van het auteursrecht).
Legale versies van de Harry Potter-boeken zijn te luisteren via Storytel, Kobo Plus en je kunt de schijfjes lenen via de bibliotheek.

Mijn niet zo perfecte leven van Sophie Kinsella. Zin in feelgood, maar dan wel met een goed verhaal? Dan is dit een aanrader! Katie werkt op een reclamebureau in Londen. Ze is de laagste in de pikorde en haar baas, Demeter, lijkt wel geboren in de hel, maar Katie weet dat je ergens moet beginnen als je ooit verder wil komen. Maar als ze ontslagen wordt en terug moet naar de boerderij van haar vader en stiefmoeder, lijkt haar droom verder weg dan ooit. Ze besluit haar vader te helpen om een glamping op te zetten. En wie is een van de eerste gasten? Precies, Demeter. Katie besluit wraak te nemen op die perfecte baas die haar zomaar haar baan en toekomst afpakte. Maar is Demeter wel zo perfect? Of heeft zij ook niet zo’n perfect leven als Katie altijd dacht?
Dit luisterboek is beschikbaar bij Storytel, de app van Online Bibliotheek en Kobo Plus.

Luisterboeken van Jill Mansell. Van de boeken van Jill Mansell wordt bijna iedereen vrolijk (in tegenstelling tot schoonmaken 😉 )! Het fijne is dat de verhalen altijd min of meer hetzelfde patroon volgen, iets wat de luisterbaarheid enorm ten goede komt, zeker als je ondertussen aan het schoonmaken bent. Daarnaast kan ik het wel waarderen dat de verhalen een happy end hebben en dat de vrouwen in kwestie niet meteen hun verstand verliezen omdat er toevallig een knappe man voorbij komt lopen. De vrouwen zijn ook allemaal werkend (vaak in een creatief beroep), en kunnen prima hun eigen boontjes doppen. En ik vind het leuk dat Mansell in de recentere boeken ook een aantal maatschappelijke thema’s verwerkt. Persoonlijke favorieten zijn Open Huis, Kapers op de Kust, En de minnaar is…, De prins op het verkeerde paard, Je bent geweldig en Ondersteboven.
De boeken van Jill Mansell zijn te beluisteren via de app van Online Bibliotheek en Storytel.

De Gorgels van Jochem Meyer. Moet het hele gezin aan de slag? Dan is dit het perfecte luisterboek voor jullie! Meyer stopt tijdens het voorlezen ook wat extra grapjes in de boeken die (waarschijnlijk) alleen de grote mensen begrijpen (maar ja, die hebben dan weer geen Waakgorgel, dus dat trekt het wel weer in evenwicht). Gorgels zijn kleine wezentjes die je beschermen tegen griep en verkoudheid, en die ervoor zorgen dat er ’s nachts korstjes op je wondjes komen. De meeste mensen kunnen gorgels niet zien, maar Melle en Limoni wel. Zij hebben namelijk super-ogen.
Dit luisterboek is te vinden in de app van Online Bibliotheek, Storytel en Kobo Plus.

5 gedachtes over “Fijne luisterboeken voor bij de grote (voorjaars)schoonmaak

  1. Naomi zegt:

    Ga jij nou ook al over die voorjaarsschoonmaak beginnen? Ik doe er dit jaar voor het eerst aan en voel me angstig volwassen;). Ooit trouwens bij mijn broertjes (nieuwe) huis schoongemaakt met een Baantjerboek aan. Was best een prima combi.

    Like

  2. Kim zegt:

    Ik luister gewoon zoveel luisterboeken dat ik klusjes doe met het boek waarin ik bezig ben. Maar voor mensen die maar af en toe luisterboeken luisteren, zijn jouw tips ideaal! 🙂

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.