Friday Five: auteurs waar je minimaal vijf boeken van hebt gelezen

Oké, ik doe mee met Friday Five! Friday Five is een tag van Joost van NerdyGeekyFanboy. Iedere vrijdag (ik weet nog niet of ik iedere vrijdag mee doe) staat er een thema centraal. Binnen dat thema zet je 5 boeken centraal. Diverse bloggers doen hier aan mee, en ik dus nu ook.

Deze week: vijf auteurs waarvan je minimaal 5 boeken hebt gelezen. Nu lees ik vrij veel, en als een auteur me bevalt lees ik het liefst alles wat er van diegene beschikbaar is. Gevolg: van heel veel schrijvers heb ik er minimaal vijf boeken gelezen. Daarom kies ik ervoor om ook een paar schrijvers in het zonnetje te zetten die, naar mijn mening, te weinig aandacht krijgen.

J. K. Rowling. Van Rowling heb ik uiteraard de complete Harry Potter-serie gelezen (en dat zijn al zeven boeken). Het verhaal in de serie gaat over Harry, die erachter komt dat hij een tovenaar is. Hij gaat naar Zweinstein’s Hogeschool voor Hekserij en Hokus Pokus. Hij wordt vrienden met Ron Wemel en Hermelien Griffel, en samen gaan ze de strijd aan tegen Voldemort, de meest duistere tovenaar van de afgelopen twintig jaar. Op mijn ‘nog te lezen’-lijstje staat haar nieuwe serie, Cormoran Strike. Ik vind de stijl van Rowling erg prettig, en ben dol op Harry, Ron en Hermelien. Ik hoop dat de Cormoran Strike-serie met net zo veel plezier op gaat leveren.

Pieter Aspe. Dit is een Vlaamse auteur, die in Nederland weinig bekendheid geniet. Onterecht als je het mij vraagt, want zijn thrillers zijn behoorlijk goed. Hij heeft twee series geschreven, beiden over Pieter van In. In de eerste serie werkt Van In op het politiebureau in Brugge, samen met Guido Versavel. Ze lossen ingewikkelde moordzaken op, die vaak gepaard gaan met politieke intriges. Je leest wisselend over Van In en Versavel, de daders, getuigen en slachtoffers. Soms weet jij dus iets eerder dan de speurders, en soms weten zij het eerder dan jij. Uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes op hun plaats. Uit deze serie zijn De Vijfde Macht, Casino en Alibi mijn favorieten. Daarnaast is Aspe onlangs begonnen aan een nieuwe serie. Ook met Van In, maar nu is Van In met pensioen en is van Versavel en de vrouw en kinderen van Van In geen spoor te bekennen. Wel worden er al hints gegeven, en het boek eindigt met een cliffhanger. De eerste serie kun je redelijk door elkaar lezen. Ik verwacht dat dat met de tweede serie niet kan, maar dat vind ik niet erg.

Sarah J. Maas. Van Sarah J. Maas heb ik, op het laatste deel na, de hele Glazen Troon-serie gelezen. Deel 7 komt begin april in het Nederlands uit, en daar kijk ik enorm naar uit. Die eerste zes delen heb ik dus gelezen, en ook het eerste deel van Hof van Doorns en Rozen. Glazen Troon vind ik echt fantastisch, geweldige fantasy en het verhaal zit vol vaart. Daarnaast ben ik heel blij dat de hoofdpersoon een sterke stoere vrouw is, en dat bijvoorbeeld Aedion open is over het feit dat hij zowel op mannen als op vrouwen valt. Hof van Doorns en Rozen heeft een rustiger tempo dan Glazen Troon, maar is ook explicieter op sommige momenten. Als je niet tegen seksscenes kunt, zou ik het houden bij Glazen Troon. De rest van de Hof-serie staat op mijn ‘nog te lezen’-lijstje.

Joelle Charbonneau. Deze schrijfster is vooral bekend van haar trilogie De Test (The Testing), die binnen de Hungergames-trend past. Zelf vind ik De Test beter dan De Hongerspelen. Daarnaast zijn er nog drie boeken van haar verschenen, waarvan ik er twee gelezen heb. De derde, Tijdbom, staat op mijn ‘nog te lezen’-lijstje. Naast De Test heb ik ook Nodig gelezen een YA-thriller. Het verhaal draait om de vraag: wat heb je nodig? En wat is het verschil tussen iets graag willen en iets nodig hebben? Kaylee weet wat het antwoord is op die vraag: een nieuwe nier voor haar broer. Ze gelooft niet dat Nodig, het nieuwe sociale netwerk, haar kan helpen, maar ze heeft niets te verliezen. Aan het hof van Eden, het andere boek wat ik gelezen heb van Charbonneau, is een fantasy-verhaal. Het gaat over een tweeling, een jongen en een meisje. Hun vader en broer zijn omgebracht, en het koninkrijk Eden heeft een nieuwe monarch nodig. Maar het is onduidelijk of Carys of Andreus de eerstgeborene is. Wie gaat het land besturen?

Roald Dahl. Goud van oud. Van Roald Dahl heb ik als kind heel veel gelezen, en mijn ouders lazen het ook voor. Sjakie en de Chocoladefabriek, Mathilda, Daantje de Wereldkampioen, De GVR, De Heksen, De Giraffe, de Peli en ik… Ik heb zelfs een speciale uitgave, Roald Dahl’s schatkamer. Hardcover, met allemaal kleurenillustraties plus een aantal nooit uitgegeven teksten. Volwassen boeken heb ik nooit gelezen, ik hou niet zo van horror. De kinderboeken vind ik echter briljant. Als ouders nog een leuk voorleesboek zoeken: Roald Dahl. En wil je een bezoekje aan de Efteling interessant maken voor de wat oudere kinderen? Neem Gruwelijke Rijmen mee en loop met dat in de hand door het Sprookjesbos. Wedden dat die sprookjes opeens een stuk minder kinderachtig zijn?

En dit was mijn Friday Five! Wil je weten welke andere auteurs zo populair zijn dat iemand er minimaal vijf boeken van heeft gelezen? Kijk dan bij mijn mede-bloggers: Joost, Rianne, Marieke, Annabel, Veerle en Celine en nog vele anderen!

2 gedachtes over “Friday Five: auteurs waar je minimaal vijf boeken van hebt gelezen

  1. Naomi zegt:

    Wat jij schrijft, vind ik wel herkenbaar. Als ik aan een serie begin, lees ik ‘m vaak ook helemaal. Dat zorgt ervoor dat er echt heel veel auteurs zijn waar ik minstens vijf boeken van heb gelezen. Leuk lijstje weer!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.