Het is bijna Koningsdag, en dat betekent ook dat er een vrijmarkt aan zit te komen. Vaak kun je daar veel boeken vinden, maar de kwaliteit en het aanbod wisselt. Hoe kun je het kaf van het koren scheiden? In deze blogpost vertel ik het je.
Allereerst: let op het weer. Als het regent, is de kans groot dat de boeken waterschade hebben. Waterschade is ontzettend zonde en niet te herstellen, dus als het je gaat om een mooi exemplaar of een boek wat je cadeau wil doen moet je heel goed opletten. In dat geval raad ik kramen aan die overdekt staan of een overkapping hebben. Of blijf lekker thuis, kijk naar de Koningsdag-special op tv en lees een oranje boek. Werkt ook 😉
Oké, het weer is goed. Dan is het verstandig om te bedenken wat voor soort boek je wil hebben, en of de kans groot is dat je dat op de vrijmarkt gaat vinden. Op de vrijmarkt vind je meestal boeken die in vijf categorieën te verdelen zijn:
– ‘een keer lezen en dan klaar ermee’-boeken. Dit zijn vaak bepaalde detectives die niet meer spannend zijn als je de plot eenmaal kent (ik verwacht deze vrijmarkt bijvoorbeeld veel Arlidge te zien liggen). Ook veel chicklits (denk aan de ‘Shopaholic’-serie en vergelijkbare boeken) en veel ‘hype’ boeken (een jaar of twee geleden zag ik heel veel exemplaren van ‘Vijftig Tinten Grijs’).
– ‘oud en alleen nog te vinden op de vrijmarkt en op marktplaats’-boeken. Denk hierbij aan Agatha Christie (ligt slechts bij hoge uitzondering nog in de reguliere boekhandels), gedateerde geschiedenisboeken, oude examenbundels en meer van dat soort spul.
– ‘dit heb ik ooit moeten lezen’-boeken. Als je een beetje je best doet, kun je je oude lijst voor Nederlands voor max. 10 euro kopen op de vrijmarkt. Wolkers, Zwagerman, Reve, ze liggen er. Doorgaans in een ‘lijsters’-variant of een andere goedkope editie.
– ‘dit heb ik ooit gekregen’-boeken. Hieronder vallen de boeken die je van die ene tante cadeau kreeg maar die geen idee had wat jouw smaak was, boekenweekgeschenken en boeken die mensen altijd graag aan anderen cadeau geven: The Secret, boekjes met citaten van andere mensen en van die (semi)grappige boekjes met thema’s als ‘het huwelijk’ of ‘welkom in het studentenleven’.
– ‘mijn kinderen willen dit niet (meer) lezen’-boeken. Boeken die de kinderen ontgroeid zijn, die ze saai vinden of te oubollig. Vaak is dit een mengelmoes van de voorgaande soorten. Deze boeken zijn of in heel goede staat (want maar 1 keer gelezen) of in heel slechte staat (want al generaties lang doorgegeven en het jongste kind mag ze nu verkopen).
Valt het boek wat jij zoekt in een van bovenstaande categorieën? Dan is de kans groot dat je zult slagen op de vrijmarkt. Zo niet, dan zul je goed moeten zoeken en/of veel geluk moeten hebben. Ik zie bijvoorbeeld nog niet heel veel Young Adult op de vrijmarkt. Als je daarvoor gaat, kun je misschien beter naar Het Boekenfestijn of gewoon de bieb of de boekhandel.
Wat hoop jij dit jaar op de vrijmarkt te kunnen scoren?
Ik hoop altijd op Pinkeltje boeken, mijn jeugdsentiment. En boeken met rare titels, meer voor de grap dan voor de inhoud.
LikeLike
Sinds de kinderen ouder zijn vind ik de vrijmarkt wat minder leuk, maar anders is het zeker een mooie dag om boeken te scoren. Nu haal ik ze meestal uit de bieb.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ga gewoon nog even de vrijmarkt over voor het nostalgische gevoel. Veel te leuk!
LikeLike
Ik vind het altijd leuk om boeken uit m’n jeugd terug te vinden, veel Pinkeltje dus…;) En boeken met grappige titels, meer als gimmick dan voor de inhoud.
LikeGeliked door 1 persoon