Lezen voor de lijst: mijn aanraders (12-15 jaar)

Lezen voor de lijst kan heel leuk zijn, maar je kunt ook soms door de bomen het bos niet meer zien. Welke boeken moet je nou in vredesnaam kiezen? In deze blog help ik je. Hieronder zie je welke boeken van de lijst ik je zou aanraden, welke thema’s er in het boek zitten en waarom je dit boek volgens mij zou moeten lezen. Soms staat er ook een bijzonder weetje bij, of een leuke tip. Een aantal boeken zijn ook beschikbaar als luisterboek. Je kunt dat luisterboek meestal digitaal luisteren, bijvoorbeeld via LuisterBieb, de app van de bibliotheek. Deze app kost niets extra als je al een abonnement bij de bibliotheek hebt.
Let op: in deze blog gaat het over de boeken voor jongeren van 12 tot 15 jaar. De boeken die ik voor jongeren van 15-18 jaar aanraad komt binnenkort online.

54 minuten van Marieke Nijkamp (niveau 2)
Thema’s in dit boek: schoolleven, schietpartijen/schoolshootings, Verenigde Staten
Waarom zou je dit boek willen lezen: dit boek is heel pakkend geschreven. Als je eenmaal in het verhaal zit, wil je het per se uitlezen. Daarbij zijn de thema’s in het boek actueel en is het makkelijk om je in te leven in ten minste een van de personages (je volgt verschillende personages in het verhaal, waardoor je een compleet beeld krijgt van wat er gebeurd is).
Leuk weetje: de auteur is Nederlands, maar het boek verscheen eerst in het Engels.

Aan de bal van Lieneke Dijkzeul (niveau 1)
Thema’s in dit boek: voetbal, Afrika, cultuurverschillen
Waarom zou je dit boek willen lezen: dit is echt een boek voor de voetbalfans. Het verhaal gaat over de droom van ieder voetballend jongetje: ontdekt worden door een scout en getraind worden om profspeler te worden.
Goed om te weten: dit boek kun je ook als luisterboek lenen bij de bibliotheek. Handig als je bijvoorbeeld dyslexie hebt!

Bloedgeld van Simone van der Vlugt (niveau 2)
Thema’s in dit boek: zeerovers, VOC, Amsterdam, 17e eeuw
Waarom zou je dit boek willen lezen: met dit boek werk je tegelijkertijd aan twee vakken: Nederlands en geschiedenis. Twee vliegen in een klap dus! Superhandig. Ook is dit een spannend verhaal, zeer geschikt voor stoere lezers.

De Hongerspelen van Suzanne Collins (niveau 2)
Thema’s in dit boek: overleven, dystopieën.
Waarom zou je dit boek willen lezen: dit boek heeft een nieuwe trend mogelijk gemaakt. Hoe tof is het als jij dat uit kunt leggen aan je docent Nederlands? Daarnaast is dit een verhaal over hoe de toekomst eruit zou kunnen zien. Sommige mensen denken zelfs dat dit zou kunnen gebeuren, bijvoorbeeld toen Trump president van Amerika werd.
Goed om te weten: dit boek kun je als luisterboek lenen bij de bibliotheek, of luisteren via Storytel.

De Test van Joelle Charbonneau (niveau 2)
Thema’s in dit boek: overleven, dystopieën.
Waarom zou je dit boek willen lezen: ik vind dit zelf een beter boek dan De Hongerspelen. Cia is een leuk personage, heel vindingrijk, slim en oprecht. In dit boek zitten minder politiek en intriges dan De Hongerspelen, waardoor het toegankelijker is. Tegelijkertijd is het slot van de trilogie ontzettend goed.

De verborgen ervenis van Richard Grenville (niveau 4)
Thema’s in dit boek: magie, schoolleven.
Waarom zou je dit boek willen lezen: omdat het steengoede fantasy van Nederlandse bodem is. Het verhaal begint een beetje Harry Potter-achtig, maar gaat daarna een paar stappen verder dan dat. Daarbij zul je je docent waarschijnlijk behoorlijk kunnen imponeren, want dit is een dik boek.
Handig om te weten: dit boek is als luisterboek beschikbaar in LuisterBieb en Storytel.

Een-nul voor de autisten van Karin Stoffels (niveau 2)
Thema’s in dit boek: psychische stoornissen (oftewel: mental health)
Waarom zou je dit boek willen lezen: dit is een minder bekend boek, maar daarom niet minder mooi. Dit is een van de boeken die ik je aan zou raden als je graag indruk wil maken op je docent, maar tegelijkertijd niet een superdik boek wil lezen. Het verhaal bevat humor en daardoor is het geen zwaar verhaal, ondanks dat het een zwaar onderwerp behandeld.

Extreem Luid & Ongelooflijk Dichtbij van Jonathan Saffran Foer (niveau 4)
Thema’s in dit boek: rouwproces, zoektochten, terrorisme.
Waarom zou je dit boek willen lezen: het onderwerp van het boek is actueel (terrorisme, aanslagen in het WTC) en beschrijft hoe de kijk op de wereld veranderd is door dergelijke oorlogen, welke littekens dit soort daden achterlaten bij de slachtoffers en nabestaanden. Tegelijkertijd is dit geen boek wat alleen maar zwaar en zielig is, omdat de hoofdpersoon, Oskar, ook een grappig en vrolijk jongetje van 9 is.
Let op: het luisterboek van dit boek is een verkorte versie. Gebruik die dus niet voor je opdracht!

Harry Potter en de Steen der Wijzen van J. K. Rowling (niveau 2)
Thema’s in dit boek: tovenaars, magie, schoolleven, weeskinderen
Waarom zou je dit boek willen lezen: de Harry Potter-serie, die met dit boek begint, is een icoon in de boekenwereld. Iedereen probeert hieraan te tippen, wil het succes van deze serie bereiken. Het is een verhaal over liefde, dapperheid, moed en datgene doen waarvan je intrinsiek voelt dat het goed is.
Leuk weetje: Harry Potter is door de kinderen ontdekt. Volwassenen vonden dit boek in eerste instantie helemaal niets.
Handig om te weten: dit boek is als luisterboek beschikbaar bij de bibliotheek en Storytel.

Harry Potter en de Relieken van de Dood van J. K. Rowling (niveau 3)
Thema’s in dit boek: tovenaars
Waarom zou je dit boek willen lezen: dit is het slot van de Harry Potter-serie. In dit deel kom je erachter of alle offers die in de voorgaande delen zijn gebracht door de diverse personages alle pijn en moeite waard waren. Ook kom je erachter wie er uiteindelijk samen verder gaan (en dat is een beetje anders dan in de films).
Leuk weetje: in dit boek komen alle belangrijke gebeurtenissen uit de voorgaande delen weer terug, in omgekeerde volgorde.
Handig om te weten: dit boek is als luisterboek beschikbaar bij de bibliotheek en Storytel.

Het leven van een Loser 1 van Jeff Kinney (niveau 0)
Thema’s in dit boek: schoolleven, dagboeken
Waarom zou je dit boek willen lezen: dit is een soort stripboek, maar dan iets dikker. En hoe cool is het als je voor school een stripboek kunt lezen? Dus als je echt heel veel moeite hebt met lezen, probeer dan dit boek eens. Kun jij ook eens vertellen dat je een dik boek hebt uitgelezen!

Het Wonderbaarlijke Voorval met de Hond in de Nacht (niveau 3)
Thema’s in dit boek: autisme
Waarom zou je dit boek willen lezen: ben je fan van The Big Bang Theory? Dan ga je dit een leuk boek vinden. Christopher is namelijk een soort Sheldon, alleen communiceert hij wat minder met anderen. En als je van wiskunde houdt, is dit ook een aanrader.
Leuk weetje: de auteur had niet de intentie om een boek over een autistische jongen te schrijven. Hij schreef gewoon een boek wat hij leuk vond om te lezen.

Hoe overleef ik (zonder) dromen van Francien Oomen (niveau 1)
Thema’s in dit boek: wensdromen, verliefdheid
Waarom zou je dit boek willen lezen: dit boek leest heel makkelijk en het verhaal bestaat grotendeels uit e-mails en chatgesprekken. Het is het twaalfde deel in een serie, dus als dit boek je bevalt, heb je meteen nog een heleboel boeken om te lezen. En als het je niet bevalt: het boek is niet heel dik.

Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman (niveau 2)
Thema’s in dit boek: kruistochten, middeleeuwen, tijdreizen.
Waarom zou je dit boek willen lezen: net als met ‘Bloedgeld’ werk je met dit boek aan twee vakken tegelijk, namelijk Nederlands en geschiedenis. Het verhaal van dit boek is spannend, en je krijgt wellicht een paar ‘goodwill-punten’ van je docent omdat je een klassieker kiest.
Leuk weetje: dit boek won in 1974 de Gouden Griffel en in 1976 de Europese Jeugdboekenprijs voor Beste Historische Roman.
Handig om te weten: dit boek is als luisterboek beschikbaar bij de bibliotheek, LuisterBieb en Storytel. Ook is er dit jaar (2019) een actie waardoor dit boek voor 2,50 te koop is bij de boekhandel.

Oorlogswinter van Jan Terlouw (niveau 1)
Thema’s in dit boek: Nederland, WOII, verzet
Waarom zou je dit boek willen lezen: dit verhaal is superspannend! Michiel, de hoofdpersoon, doet namelijk dingen waarvoor je in de Tweede Wereldoorlog zonder pardon werd vermoord. Hij neemt dus, net als vele verzetsstrijders tijdens de oorlog, een enorm risico. Daarnaast werk je ook met dit boek, net als met ‘Bloedgeld’ en ‘Kruistocht in Spijkerbroek’, aan twee vakken tegelijk. Superhandig!
Handig om te weten: dit boek is als luisterboek beschikbaar bij de bibliotheek, Luisterbieb en Storytel. Jan Terlouw leest het verhaal zelf voor.

Voor deze lijst heb ik mij gebaseerd op de lijst van https://12-15.jeugdbibliotheek.nl/lezen/lezen-voor-de-lijst.html

6 gedachtes over “Lezen voor de lijst: mijn aanraders (12-15 jaar)

  1. Naomi zegt:

    Geweldig, zo’n lijstje. Dat gaat een hoop jongeren helpen, denk ik. Ik vind overigens dat hele lezen voor de lijst een dubbel iets. Goed dat ‘de jeugd’ moet lezen, maar ik merk ook hoe de lijst veel jongeren demotiveert en hoe hun leesplezier verdwijnt door het lezen van verplichte kost. Met deze boeken raken ze de motivatie hoop ik niet kwijt!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.