Boeken buiten je comfortzone

Soms is het goed om eens iets anders te lezen dan wat je altijd leest. Op die manier kun je nieuwe auteurs en genres ontdekken en kun je ook meer over jezelf leren. Waarom denk ik dat ik dit genre wel of niet leuk vind? Heb ik misschien vooroordelen over mijzelf of over dit genre? Waarom denk ik dat dit genre wel of niet bij mij past? Soms is het nodig om je boekenblik te verruimen, omdat je alle boeken binnen je favoriete genres al hebt gelezen. En soms heb je gewoon zin in iets nieuws, iets anders. Sommige vrouwen gaan dan schoenen kopen (ik niet), anderen knippen hun haar af (doe ik soms) en weer anderen gaan naar de bibliotheek of boekhandel voor een totaal nieuw boek (jep, dat ben ik).

Waarom doen we dit? Nou, onze hersenen (of, in ieder geval, de hersenen van meeste mensen) zijn dol op nieuwe dingen. Ken je die bak energie die je hebt na een verhuizing of aan het begin van een nieuwe baan? Dat je overal zin in hebt en dat je heel graag alles meteen aan wil pakken? Juist. Dat komt van alle nieuwe dingen. En om zo’n energiestoot een beetje na te bootsen, kun je dus ook een boek pakken wat buiten je comfortzone ligt (het voordeel: dit is een stuk minder drastisch en stressvol dan een nieuwe baan of een verhuizing).

Wat zit er in je comfortzone?

Als je een boek buiten je comfortzone wil gaan lezen, is het wel handig als je eerst weet wat er in je comfortzone zit. Welke boeken lees je eigenlijk altijd wel? Als je naar de bibliotheek of de boekhandel gaat, bij welke genres loop je dan altijd even langs? Dat is je comfortzone.

Maar er zijn mogelijk binnen je comfortzone ook auteurs die je nog niet ontdekt hebt, of subgenres waar je nog niets van gelezen hebt. Toen ik begon met het lezen van detectives, was dat vooral Baantjer en Agatha Christie. Inmiddels lees ik meer thriller-auteurs, en heb ik mijn comfortzone dus al aardig weten uit te breiden. Zo kun jij ook naar je favoriete genres kijken: is er een subgenre wat je nog niet kent, of een nieuwe auteur die je een kans kunt geven? Op die manier heb je wel iets nieuws, maar hoef je niet al te ver buiten je comfortzone te gaan. Blijft het nog een beetje veilig 😉

De grens van je comfortzone

Ben je in een iets avontuurlijker bui, dan kun je ook een keer de boeken verkennen die aan de rand van je comfortzone liggen. Denk bijvoorbeeld eens aan een kruising tussen jouw favoriete genre en een ander genre (historische romans laten zich bijvoorbeeld goed combineren met thrillers of romantische boeken). Of ga op zoek naar een boek in een ander genre, maar dat wel een aantal elementen bevat die je leuk vindt. Hou je bijvoorbeeld van fantasy met sterke vrouwelijke personages, dan kun je ook eens kijken naar historische romans met sterke vrouwelijke personages. Hou je van waargebeurde verhalen, kijk dan eens naar boeken waarin feit en fictie worden vermengd tot een verhaal.

Ook een leuke manier om de grenzen van je comfortzone op te zoeken: gebruik de leesadvies-tool op de website van de bibliotheek. Vaak komen hier verrassende auteurs uit! Natuurlijk kun je ook zelf door de bibliotheek gaan dwalen, maar dat kan er ook voor zorgen dat je te makkelijk naar je ‘vaste kasten’ loopt. Of kijk in de bieb eens bij de thema-tafels, daar liggen soms ook boeken waar je nog niet aan gedacht hebt.

Daarnaast kun je ook eens kijken naar de leeftijdscategorie waar je meestal in leest. Lees je vaak volwassen literatuur? Kijk dan eens bij de jeugdliteratuur, daar zitten ook hele goede boeken bij. Omgekeerd kun je, als vervend jeugd/YA-lezer, ook best een keer iets van de volwassen afdeling proberen. Wat kan er nou helemaal gebeuren? In het ergste geval vind je het boek niets. Nou, dan breng je het terug naar de bieb.

Tot slot nog een manier voor de iets dapperder ‘grensverkenners’: bestel een boekenbox. In een boekenbox vind je, afhankelijk van je keuze, een of twee boeken binnen een genre dat jij hebt uitgekozen. Welk(e) boek(en)? Dat is een verrassing. Vaak betaal je voor het boek en de verzending, en er zitten soms ook kleine cadeautjes bij.

Buiten je comfortzone

En tot slot is er natuurlijk de mogelijkheid om (ver) buiten je comfortzone te gaan. Aan jou de vraag hoe ver je wil gaan. Staan alle genres en leeftijden open, of zitten er grenzen aan je verkenningsopties?

Wil je een boek buiten je comfortzone proberen, dan zijn er een paar opties om dit te proberen. Je kunt bijvoorbeeld de bibliotheek inlopen en met jezelf afspreken dat je een boek kiest met een bepaalde kleur cover, zoals rood, blauw of groen. Of je kiest een compleet nieuw genre, of je gaat voor de bestsellers van het afgelopen jaar/de afgelopen jaren. Lees alleen maar debutanten, of lees bijvoorbeeld met de LeesLijst Literatuur in de hand.

Maar ook in de boekwinkel of online kun je nieuwe boeken vinden. Online zijn er natuurlijk de vele boekenblogs, en je kunt bij de eerder genoemde boekenboxen natuurlijk ook een box bestellen met een genre wat je nog niet kent. In de boekwinkel (in ieder geval: in een goede boekwinkel) kun je je laten adviseren door de medewerkers. Je kunt bloggers gaan volgen die boeken lezen buiten jouw comfortzone, of kijken of je vaste boekenbloggers misschien meedoen aan een tag of een serie (zoals de Friday Five of ZomerLezen) waardoor je op boeken komt die je nooit had verwacht.

Lees jij wel eens boeken buiten jouw comfortzone? Welk boek buiten je comfortzone zou je anderen aanraden? Deel het in de comments!

7 gedachtes over “Boeken buiten je comfortzone

 1. Naomi zegt:

  De laatste tijd ben ik heel veel Young Adults gaan lezen. Tot voor kort deed ik dat alleen als het werkgerelateerd was, als ‘test’ of ik het wat vond voor mijn klas. Nu doe ik het heerlijk zelf. De tips van de bibliotheek vind ik ook vaak heel verrassend. Top dat je die noemt in dit artikel. Ik heb daardoor echt al wel een paar keer een boek gelezen dat anders nooit op mijn lijstje was gekomen.

  Like

  • booksometea zegt:

   Ja, ik zie op je blog dat je meer YA leest! Hartstikke leuk. Heb je trouwens al gezien dat de app van de bieb ook tips kan geven? Ze hebben een lijstje ‘aanwinsten’ en ‘persoonlijk advies’.

   Like

 2. loesjezaakjes zegt:

  Meestal lees ik literaire werken, vooral omdat ik nogal gevoelig ben aan hoe iets geschreven is. Maar ik heb ook enorm genoten van de Harry Potter-reeks en de Game of Thrones-reeks.

  Wat handig die leesadvies-link!

  Like

  • booksometea zegt:

   Mag ik je in dat geval Adres Onbekend extra aanbevelen? De stijl van Susin Nielsen vind ik persoonlijk erg mooi, en de uitgeverij is Lemniscaat (die geven alleen goed geschreven boeken uit 😉 ). En qua fantasy zou je eens naar Natalie Koch kunnen kijken. Haar trilogie De Verborgen Universiteit is erg goed en heel mooi geschreven.

   Geliked door 1 persoon

 3. N8W8 zegt:

  Al zo’n 5 jaar lang begin ik begin januari aan mijn reading challenge (lees-uitdaging). Je hebt dan een lijst waar ca. 50 opdrachten op staan (bvb lees : een boek van 500 blz., een roman, een detective, over jouw stad, science fiction, een kerstboek, een trilogie, een humoristisch boek etc etc.). Heb je een boek uit dan vink je de betreffende challenge af. Het is enig om te doen, je leest dan vaak boeken die je anders niet zo gauw uit de bieb zou meenemen. K heb slechts 1 x de hele challenge afgemaakt, vaak moet ik er nog een stuk of 4 à 5 op het einde van het jaar maar degene die overblijven daar begin ik dan in het nieuwe jaar aan. De leesuitdagingen (reading challenges) vind je terug op het internet. Print het uit en begin ermee! De Oba (Openbare bibliotheek Amsterdam) heeft ook eens zo’n lijst uitgegeven. Geen idee of ze dit nu nog doen.
  Succes!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.