Friday Five: Blauwe boeken

Het thema van de Friday Five van deze week is ‘blauw’. Vijf boeken met een blauwe kaft of het woord blauw in de titel. Friday Five is een tag van Joost van NerdyGeekyFanboy. Iedere vrijdag staat er een ander thema of een andere kleur centraal.

Ontzettend veel van de boeken die ik lees hebben iets blauws, dus deze week zat de uitdaging hem erin dat ik moest kiezen welke van mijn blauwe boeken ik centraal wilde zetten. Uiteindelijk heb ik kunnen kiezen, maar deze week was wel een geval van ‘kill your darlings’… Lees mee welke keuzes ik gemaakt heb!

Bron: NRC Webwinkel

De Glazen Troon van Sarah J. Maas. Prachtige donkerblauwe kaft, en het eerste deel van een goede fantasyserie. De paar rozenblaadjes die je hier op de kaft ziet, zie je op alle kaften van deze serie. En het worden er steeds meer, en ze lopen door op de rug van de boeken, waardoor je uiteindelijk, als je de hele serie in je kast hebt staan een waaier aan rozenblaadjes op de ruggen ziet…. heel mooi dus. Het verhaal gaat over Celaena Sarthodien. Ze is sluipmoordenares. Tijdens haar dwangarbeid wordt ze voor de keuze gesteld om ofwel de rest van haar leven in het strafkamp te blijven, ofwel deelnemen aan een wedstrijd om de Kampioen van de Koning te worden. Ze besluit deel te nemen aan de wedstrijd, omdat ze zo haar vrijheid kan terugwinnen. Al snel blijkt dat ze niet alleen voor haar vrijheid vecht, maar ook voor haar leven. En dat de andere kandidaten er niet altijd even eerlijke methodes op na houden… Aanrader voor liefhebbers van fantasy en de fans van De Hongerspelen.

Bron: boekmeter.nl

Schaduwzuster van Simone van der Vlugt. Een thriller over een tweeling, Marjolein en Marlieke. Marjolein getrouwd, moeder van een dochtertje en lerares Nederlands op een zwarte school in Rotterdam. Als ze op een dag bedreigd wordt door een leerling, blijkt dat de start van veel nare incidenten, waarbij uiteindelijk Marjolein komt te overlijden. Het perspectief van dit verhaal wisselt, soms lees je vanuit het perspectief van Marjolein, soms vanuit het perspectief van Marlieke. Marlieke is alleenstaand en werkt als fotografe. De verhaallijnen werken naar elkaar toe. Wie heeft het op Marjolein gemunt, en waarom?

Bron: bol.com

De wereld van Harry Potter van Alan Zola Kronzek en Elizabeth Kronzek. Dit boek vertelt de historische en mythologische achtergronden bij Harry Potter. Hoe moet je theeblaadjes lezen, waar komen Boemannen vandaan en wie droeg eigenlijk de allereerste Onzichtbaarheidsmantel? Zijn er wel eens echte elfjes gezien? Het boek bevat illustraties, onder andere foto’s en afbeeldingen. Geschreven door vader en dochter, en een mustread (en musthave) voor iedere Harry Potter-fan!

Bron: bol.com

Ergens van Gabrielle Zevin. In dit boek is de dood niet het einde, maar een nieuwe start. Liz krijgt een ongeluk en komt na haar dood in Ergens terecht. Daar moet ze leren leven met het feit dat ze nooit auto zal rijden, dat ze nooit zal trouwen en nooit ouder zal worden dan 15. In Ergens worden mensen na hun dood namelijk niet ouder, maar jonger. De tijd loopt terug, totdat ze weer een baby zijn en terug kunnen naar de aarde, om daar een nieuw leven te starten. In Ergens bestaat geen ziekte en mensen kunnen met honden praten. Maar kan Liz dealen met haar nieuwe ‘leven’?

Het eerste boek van Calamity Leek van Paula Lichtarowicz. Over dit boek heb ik al eerder een recensie geschreven, die vind je hier. Calamity woont in De Tuin, en mag zich van Tante en Moeder nooit buiten de Tuinmuur begeven. Samen met de andere weesmeisjes verzorgt ze de rozen. Maar dan besluit Truly om over de Tuinmuur heen te gaan kijken. Ze valt en overlijdt een paar dagen later. Dit heeft grote gevolgen, vanaf dat moment begint alles te veranderen. Calamity is bang voor de verandering die hierdoor ontstaan, en houdt vast aan datgene wat ze kent: de regels die staan opgeschreven in de Appendix. Het verhaal schiet heen en weer tussen heden, verleden en nog verder verleden. Een boek voor de gevorderde lezer.

3 gedachtes over “Friday Five: Blauwe boeken

  1. Naomi zegt:

    Toen ik de titel zag dacht ik inderdaad ook gelijk: Phoe, dat wordt keuzes maken, want er zijn inderdaad veel boeken met blauwe kaft. Vooral ‘De glazen troon’ vind ik een pareltje. Niet mijn genre, maar qua uiterlijk zou je ‘m bijna toch in de kast willen hebben;).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.