TheeBoekMatch: De Theeroos

Op de blog van Joany kwam ik de rubriek WensThee tegen, waarbij ze de de thee die ze die week drinkt combineert met een aantal boeken. Ik vond dat een ontzettend leuk idee, en vroeg haar of ik haar idee (boeken en thee combineren) op mijn blog mocht gebruiken. En dat mocht! Dus bij deze een nieuwe rubriek: de TheeBoekMatch.

Wel ga ik het iets anders doen dan Joany. Zij bespreekt een theesmaak en noemt daar meerdere boeken bij. Ik doe precies het omgekeerde: ik bespreek een boek, en noem daar meerdere smaken thee bij.

Het boek

Het boek van deze TheeBoekMatch is De Theeroos van Jennifer Donnelly. In dit boek speelt thee een grote rol, en er worden ook veel soorten thee in genoemd. Het verhaal gaat over Fiona. Ze woont in Londen, aan het einde van de 19e eeuw. Fiona werkt in een theefabriek, net als haar vader en haar broer. Ze zou dolgraag een eigen winkel beginnen, samen met haar vriend Joe. Maar dan slaat het noodlot toe: haar vader verongelukt, haar broer verdwijnt en haar moeder wordt vermoord door Jack The Ripper. Joe maakt een meisje zwanger en moet met haar trouwen. Omdat haar vader is omgekomen tijdens zijn werk in de theefabriek, gaat Fiona naar de eigenaar. Ze hoopt dat ze een paar pond kan krijgen als compensatie, zodat ze samen met haar kleine broertje Seamus een plek kan vinden om te wonen. Daar vangt ze per ongeluk een gesprek op tussen de eigenaar en een van zijn medewerkers, waaruit blijkt dat de dood van haar vader geen ongeluk was…

In blinde paniek vlucht ze weg, samen met haar broertje. Fiona besluit naar New York te gaan, waar ze een oom heeft wonen. Onderweg ontmoet ze Nicolas, een rijke jongeman die zo zijn eigen redenen heeft om uit Engeland te vertrekken. Hij helpt haar aan een plek op de boot. Eenmaal aangekomen in New York gaat ze op zoek naar haar oom, Michael. Ze weet dat hij een vrouw en een kind heeft. Echter heeft ook daar het noodlot toegeslagen: de vrouw van Michael is overleden, en Michael kan niet omgaan met dat verlies. De winkel is vreselijk smerig en verwaarloost en de datum voor de openbare veiling is al bekend… Fiona besluit alles op alles te zetten om de winkel te redden. Het lukt haar, mede omdat ze de klanten goed kan inschatten en iets van marketing weet. Er breken gelukkige tijden aan: Fiona en Seamus wonen bij hun oom Michael, de bovenburen nemen de zorgtaken en het huishouden op zich en Nicolas komt regelmatig langs. Fiona wordt zelfs een beetje verliefd…

Ondertussen is de relatie van Joe stukgelopen, en beseft hij dat Fiona zijn ware liefde is. Hij reist haar achterna en gaat in New York naar haar op zoek. Echter, precies als hij Fiona heeft gevonden, komt hij erachter dat ze al getrouwd is. Joe gaat onverrichter zake en met veel verdriet weer naar huis, waar hij besluit om zelf zijn dromen waar te maken. Hij werkt zich op van straatventer tot eigenaar van een grote winkelketen. Ook Fiona werkt zich op, en richt een keten van theewinkels en theesalons op. Daarnaast werkt ze aan haar zoete wraak op de moordenaars van haar vader. Als de zakelijke betrekkingen haar naar Londen leiden, komt ze Joe weer tegen. En dan blijkt dat uit het oog zeker niet uit het hart is…

De thee

Zoals je misschien wel aan de samenvatting ziet, is dit een behoorlijk dik boek. Bij het eerste deel, dat in Londen speelt, zou ik een stevige en onversierde thee aanraden, bijvoorbeeld een Assam of Sewpur Broken Orange Pekoe. Omdat Fiona en haar familie van Ierse afkomst zijn, zou je ook een Irish Breakfast kunnen overwegen. Dit zijn alle drie zware, onversierde theesoorten. Orange Pekoe (wat iets zegt over de kwaliteit van de thee) en Assam worden ook genoemd in het boek, dus dat is extra leuk.

In het tweede deel van het boek, dat in New York speelt, is de sfeer iets luchtiger. Daarom zou ik ook een iets lichtere thee aanraden, bijvoorbeeld een Ceylon. Omdat Fiona in dit tweede deel ook de versierde thee ontdekt, is een kaneelthee ook een passende match (ze ontdekt de versierde thee namelijk omdat haar oom een zak kaneelstokjes op de kist met thee heeft laten liggen). Bij het stuk waarin ze de eerste locatie voor de theesalon ontdekt, zou ik een rozenthee of rozenbloesemthee aanraden.

Bij het derde deel, waarin veel te vieren valt, zou ik sowieso de champagne onder de theesoorten, de Darjeeling, aanraden. Ook een thee met verwarmende en wat zoetige kruiden past goed bij dit deel van het boek, bijvoorbeeld een Chai Tea of een (Vanille) Chai Latte. Tot slot zou je, om de goede afloop te vieren (sorry, spoiler alert 😉 ) een luxe thee kunnen kiezen, bijvoorbeeld een first flush of lentepluk (eerste pluk).

14 gedachtes over “TheeBoekMatch: De Theeroos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.