Zomerlezen: detectives

Het is zomer, en voor veel mensen ook vakantie. In ieder geval hebben veel kinderen en jongeren vakantie, en veel activiteiten voor volwassenen hebben een zomerstop. Op het werk is het rustiger (er is namelijk bijna niemand aanwezig) en doordat het lang licht is, heb je alle tijd om buiten te zitten met een boek. Toch is de vakantie ook een grote lees-valkuil. Veel kinderen en jongeren komen na de vakantie terug op school met een lager leesniveau dan waarmee ze voor de vakantie zijn geeindigd. Dat komt omdat ze de hele zomer hun lees-vaardigheden niet onderhouden hebben. Om dat te voorkomen, is het fenomeen ‘zomerlezen’ bedacht. Dit houdt in dat kinderen tijdens de zomer boeken blijven lezen.

Maar hoe ga je nou boeken leuk vinden als je nooit ziet dat je ouders lekker zitten te lezen? Hoe ga je lezen met ontspanning en fijne tijd associëren als je het goede voorbeeld niet krijgt? Juist, niet. Dus heb ik een oplossing bedacht. Ik geef een aantal boekentips binnen een genre of thema. Boeken voor kinderen, boeken voor jongeren, boeken voor volwassenen én een (paar) voorleesboek(en). Zodat we niet vergeten hoe leuk het is om te lezen.

Bron: pixabay

Deze keer is het thema: detectives/thrillers! Juni is namelijk de ‘Maand van het Spannende Boek’, en daarom leek het me leuk om detectives en thrillers in het zonnetje te zetten.

Voor kinderen (basisschool)

De Vijf als Detectives van Enid Blyton. Een klassieker. Tegenwoordig worden ze hertaald en lezen ze iets vlotter. Vijf vrienden (twee jongens, twee meisjes en een hond). In dit deeltje (De Vijf is een vrij uitgebreide serie) komt er een Amerikaans meisje logeren. In Amerika loopt ze het risico om ontvoerd te worden, daarom komt ze naar Engeland en duikt onder bij De Vijf. Het wordt gevaarlijk, want de ontvoerders hebben door waar hun prooi logeert…
De Baker Street Boys van Anthonie Read. Dit verhaal is gebaseerd op een klassieker, namelijk Sherlock Holmes. De Baker Street Boys is een groep straatkinderen die de geheime helpers van Sherlock Holmes zijn. In het eerste deel van deze serie hebben de jongens een belangrijke taak: Sherlock Holmes is namelijk verdwenen, en de jongens zetten alles op alles om hem terug te vinden.
Spekkie & Sproet-serie van Vivian den Hollander. Dit is een serie over Spekkie (Marloes, maar ze wordt Spekkie genoemd omdat ze dol is op snoepspekjes) en haar vriend Sproet. Samen lossen ze diverse zaken op. Zo is er een verdwenen oma, een geheimzinnige tekening, een hotel waar dingen verdwijnen, een ontvoering… Deze serie bevat 15 delen.

Voor prepubers (onderbouw middelbare school)

Moordspel van Cis Meijer. Dit verhaal begint met een situatie die veel jongeren zullen herkennen: de hoofdpersoon, Robin, wordt door een docent voor schut gezet. Haar tweelingbroer neemt het voor haar op, en mag daarom niet mee op schoolkamp. Tijdens het schoolkamp besluiten Robin en haar vriendinnen om de docent terug te pakken. Maar na hun ‘grap’ komt de leraar niet terug…
S.T.A.G.S van M. A. Bennett. Greer zit op een luxe privé-kostschool, maar ze is nogal een buitenbeentje. Dan vraagt een van de populaire jongens haar mee naar een weekeindje bij hem thuis, samen met nog een aantal andere leerlingen. Tijdens dit weekeind zullen ze ‘bloedsporten’ beoefenen, oftewel jagen, schieten en vissen. Maar niet alleen dieren zijn prooi…
Test van Mirjam Mous. Elvis stapt naar buiten en krijgt een briefje in zijn handen gedrukt. Zijn vader is ontvoerd en hij moet in zeven dagen een aantal opdrachten doen om ervoor te zorgen dat zijn vader blijft leven. Hij mag niemand vertrouwen. Maar is alles wel wat het lijkt? Of is het zo dat schijn bedriegt?

Voor pubers (bovenbouw middelbare school)

De Vallei-serie van Krystyna Kuhn. Dit is een hele spannende serie, waarbij je in ieder deel een andere hoofdpersoon volgt. Op een kostschool in Canada gebeuren vreemde dingen. Tijdens een spel verongelukt er een leerling, maar was dat wel een ongeluk? En wat is er dertig jaar geleden gebeurd met een groep jongeren die de bergen in ging en nooit meer terugkwam?
Mel Wallis de Vries. Een van de populairste thriller-schrijfsters voor jongeren. Veel van haar boeken zijn bekroond, onder andere door de Jonge Jury, en ze wordt wel de Nicci French van de jeugdboeken genoemd. In de boeken staan altijd een of enkele jongeren centraal. Doorgaans zitten ze in Amsterdam op school en leven daar ook. Er gebeurd iets onrustwekkends in hun omgeving, en de jongere/jongeren proberen dat uit te zoeken – vaak met gevaar voor eigen leven. Wallis de Vries schrijft over actuele thema’s en kan zich goed verplaatsen in de wereld van jongeren. Dat, plus de flinke spanning en de vlotte pen, maken deze boeken ook geschikt voor jongeren die niet heel dol zijn op lezen.
Zwijgplicht van Heleen Vreeswijk. Arjan moet stage lopen in een verzorgingstehuis. Hij ziet er enorm tegenop, maar dan blijkt dat er tijdens zijn dienst gewonden en doden vallen. Eerst denkt men aan toeval (oude mensen gaan nu eenmaal een keer dood), maar al snel gaat het gerucht dat iemand de ouderen een handje helpt… De auteur werkt bij de recherche.

Voor volwassenen

Tammy Cohen. Over Tammy Cohen heb ik al eens eerder een blog geschreven. Ik raad haar boeken dan ook van harte aan. Ze lezen makkelijk weg en zijn spannend zonder al te veel bloed en ontploffingen. Ook wel eens fijn, toch?
Pieter Aspe. Aspe is wel weer met ontploffingen, maar minder dan bijvoorbeeld Arlidge. Er zit iets meer rust en iets meer verhaal/achtergrond in. Mijn favoriete boeken zijn De Vijfde Macht, Alibi en Pandora.
Marion Pauw. Een van de beste thrillerschrijfsters van Nederlandse bodem, als je het mij vraagt. Mijn favorieten van haar zijn Daglicht en Jetset.

Om voor te lezen

Bonje in het Bonshotel van Jacques Vriens. Ties woont in het hotel van zijn ouders. Ze hebben niet veel tijd voor hem, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door de vrienden die Ties in het hotel heeft. Maar dan gebeuren er rare dingen en verdwijnen er spullen. Wie zit daarachter?
Briefgeheim van Jan Terlouw. Eva is de ruzies van haar ouders zat, spuugzat. Daarom besluit ze weg te lopen. Maar als ze in haar schuilplaats zit, kan ze niet meer weg. Ze vangt namelijk een gesprek op, een gesprek waarin een moord wordt beraamd. Kan Eva de moordenaars op tijd stoppen?
Het krantengeheim van Martin Widmark. Lars en Maja runnen in hun vrije tijd een klein detectivebureau. Als er allemaal gemene berichten in de krant verschijnen over mensen uit het dorp, gaan zij op onderzoek uit. Wie heeft deze berichten geschreven?

Iedereen kan meedoen. Tot 18 jaar is een abonnement bij de meeste bibliotheken gratis, en als je van een klein budget rond moet komen zijn er vaak subsidie-regelingen waardoor je een bibliotheekabonnement voor een zeer gereduceerd tarief kunt aanschaffen. En uiteraard hoef je niet per sé kinderen te hebben om deze boeken te kunnen lezen 😉

3 gedachtes over “Zomerlezen: detectives

  1. Naomi zegt:

    Ja, zomerlezen! Zo belangrijk. Je wilt niet weten hoe hard ik soms met een kind had zitten ploeteren om het lezen onder de knie te krijgen. Als het dan net voor de zomer was gelukt, kon je soms na de zomer weer opnieuw beginnen. Dat is voor het kind nog wel het allerstomst. De boeken van Corien Oranje doen het bij de jeugd (bovenbouw basisschool) ook altijd goed. En natuurlijk voorlezen, niets zo fijn als voorlezen:).

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.