Zelf ijsthee maken

Het is zomer, en het is warm. Deze week zelfs zo warm dat het te warm is voor thee. De oplossing voor de verstokte thee-liefhebber? IJsthee. Maar ijsthee uit de winkel is niet altijd lekker, en kan vol zitten met suiker en andere toevoegingen. Daarom geef ik je hier twee manieren om zelf ijsthee te maken, met recept.

Hot Brew

Hot Brew is de klassieke manier van ijsthee maken: je maakt hete thee, doet er smaak- en of zoetstoffen in en laat dit afkoelen. Dit werkt goed met zwarte thee, die echt een hoge temperatuur nodig heeft om smaak af te geven. Thee die je voor ijsthee gebruikt moet je altijd langer laten trekken dan wanneer je de thee warm drinkt, dus wees niet bang om de thee te sterk te maken.

Citroen-ijsthee

Je hebt nodig:
– 2-4 zakjes zwarte thee met citroen of 2-8 gram losse thee met citroen
– 1 citroen
– 1-1,5 liter water
– honing naar smaak
– grote kan van minstens 1,5 liter

Wat je moet doen:
– boen de citroen schoon met water en snij hem in stukken.
– breng het water aan de kook en doe de thee in de kan.
– giet het water op de thee
– doe de citroenen bij de thee en voeg indien gewenst honing toe.
– laat minstens een uur buiten de koelkast afkoelen. Haal daarna de theeblaadjes/zakjes en de citroenen uit de kan en zet de kan met de ijsthee-in-wording in de koelkast. De ijsthee is goed als deze ijskoud is.

Cold Brew

Cold Brew ijsthee is zo mogelijk nog makkelijker dan Hot Brew ijsthee. Dit is een geschikte methode voor ijsthee gemaakt van groene thee of voor ijsthee gemaakt van kruiden en/of fruit. Juist omdat hier niet de hitte van kokend water bij komt kijken, is dit een heel geschikte ijsthee om door kinderen te laten maken.

Groene ijsthee met munt en sinaasappel

Je hebt nodig:
– 1-2 zakjes groene thee met munt
– 1-2 zakjes groene thee met sinaasappel
– 2-4 takjes munt
– 0,5-1 sinaasappel
– 1-1,5 liter water
– grote kan

Wat je moet doen:
– boen de sinaasappel schoon en snij hem in stukken. Doe de stukken sinaasappel in de kan
– sla een paar keer met de takjes munt op je hand en rol ze een keer op (dit heet kneuzen). Doe daarna de takjes munt in de kan.
– hang de theezakjes in de kan en giet het water in de kan
– laat dit eerst minstens een uur buiten de koelkast trekken, bij voorkeur in de zon. Zet de kan daarna in de koelkast, waar het verder kan trekken.

Omdat dit een Cold Brew is, duurt het trekken langer. Reken hiervoor minstens 12 uur.

Natuurlijk is naar de supermarkt gaan om een fles of pak ijsthee te halen sneller. Maar, spoiler alert: zelf ijsthee maken is veel leuker en lekkerder! Je kunt uiteraard ook zelf combinaties bedenken, of varieren met de recepten die ik je gegeven heb. Wat denk je bijvoorbeeld van bosvruchten-ijsthee of mango-ananas-limoen-ijsthee? Juist omdat het supersimpel is, kun je hier makkelijk mee variëren. Kijk gewoon wat je in huis hebt (diepvriesfruit is ook prima) en maak er iets lekkers mee!

Geplaatst in: thee

6 gedachtes over “Zelf ijsthee maken

  1. Naomi zegt:

    Tja, het klinkt heerlijk, maar ik houd het bij water. En als het dan toch ijsthee moet worden, ga ik voor de meest ongezonde variant met prik. Heerlijk! (en pas recent ontdekt hoe lekker ik dat vind;))

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.