Zomerlezen: Series

Het is zomer, en voor veel mensen ook vakantie. In ieder geval hebben veel kinderen en jongeren vakantie, en veel activiteiten voor volwassenen hebben een zomerstop. Op het werk is het rustiger (er is namelijk bijna niemand aanwezig) en doordat het lang licht is, heb je alle tijd om buiten te zitten met een boek. Toch is de vakantie ook een grote lees-valkuil. Veel kinderen en jongeren komen na de vakantie terug op school met een lager leesniveau dan waarmee ze voor de vakantie zijn geeindigd. Dat komt omdat ze de hele zomer hun lees-vaardigheden niet onderhouden hebben. Om dat te voorkomen, is het fenomeen ‘zomerlezen’ bedacht. Dit houdt in dat kinderen tijdens de zomer boeken blijven lezen.

Maar hoe ga je nou boeken leuk vinden als je nooit ziet dat je ouders lekker zitten te lezen? Hoe ga je lezen met ontspanning en fijne tijd associëren als je het goede voorbeeld niet krijgt? Juist, niet. Dus heb ik een oplossing bedacht. Ik geef een aantal boekentips binnen een genre of thema. Boeken voor kinderen, boeken voor jongeren, boeken voor volwassenen én een voorleesboek. Zodat we niet vergeten hoe leuk het is om te lezen.

Bron: pixaby

Het kan heerlijk zijn om een volledige serie in een zomer uit te lezen. Je hebt dan als het ware een paar extra vrienden in de zomermaanden, van wie je daarna (helaas) weer afscheid neemt. Juist de zomer leent zich hier heel goed voor, omdat er dan meer tijd en rust is om je volledig te begraven in de serie. Of het is een uitkomst omdat het juist door alle vakanties een drukke periode is op je werk, en je geen ruimte in je hoofd hebt om steeds met nieuwe personages kennis te maken. Ook werken series goed voor mensen die eindelijk een boek gevonden hebben wat ze leuk vinden (mensen die doorgaans zeggen ‘ik hou niet van lezen’). Series zijn zelfs een een beetje verslavend. Dus deze keer in Zomerlezen: boekenseries!

Voor kinderen (basisschool)

De Waanzinnige Boomhut van Andy Griffith & Terry Denton. Dit is een geweldige serie voor kinderen die niet van lezen houden. De boeken zijn dik, maar bevatten enorm veel plaatjes. Andy en Terry moeten een boek schrijven, maar ze hebben geen inspiratie. En dus schrijven ze een verhaal over hun boomhut. Een boomhut met enorm veel verdiepingen, een bowlingbaan, een geheim laboratorium, een zwembad vol haaien en een snoepjesmachine.
Mulberry House van Kristine Groenhart. Marjolein verhuist met haar ouders naar Engeland, en komt op een Engelse meisjeskostschool terecht. Ze heeft wat moeite met aanpassen, en moet erg wennen aan het leven op een kostschool. Tel daarbij op dat Marjolein motorisch nogal onhandig is en dat ze de jongens nogal mist, en je begrijpt dat er een hoop mis kan gaan. Dat leidt tot veel grappige gebeurtenissen.
Gladiator van Simon Scarrow. Marcus gaat naar de Gladiator-opleiding, maar hij kan zijn verleden niet zomaar vergeten (iets wat wel van hem verwacht wordt). De vader van Marcus is namelijk vermoord door soldaten en zijn moeder is als slavin verkocht. Marcus is daarom vastbesloten om de commandant van zijn vader te vinden zodat het recht kan zegevieren. Maar Marcus weet niet dat hij een groot geheim met zich meedraagt. Als dat geheim uitkomt, is hij zijn leven niet meer zeker…

Voor prepubers (onderbouw middelbare school)

Geek Girl van Holly Smale. Harriet is slim, sociaal een beetje onhandig en dol op lijstjes en feitjes. Ook haar motoriek is niet heel goed. Als ze op een dag gescout wordt als model, hoopt ze dat haar modellenstatus haar wat populairder maakt op school. Maar ondertussen moet ze haar modellenstatus wel verborgen houden voor haar beste vriendin, Nat. Nat wil namelijk al haar hele leven model worden – maar zij wordt niet uitgekozen en Harriet dus wel. Samen met haar vader stapt Harriet in het modellenwereldje – om er daar achter te komen dat die wereld heel anders in elkaar steekt dan ze gewend is!
Broederband van John Flanagan. In Skandia worden jongens die krijger of zeeman willen worden opgeleid in speciale groepen, de zogenaamde ‘broederbanden’. Ze leren vechten, zeilen en overleven op een schip. De broederband van Hal is de kleinste van dat jaar, en bestaat uit maar 8 jongens. Maken zij, de buitenbeentjes die overbleven, een kans tegenover de twee grotere broederbanden?
Percy Jackson van Rick Riordan. Percy Jackson is de zoon van Poseidon, de god van de zee. Daar heeft hij niet om gevraagd. Maar omdat hij zijn wiskundeleraar heeft laten ontploffen (letterlijk: boem). Daardoor denkt Zeus dat Percy zijn bliksemschicht heeft gestolen. Zeus en Hades zijn boos – en je kunt Zeus en Hades nou eenmaal beter niet boos maken. Percy moet alles op alles zetten om te blijven leven. Om een gigantische oorlog tussen de goden te voorkomen, moet Percy samen met zijn vrienden een aantal voorwerpen voor de goden terughalen.
Enkele delen van deze serie zijn ook beschikbaar als stripboek/graphic novel.

Voor pubers (bovenbouw middelbare school)

Gossip Girl van Cicely von Ziegezar. Een groep rijke en extreem rijke tieners woont in New York, waar ze naar school gaan en proberen om, tussen al het gefeest door, toch toegelaten te worden tot een goede (Ivy League) universiteit. Op een anonieme site spuien ze over elkaar en worden ze door de anonieme ‘Gossip Girl’ in de gaten gehouden. Gossip Girl is overal bij, weet overal vanaf en is als eerste op de hoogte van de laatste roddels.
De eerste drie delen van deze serie zijn ook als luisterboek beschikbaar via LuisterBieb en Storytel.
Theo Boone/Kid Lawyer-serie van John Grisham. De ouders van Theo zijn allebei advocaat, en Theo wil zelf ook advocaat worden. Zijn ouders zouden liever hebben dat hij wat meer aandacht aan school zou besteden. Theo kent iedere rechter en griffier in zijn woonplaats, wat hem goed van pas komt als hij weer eens in een ‘zaak’ terecht komt. Op de een of andere manier raakt Theo namelijk steeds verzeild in gevaarlijke rechtszaken. Soms als slachtoffer, soms als getuige en soms zelfs als dader…
De Labyrintrenner van James Dashner. Thomas wordt wakker in een labyrint. Zijn geheugen is gewist en hij heeft geen idee hoe hij eruit moet komen. Er wonen meer jongens in het labyrint. Thomas sluit zich aan bij de ‘renners’, een groep jongens die de uitgang van het labyrint probeert te vinden. Althans, overdag. ’s Nachts is het buiten de muren veel te gevaarlijk… En waarom zitten de jongens eigenlijk in dat labyrint? Welk geheim gaat schuil achter de enorme muren waar ze zich tussen bevinden?

Voor volwassenen

Hendrik Groen. Hendrik Groen is een oude man die in een verzorgingstehuis in Amsterdam woont en nog lang geen zin heeft om dood te gaan. Hij schrijft in zijn dagboek en neemt je mee in de wereld van een verzorgingstehuis. De staf, directie, medebewoners en de oprichting van een selectieve club. Het is net alsof je terug bent op het schoolplein – alleen rollen de mensen nu om je heen in plaats van dat ze huppelen, hinkelen of springen.
Helen Grace-serie van M. J. Arlidge. Helen Grace werkt bij de politie van Southampton. Ze komt regelmatig in aanraking met complexe zaken, vaak met seriemoordenaars of serie-plegers. De boeken zijn filmisch geschreven, met korte hoofdstukken en een enorm tempo in het verhaal. De auteur schrijft ook voor veel Britse TV-series, onder andere Silent Witness. Hoewel de boeken los van elkaar te lezen zijn, zit er een verhaallijn in die zich vanaf het eerste deel opbouwt.
De Zeven Zussen-serie van Lucinda Riley. Nadat hun vader is overleden, krijgen al zijn dochters een brief met een verwijzing naar hun afkomst. Ze wisten dat ze geadopteerd waren, maar niet hoe ze precies bij hun vader, Pa Salt, terecht zijn gekomen. Iedere zus gaat op zoek naar haar ware identiteit.

Om voor te lezen

Kleine Beer van Martin Waddell. Dit is een serie prentenboeken waarbij Kleine Beer allerlei dingen meemaakt. Zo wil hij bijvoorbeeld niet gaan slapen, maakt hij een wandeling in het besneeuwde bos en heeft hij een drukke dag. Zeer aan te raden voor peuters en (jonge) kleuters!
De Bende van de Korenwolf van Jaqcues Vriens. Dit is echt een serie die voor verschillende leeftijden leuk is. Dus juist als de leeftijden in het gezin wat verder uit elkaar liggen, is dit een hele goede serie. In Hotel de Korenwolf wonen vier kinderen, hun ouders en hun oma. Omdat hun vader regelmatig roept dat zijn kinderen er een bende van maken, noemen ze zich de Bende van de Korenwolf. Hun oma is erelid en het wachtwoord is stroopwafel. Samen maken ze allerlei dingen mee. Als er bijvoorbeeld een meisje verdwijnt, gaat de Bende op zoek naar haar. En als de sterren van het hotel worden afgepakt, doen de kinderen er alles aan om die sterren terug te krijgen!
Harry Potter van J. K. Rowling. Zeker met het nieuwe spelletje dat uit is (Harry Potter: Wizards Unite), is het hartstikke leuk om deze serie voor te gaan lezen. Op zijn 11e verjaardag hoort Harry dat hij een tovenaar is en dat hij naar Zweinstein’s Hogeschool voor Hekserij en Hokus Pokus mag. Daar leert hij toveren, maakt hij kennis met alle bijzondere dingen uit de tovenaarswereld en hij doet alles wat er in zijn macht ligt om te voorkomen dat Voldemort (de Duistere Tovenaar die Harry’s ouders heeft vermoord) niet wint.

Iedereen kan meedoen. Tot 18 jaar is een abonnement bij de meeste bibliotheken gratis, en als je van een klein budget rond moet komen zijn er vaak subsidie-regelingen waardoor je een bibliotheekabonnement voor een zeer gereduceerd tarief kunt aanschaffen.

5 gedachtes over “Zomerlezen: Series

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.