Illegaal lezen

Zou je een boek uit de boekwinkel stelen? Nee, waarschijnlijk niet. Zou je dan een bibliotheekboek meenemen zonder het netjes te lenen? Nee, waarschijnlijk ook niet. Maar heb je wel eens een ebook van iemand doorgestuurd gekregen en dat op je ereader gezet? Ja? Dan ben je dus strafbaar, dat boek heb je illegaal verkregen. Je hebt een misdaad gepleegd.

Bij ‘lezen’ is niet het eerste wat je denkt ‘dat is illegaal’. En toch is het verspreiden en gebruiken van eBooks waar je niet voor betaald hebt strafbaar. Maar waarom is een eBook met een ander delen wel illegaal en een gewoon boek met een ander delen niet? Heel simpel: het verschil zit hem in de manier waarop je het boek deelt. Als jij een boek uitleent, kun je het ondertussen niet zelf lezen. Maar als jij een eBook doorstuurt (of nog erger: samen met 100 andere eBooks op een USB-stick zet en op marktplaats zet…) dan is het meestal zo dat jij nog steeds toegang hebt tot dat ebook. En dan is het te vergelijken met een compleet boek kopiëren en doorsturen. Strafbaar dus. En broodroof.

Broodroof? Ja, broodroof. Want als jij niet betaalt voor je boek of het via de bibliotheek leent, dan krijgt de auteur geen geld voor dat boek. En dat is te vergelijken met werk doen waar je niet voor betaald krijgt, terwijl je baas er wel de vruchten van plukt. Zou jij dat leuk vinden?

Maar schrijven doe je toch vanuit een passie? Ja, ongetwijfeld. Net als het werken in de zorg, het onderwijs en bij de politie. En toch kunnen die drie beroepsgroepen alle drie vaak beter rondkomen van alleen hun inkomen uit hun ‘passie’, hun ‘vak’, dan schrijvers. Waarom denk je dat die auteurs allemaal in al die praatprogramma’s en spelshows zitten? Omdat ze dat zo leuk vinden? Nee, omdat dat ervoor zorgt dat ze net genoeg kunnen verdienen om hun huur te kunnen betalen. De meeste schrijvers verdienen geen modaal inkomen, eerder ver daaronder. Passie is leuk, maar vanuit armoede en geldproblemen zijn nog maar weinig goede boeken voortgekomen.

Dus doe normaal, en stuur geen digitale boeken meer door. Betaal er gewoon voor. Bij de bibliotheek kun je legaal eBooks lenen. Bij Storytel kun je digitale boeken lenen. In de zomermaanden kun je gebruik maken van VakantieBieb. En voor 10 euro per maand kun je onbeperkt eBooks lezen (Kobo, via Bol.com). Geen enkele reden om het illegale circuit op te zoeken, lijkt mij.

6 gedachtes over “Illegaal lezen

  1. Naomi zegt:

    Tegenwoordig lees ik bijna niets meer digitaal, omdat nieuwe boeken vaak nog niet digitaal beschikbaar zijn bij de bieb. Natuurlijk heb ik overwogen via allerlei slinkse wegen digitale boeken te lenen, toen ik net mn e-reader kreeg. Niet gedaan en ik ben het ook zeker niet meer van plan, want inderdaad, die schrijvers moeten ook ergens van leven he…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.