Budgettips voor lezers

Alles wordt steeds duurder, waardoor er steeds minder geld overblijft voor leuke/fijne/prettige dingen. Daarom deel ik vandaag mijn budgettips voor lezers, zodat je ook kunt lezen als je weinig tot niets te besteden hebt. En ja, ik weet waar ik over praat, want ik kom zelf rond van een Wajong-uitkering (zo’n 1000 euro per maand).

De bibliotheek

Mijn allereerste tip: investeer in een bibliotheekabonnement. Veel gemeentes hebben afspraken met de bibliotheek, zodat minima voor een gereduceerd tarief lid kunnen worden (voor de Vlaamse lezers: ja, dat is in Nederland nodig, want een jaarabonnement is hier zo maar 50 euro). Niet alleen kun je bij de bibliotheek boeken lenen (en zeker als je net als ik een veellezer bent is dat een enorme besparing), maar ook zit er bij je abonnement toegang tot een aantal apps van de bibliotheek, onder andere een om ebooks te lezen, luisterboeken te luisteren en een app voor tijdschriften. Vaak zit er bij je bibliotheekabonnement ook de mogelijkheid om gebruik te maken van het internet op de computers daar, waarmee je ook toegang hebt tot bijvoorbeeld krantenarchieven. Als klap op de vuurpijl kun je bij de bibliotheek ook dvd’s lenen met series en films, zodat Netflix de deur uit kan (ik heb het jarenlang zo gedaan, dus je gaat er echt niet dood van).

En: in Nederland is een lidmaatschap voor kinderen en jongeren tot 18 jaar gratis. Als je kinderen hebt, maak die dan vooral allemaal lid, want zo kunnen ze aan leesboeken komen voor school, zijn de voorleesboeken thuis gevarieerd en kunnen ze desnoods in de bibliotheek op internet werken voor school, voor het geval dat dat thuis een probleem is. Ik zou echt van harte aanraden om iedereen die jonger is dan 18 lid te laten zijn van de bibliotheek, want ‘gratis’ heb je er zo uit, qua kosten 😉 Ben je student, dan kun je vaak in de stad waar je studeert voor een lager bedrag lid worden van de bibliotheek. Wel alle voordelen van een abonnement, niet de kosten.

Is er echt geen geld voor een bibliotheekabonnement? Dan kun je alsnog in de bibliotheek terecht. Je mag er namelijk gratis naar binnen lopen en ergens gaan zitten. Je mag een boek uit de kast pakken en dat gaan zitten lezen, of een krant of tijdschrift. Je mag er je huiswerk maken, studeren of zelfs een hele middag voor je uit zitten staren. De verwarming staat er aan en de wc is er meestal gratis. Scheelt toch weer.

Minibiebs

Minibiebs zijn kleine boekenkastjes die ‘gewoon’ ergens staan. Je mag er boeken uit pakken die jij wil lezen en boeken die jij hebt uitgelezen en aan een ander gunt erin zetten. Het aanbod kan wat eclectisch zijn, maar er zijn ook minibiebs die zich specialiseren in een genre of leeftijdsgroep. Soms moet je even zoeken of rondvragen waar je deze boekenkastjes kunt vinden, maar het kan echt een goede manier zijn om gratis te blijven lezen. En wie weet ontdek je een nieuwe favoriete auteur of nieuw favoriet genre! Je weet vaak niet van te voren wat er in het biebje staat, dus een avontuurlijke instelling is wel erg fijn.

Budget-boeken

Ja, er zijn ook boeken die voor een klein budget te koop zijn. Literaire juweeltjes (te vinden bij de kassa van de Bruna) zijn te koop voor 2,50. Het zijn vaak korte verhalen, geschreven door bekende auteurs, en er zijn inmiddels zo veel delen van uitgegeven dat er vast wel iets van jouw gading bij zit. Een andere optie is een Libelle Bookazine, waarbij een heel boek in tijdschriftformaat wordt uitgegeven. Dit zijn meestal populaire titels die al een tijdje uit zijn, maar zo’n Bookazine kost maar 4 euro en is dus een fijne budget-optie voor iedereen die wel graag wil lezen maar niet heel veel te besteden heeft. Bijkomend voordeel: omdat het boek als een tijdschrift is vormgegeven, is het niet heel zwaar en kun je het makkelijk open leggen, waardoor het ook prettig te lezen is als je minder kracht hebt of je je hand(en) wat moet ontzien wegens verwondingen of blessures.

Online kun je niet alleen kijken naar tweedehands boeken, maar ook naar de boeken van het Boekenfestijn. Dat bestaat niet meer in fysieke vorm, maar nog wel online. Hier kun je voor kleine prijsjes dikke boeken kopen (Lucinda Riley vanaf 6 euro, Game of Thrones vanaf 4 euro, Jill Mansell vanaf 4 euro, Arlidge vanaf 6 euro…). Het zijn vaak wel de grote namen en/of boeken die niemand kent, maar voor de prijs hoef je het hier echt niet te laten. En zeker als je een cadeautje voor jezelf of een ander zoekt, kan dit een zeer budgetvriendelijke oplossing zijn.

Wie iets meer te besteden heeft, kan kijken bij de zogenaamde ‘mid price’-afdeling van de boekwinkel, of gebruik maken van een actie van diezelfde afdeling. Vaak zijn de boeken hier rond de 15 euro, maar af en toe zijn er acties waarbij je drie boeken voor de prijs van twee kunt kopen, of twee halen een betalen-acties. Dit is overigens alleen het geld waard als je zeker weet dat je deze boeken ook echt wil lezen.

Uiteraard is er ook de actie ‘Geef een boek cadeau!’, waarbij je een bekend jeugdboek voor een klein bedrag gaat kopen. Die actie begint in februari en dit jaar is het gekozen boek ‘Het Achterhuis’ van Anne Frank. Mijn persoonlijke bezwaar tegen deze actie is dat alle boeken die bij deze campagne gekozen worden tot nu toe minimaal 20 jaar oud zijn. Leuk om zo voor een klein bedrag je boekenkast vol klassiekers te zetten, maar of die boeken ook aansluiten bij de hedendaagse jeugdcultuur, dat vraag ik me af.

Ebooks

Ja, ebooks zijn vaak een stuk goedkoper dan fysieke boeken. Maar let wel op dat je je boeken van een legale bron download, want ‘een stickje vol boeken delen en doorgeven’ is dus hartstikke illegaal en broodroof. Maar als jij je boeken van een betrouwbare, legale bron download, is dit een goede manier om voor een klein bedrag te lezen – mits je al een ereader hebt. Die dingen zijn namelijk schreeuwend duur. Je kunt soms ook de gewenste boeken lezen op tablet, telefoon of laptop/desktop, maar daarvoor heb je meestal wel weer speciale software nodig. Heb je dus al een ereader, dan is dit een goede budget-optie, maar als je die nog niet hebt zou ik het niet aanraden.

Tweedehands boeken

Fysieke boeken tweedehands kopen kan een goede manier zijn om aan nieuw leesvoer te komen. De kringloopwinkel is een van de eerste plekken waar mensen dan aan denken, en dat is een goede plek voor tweedehands boeken – mits je niet op zoek bent naar een specifieke titel. Is dat wel het geval, dan kan ik de site van Boekwinkeltjes aanraden, waar je kunt graven in de voorraad van meer dan tienduizend boekwinkels, antiquariaten en particulieren. Voordeel van deze site is dat je geen extra kosten betaalt aan de website zelf, in tegenstelling tot die blauwe webwinkel.

Uiteraard zijn er ook Marktplaats en Facebook waar je tweedehands boeken kunt vinden, maar ik vind dat altijd wat onveiliger dan de site van boekwinkeltjes of een plek waar je de boeken zelf vast kunt houden. Daarom zou ik je aanraden om of naar de kringloop, of naar boekwinketjes te gaan.

14 gedachtes over “Budgettips voor lezers

 1. Laurie zegt:

  Kleine aanvulling, van sommige uitgeverijen zijn ebooks dan weer wat duurder. Als Nederlands lezer bespaar je dus wel, maar aan de andere kant van de streep niet veel. Ebooks variëren van €9,99 tot soms wel €16.99 (uitzonderingen hoor). Tegenwoordig is €12,99 of €14,99 gangbaar. Nog een reden voor mij althans om over te stappen op het Engels.

  Like

  • booksometea zegt:

   En fysieke boeken zijn vaak vanaf 20 euro. Plus dat wat oudere boeken vaak wel een stuk goedkoper zijn (boeken vanaf €0,99, 3 boeken voor €9,99). Dus als je niet de nieuwste boeken kiest, kan het bij ebooks best flink schelen.

   Like

 2. Naomi zegt:

  Dat van de budget-boeken wist ik voor een groot deel niet. Maar verder raad ook ik uiteraard iedereen een bibliotheekabonnement aan. Vorige week had ik het nog met vriendinnen over Kobo-plus, waarbij je dan ‘gratis’ veel e-books van bol.com kunt lezen, maar volgens mijn berekeningen ben je dan nog altijd duurder uit dan bij de bieb.

  Like

 3. rinapka zegt:

  Die budget boeken wist ik niet, daar ga ik dus op letten. Ik pluk ook nog wel eens wat weg bij Boekenvoordeel (ook leuk voor boekenbon).
  Zojuist heb ik gewandeld en kwam wel 3 nieuwe biebjes tegen (4 maar 1 kende ik al)

  Like

 4. Mevrouw Marloes zegt:

  Ik lees door de prijzen van Nederlandse boeken daarom ook graag Engels. Als een boek origineel in het Engels is geschreven, dan is dit vaak goedkoper om te kopen. Scheelt soms wel echt een paar euro’s. En ik lees af en toe een boek dat in mijn boekenkast staat opnieuw.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.