Boeken die ik graag opnieuw voor de eerste keer zou lezen

Van sommige boeken is het jammer dat je ze nooit meer voor de eerste keer kunt lezen. Gewoon, omdat je nog een keer die verwondering, die spanning en de opwinding zou willen ervaren. Omdat je stiekem zo graag zou willen dat je nog niet weet hoe het verder gaat. Of omdat je graag zou willen dat je nog niet weet wie de slechterik is. Daarom bespreek ik vandaag een aantal boeken die ik graag opnieuw voor de eerste keer zou willen lezen.

Harry Potter van J. K. Rowling. Ja, ik weet dat Rowling controversieel is, maar de wereld van Harry Potter is zo fijn, die zou ik graag opnieuw voor het eerst ontdekken. Daarbij vind ik de schrijfstijl van Rowling ook erg prettig, wat maakt dat ik toch echt heel graag zou willen dat ik deze boeken opnieuw voor het eerst kon lezen.

De Test van Joelle Charbonneau. Van de drie ‘hongerspelen-achtige’ trilogieen (De Hongerspelen, Divergent en De Test) vind ik De Test het beste. Dat komt omdat je de titel pas echt snapt als je de drie boeken gelezen hebt en er goed over hebt nagedacht. Dat inzicht, die ontdekking, die zou ik graag nog een keer opnieuw ervaren.

De Theeroos van Jennifer Donnelly. Dit is een boek met van alles wat: liefde, romantiek, feminisme, vrouwenpower, emancipatie, thriller en een familieroman in een. Het is een heerlijk boek om te herlezen, maar soms vind ik het jammer dat ik al weet hoe het afloopt. Gewoon, omdat je zo graag zou willen dat je dat avontuur zelf ook kon beleven.

Truth or Dance van Chinouk Thijssen. Dit is echt zo’n serie die je in een weekeind uitleest en waarbij je, op de momenten dat je niet aan het lezen bent, je constant afvraagt: ‘wie de piehiep is Truth or Dance?’. Herlezen terwijl je al weet wie het is, dat is toch anders… Daarom zou ik dit boek graag opnieuw voor de eerste keer lezen.

Aan niemand vertellen van Simone van der Vlugt. Dit is een detective waarvan, als je weet hoe die in elkaar zit, het een stuk minder spannend of bijzonder is. Maar als je nog niet weet hoe het zit, dan is hij razend spannend en ontzettend goed. Herlezen is dus bijna niet mogelijk met dit boek, en daarom zou ik hem graag weer voor de eerste keer lezen.

Dert13n van Steve Cavanagh. Ook dit is zo’n ‘als je het weet is het niet spannend meer’-thriller. En dat is jammer, want dat maakt herlezen bijna onmogelijk (want niet leuk). Daarom zou ik dit boek graag nog een keer voor de eerste keer lezen. Gewoon, om weer te ervaren hoe ik met die puzzel bezig was.

Welk boek zou jij graag opnieuw voor de eerste keer lezen?

14 gedachtes over “Boeken die ik graag opnieuw voor de eerste keer zou lezen

 1. Naomi zegt:

  Leuke vraag. Ik vind dat jij nog behoorlijk wat boeken op een rij hebt gezet. Ik zou zo snel het antwoord niet weten. Misschien dan toch de ‘klassieker’ die ik in mijn jeugd elk jaar heb gelezen en daarna nooit meer. Maar ik ben zo benieuwd hoe ik ‘m nú zou vinden als ik ‘m voor het eerst zou lezen. Ik denk namelijk dat ik het nu niets zou vinden… Gaat om ‘Tuinfluiter Trilogie’ van Jos van Manen.

  Like

 2. Miriam Dubbeldam-Druijff zegt:

  Ik lees eigenlijk al mijn boeken vaker dan een keer en toch merk ik dan vaak nog andere dingen die me nog niet waren opgevallen. Soms zou ik de serie de babysittersclub nog weleens terug willen lezen heb er vroeger 63:delen van in mijn kast gehad. Geen idee hoeveel het er uiteindelijk zijn geworden. Dat was nog zonder de specials

  Like

 3. maartjeleest zegt:

  Soms zou je willen dat je een boek opnieuw voor het eerst zou kunnen lezen. Ik denk dat ik dat ook met Harry Potter heb of die films weer voor het eerst zou kunnen zien. Kan ze natuurlijk steeds opnieuw kijken, maar de magie van de eerste keer is er vanaf.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.