Friday Five: Gesigneerde boeken die heel bijzonder voor je zijn

Iedere vrijdag organiseert Joost van NerdyGeekyFanBoy een Friday Five. Verschillende boekenbloggers zetten binnen een bepaald thema 5 boeken centraal. Deze keer is het thema ‘gesigneerde boeken die heel bijzonder voor je zijn’.

Nu ga ik er meteen bij zeggen dat dit geen Friday Five wordt, maar een Friday Three. Ik heb namelijk maar drie gesigneerde boeken in mijn huis, dus dan is het lastig om er vijf te noemen 😉

Het eerste boek is Het Schnitzelparadijs van Khalid Boudou. Op de middelbare school moesten we dit boek lezen, en Boudou kwam op bezoek om te vertellen over zijn boek. In mijn boek heeft hij ook een persoonlijke opmerking geschreven. Ik stelde een bijdehante vraag over een detail in zijn boek, en hij heeft daar iets over opgeschreven bij het signeren (lang verhaal kort: in zijn boek had hij het over ‘een kat met zeven levens’, terwijl de Nederlandse uitdrukking ‘een kat met negen levens’ is. Ik vroeg of dat een cultureel verschil was, hij was zich niet eens bewust van het verschil).

Het tweede boek is het boek van mijn vader (Hessel Posthuma). Mijn vader heeft twee boeken geschreven, een over de reizen van Augustinus en de invloeden die dat heeft gehad op het Christendom en Vrees Niet, wat gaat over de overeenkomsten tussen het boeddhisme en het Christendom. Vrees Niet kwam uit toen ik op de middelbare school zat, en op de grote vernissage van dit boek heeft hij mij een gesigneerd exemplaar gegeven, met een hele lieve en persoonlijke tekst over de band tussen ons twee.

Het laatste gesigneerde boek wat ik in huis heb is het boek van mijn broer(tje), Tjeerd Posthuma (ja, ik kom uit een familie van schrijvers en boekenliefhebbers). Het is zijn debuut, Stad van Goud. Het gaat over een meisje dat in een jeugdgevangenis zit, en langzaamaan wordt duidelijk waarom. Ze moet namelijk alles wat er gebeurd is opschrijven van haar begeleidster. Ze vertelt over het leven in de instelling, en over de gebeurtenissen die ertoe geleid hebben dat ze nu in de gevangenis zit. Ook in dit boek zit een persoonlijke en lieve tekst bij de handtekening.

En dit was mijn, ietwat persoonlijke, Friday Five/Three. Heb jij gesigneerde boeken in huis? Zijn ze extra bijzonder voor je?

4 gedachtes over “Friday Five: Gesigneerde boeken die heel bijzonder voor je zijn

  1. Naomi zegt:

    Die persoonlijke tekst moet het nog veel dierbaarder maken dan die handtekening. Volgens mij heb ik geen gesigneerde boeken in huis, maar ik heb ook niet het idee dat ik daarmee iets mis. Mocht er een bekende gaan schrijven, wil ik natuurlijk wel zo’n leuke persoonlijke boodschap voorin!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.