Mijn favoriete luisterboeken

Ik heb een paar luisterboeken waar ik steeds bij terug kom. Omdat de de stem fijn is, omdat het verhaal fijn is of omdat de combinatie van de stem en het verhaal gewoon goed is. In deze blogpost vertel ik je welke luisterboeken mijn favorieten zijn, en waarom.

  • Harry Potter. Ik denk niet dat dit een verrassing is voor de mensen die mij kennen of al wat langer volgen. Ik ben dol op het verhaal, en ik vind de voorleesstem (Jan Meng) erg fijn. Hij leest goed voor en het verhaal is uiteraard betoverend. Daarbij merk ik dat ik tijdens het luisteren andere dingen ontdek in het verhaal dan tijdens het lezen.
  • De Hongerspelen. Met name het eerste deel van de trilogie, omdat deze stem het beste past bij het verhaal. Lieneke Rijkxman heeft een rustige stem waar ze op de juiste momenten emotie in weet te leggen. Deze combinatie maakt het prettig en rustgevend om naar te luisteren.
  • De Edelsteen-trilogie. Dit is een feelgood-verhaal, niet heel ingewikkeld, wel onderhoudend en grappig. Daarbij wordt het voorgelezen door Lottie Hellingman, en haar stem past goed bij het verhaal. Ze heeft de juiste combinatie van luchtigheid, puberdrama en humor die het een goede match met het verhaal maakt.
  • Baantjer-boeken. Baantjer-boeken vind ik erg fijn om te luisteren. Het verhaal is precies diepgaand genoeg om me bezig te houden, en de verhaallijn is lekker voorspelbaar. Ook is het vaak een wat korter verhaal, waardoor je het in een middag of avond uit kunt luisteren. Met name als ik even geen grote boekenverplichting wil aangaan zijn Baantjer-luisterboeken erg fijn.
  • Mijn niet zo perfecte leven. Dit is een beetje een vreemde eend in de bijt, maar ik vind dit een erg fijn boek om te luisteren als bij mij alles tegen zit. Met name als ik baal van mijn werksituatie (in dit boek draait het grotendeels om de zoektocht naar werk en ‘het perfecte plaatje’) is dit boek erg geruststellend. En het happy end geeft hoop voor mijn eigen toekomst.

Maar maken andere luisterboeken dan geen kans?

Andere luisterboeken maken zeker een kans! Ik ben wel kritisch op de stem (een vervelende stem of een stem die niet bij het verhaal past kan de luisterervaring echt verpesten) en op of het verhaal geschikt is om als luisterboek te lezen. Zo vind ik bijvoorbeeld de trilogie ‘De verborgen universiteit’ te complex qua verhaal om echt van te kunnen genieten als luisterboek, en graphic novels moet je in mijn optiek gewoon lezen en niet als luisterboek willen luisteren. Maar alle (luister)boeken met een goede stem en passend verhaal maken bij mij een kans. Mits het verhaal me aanspreekt 😉

7 gedachtes over “Mijn favoriete luisterboeken

  1. Naomi zegt:

    Dankzij jou heb ik de luisterboeken van Baantjer ontdekt en hoewel ik nog steeds maar sporadisch luister en meer lees, vind ik die heerlijk! De stem vind ik wel echt belangrijk. Dat kan voor mij het verhaal maken of breken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.