Boeken waar ik het nooit over heb…

Ik bespreek heel veel boeken hier, maar er is een type boeken waar ik het nooit over heb. Niet omdat ik die boeken zelf niet heb of gebruik, maar omdat het (over het algemeen) geen leesboeken zijn. Toch heb ik er een hele stapel van, en is er een apart plankje in mijn boekenkast gewijd aan deze boeken. Ik heb het over kleurboeken!

Waarom ik nooit kleurboeken bespreek op mijn blog

Eigenlijk om twee redenen. Ten eerste omdat ik het hier vooral over leesboeken heb. En hoewel je van sommige kleurboeken prachtige prentenboeken zou kunnen maken, is het lastig om bij kleurboeken ‘het verhaal’ te bespreken. Want dat verhaal in die boeken, als er al een verhaal is, is meestal niet extreem diepgaand of complex. Het gaat immers om de (nog door jou in te kleuren) platen. En aangezien jij met jouw kleurwerk de sfeer van het verhaal nog enorm kunt beinvloeden, is het in mijn ogen niet helemaal eerlijk om deze boeken uitgebreid te bespreken.

Daarnaast vind ik ook dat ik geen specialiste ben op het gebied van kleuren of kleurboeken. Ja, ik weet welke potloden ik prettig vind, ja, ik weet welk papier lekker kleurt, maar nee: ik denk niet dat ik degene ben die het beste kleurboeken kan bespreken. Ten eerste omdat mijn kleurtalent vele malen minder is dan bijvoorbeeld Chris Cheng of Peta Hewitt, ten tweede omdat ik er een stuk minder tijd aan besteed dan aan lezen en ten derde omdat ik niet echt denk dat ik nog iets toe te voegen heb aan de mensen die al kleurboeken bespreken.

Waarom ik nu, voor een keer, een uitzondering maak

Waarom ik het dan nu wel over kleurboeken heb? Nou, omdat ik het wel leuk vind om een keer te noemen. Kleuren is namelijk een hele fijne en toegankelijke hobby, bijna iedereen kan het (of kan op zijn minst een poging wagen). Het is, net als lezen, een hobby die je zo duur kunt maken als je zelf wil. Met geprinte platen en een doos Bruynzeel potloden kom je al een heel eind, zeker als het gaat om ‘kijken of ik dit leuk vind’. Ook kun je kleuren goed combineren met luisterboeken luisteren.

Mijn tips voor beginnende kleurders

Uiteraard heb ik, na bijna tien jaar kleuren, wel wat tips voor mensen die willen beginnen met kleuren. Dus bij deze!

 • Besteed niet meer dan je je kunt veroorloven. Zeker als je net begint kun je het zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Voor iedereen die een beperkt budget heeft: de kleurpotloden van de Action (Da Vinci) en van Staetler zijn prima, net als die van Bruynzeel. Stiften van Stabilo zijn ook fijn, net als de gelpennen van de Action. Als een compleet kleurboek te duur is, kun je ook op zoek gaan naar zogenaamde ‘freebies’, gratis legale kleurplaten. Vaak zijn die maar een beperkte tijd online, dus zorg dat je ze op tijd downloadt.
 • Laat je niet intimideren door alle perfect ingekleurde platen online. Jouw manier van kleuren is prima, en jouw stijl is ook prima. Wil jij geen achtergrond maken? Dan doe je dat niet. Wil jij eerst het plaatje inkleuren en dan pas de achtergrond maken, ook al zie je online dat het iedereen het anders doet? Ga lekker je gang. Doe wat jij wil. Er is niemand die jouw werk zal be- of veroordelen (en als ze dat wel doen, dan zijn ze ontzettend flauw).
 • Vind je het lastig om kleuren te kiezen? Sommige mensen hebben veel steun aan kleurenschema’s om een plaat mee in te kleuren. Zelf gebruik ik ze niet, maar als het jou helpt: lekker doen. Pinterest staat er vol mee, dus je bent echt niet de enige.
 • Er bestaan niet alleen gewone kleurplaten voor volwassenen, maar ook verschillende manieren van ‘puzzelend kleuren’. Kleuren op nummer, Mozaïek en Japanse puzzels bijvoorbeeld. Het voordeel hiervan is dat je vaak niet zelf de kleuren hoeft uit te kiezen of je zorgen hoeft te maken over het eindresultaat.
 • Ik combineer kleuren vaak met het luisteren naar luisterboeken, en sommige tv-programma’s lenen zich ook erg goed om ondertussen bij te kleuren. Vind je het dus lastig om je te focussen op het kleuren en merk je dat je ‘de rust’ er niet voor hebt? Probeer dan eens te kleuren en ondertussen naar een luisterboek, tv-programma of podcast te luisteren.
 • Een goede puntenslijper is een must als je met potloden kleurt! Kies er een die je alleen voor je kleurpotloden gebruikt en die je potloden niet beschadigt. Zelf vind ik een puntenslijper met een opvangbakje handig, maar je kunt uiteraard ook zelf een bakje recyclen en daar je slijpsels in storten.
 • Kleur voor je plezier. Het is enorm verleidelijk om de online competitie aan te gaan met iedereen die beter/mooier/professioneler kan kleuren dan jij, maar dat kan ook enorm goed je plezier in het kleuren vergallen. Kleur dus in eerste instantie vooral omdat je het leuk vindt. Het is een hobby, niet je nieuwe business.

En tot slot: wat van mijn eigen gekleur

Uiteraard kan ik deze blogpost niet compleet maken zonder wat van mijn eigen kleursels te tonen! Dus bij deze!

P.s.: razend enthousiast geworden en wil je meteen beginnen? Dan heb ik hier wat freebies voor je!

20 gedachtes over “Boeken waar ik het nooit over heb…

 1. Naomi zegt:

  Superleuk om iets van jouw eigen platen te zien! Vooral jouw laatste tip voor beginners vind ik er één die iedereen zou moeten onthouden, want phoe, als je online kijkt, zou je kunnen denken dat je er helemaal niets van kunt. Maar lekker boeiend, het gaat om het ontspannen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Adriaantje of RiaN zegt:

  Wat een mooie kleurwerken, die je laat zien.
  En inderdaad kleur ik tijdens het luisteren naar iets.
  Of gewoon even om mijn hoofd leeg te maken.
  Overigens heb ik er maar 2: die over mijn woonplaats en “kleurboek voor volwassenen”, de laatste staat al (ongekleurd) een jaar te wachten….

  Like

 3. Monique zegt:

  Bedankt voor de tips!
  Wat een mooie creaties heb je ons laten zien. Een vraagje daarover, zie diverse ronde kleur creaties, zou graag weten uit welk kleurboek die komen? Vind die er mooi. Hoor het graag
  Groetjes van Monique

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.