Waarom ik geen TBR heb

Veel boekenbloggers hebben een To Be Read-lijst, kortweg TBR. Ik niet. En ik kan ook uitleggen waarom niet.

Ten eerste is het zo dat ik heel veel van mijn boeken uit de bibliotheek leen. En hoewel ik de formule om uit te rekenen wanneer ik het door mij gereserveerde boek ongeveer zal kunnen lezen heb gekraakt, is dat nog steeds iets waardoor mijn boekenvoorraad soms wat onvoorspelbaar is. En dan kan ik, met mijn autisme, wel bedenken dat ik boek X deze maand wil lezen, maar als de bibliotheek dan boek X met wat vertraging aflevert, loopt mijn lijstje in de soep en dat vind deze autist niet leuk.

Daarnaast geeft een TBR me ook een bepaalde druk. Want als ik boeken op zo’n lijstje zet, dan MOET ik ze ook lezen van mezelf. En als dat dan niet lukt, bijvoorbeeld omdat ik niet lekker in mijn vel zit, dan is dat het zoveelste wat mislukt. En een zoveelste mislukking is gewoon niet iets wat ik dan kan gebruiken. Ik lees graag, en lezen werkt vaak ook therapeutisch voor me. Maar ik wil graag de vrijheid hebben om boeken weg te leggen als ik er niet aan toe ben, of een makkelijker boek kunnen pakken als mijn hoofd te vol zit. Ik wil een boek kunnen herlezen als ik daar zin in heb, en ik wil meerdere boeken tegelijk kunnen lezen als dat voor mij even beter is.

Hoe zorg ik dan dat ik alle boeken lees die ik wil lezen? Nou, heel simpel. Van sommige boeken/series/auteurs weet ik dat ik ze wil lezen. Dus dan zoek ik uit hoe het boek heet en zet het op mijn wensenlijstje bij de bieb (en als ik er dan aan toe ben reserveer ik ze of trek ze daar uit de kast). Of ik vraag het voor mijn verjaardag of Sinterklaas. Er zijn dus altijd boeken in huis, en daardoor is er altijd wel iets wat bij mijn stemming past. Op die manier blijft het lezen voor mij leuk en gezond.

Heb jij een To Be Read-lijst?

18 gedachtes over “Waarom ik geen TBR heb

 1. Naomi zegt:

  Leuk om te lezen! Bij mij werkt het net als bij jou. Er staan ontzettend veel boeken op de ‘verlanglijst’ in de app van de bieb. Op dit moment staan er ook acht boeken in de lijst met reserveringen, maar dat duurt nog wel even voor die er zijn. Ik heb nu het zeldzame moment dat er geen ongelezen biebboeken meer in huis zijn. En dán wijk ik dus lekker uit naar mijn e-reader. Er staat namelijk zat op die verlanglijst in de bieb wat ze ook in de digibieb hebben. Probleem opgelost;).

  Like

  • Naomi zegt:

   Trouwens, sinds afgelopen vrijdag komen je berichten niet meer in m’n WordPress lezer te staan. Ben al opnieuw gaan volgen, maar daar verschijnen ze ook niet van. Als meer mensen er ‘last’ van hebben misschien goed om te weten? Hoewel ik ook geen idee hebt of je er iets aan kunt veranderen😊

   Like

 2. Wendy zegt:

  Ik hou in Goodreads een “want to read” lijstje bij, maar die lijst zie ik niet als een verplichting. Meer als een geheugensteuntje, zo van “deze boeken ben ik overal en nergens tegengekomen en ik had toen geen tijd of zin om eraan te beginnen, maar ze lijken me wel interessant, “.

  Like

 3. lezendstreepje zegt:

  Ik schrijf af en toe wel eens een titel op, maar raak dat lijstje dan weer kwijt of zo. Van “druk” heb ik dus geen last haha! Ik ben eerder een bibliotheekdwaler of boekhandeldoler. Ik hou er ontzettend van om langs rekken met boeken te gaan en te kijken wat er voor mij uit springt, of waar ik op dat moment zin in heb. Je zou mij ook gewoon tegendraads kunnen noemen: het trekt mij zelden om te lezen wat iedereen leest, meestal wil ik dan net wat anders. Helaas vergeet ik dan wat mij wel aansprak toen iedereen erover bezig was, en dan krijg ik dat dus nooit gelezen. Misschien toch maar eens werk maken van zo’n lijstje…

  Like

 4. bySarien zegt:

  Ik heb wel een TBR-lijst, maar ik ben daar heel soepel in. Een keer in de zoveel tijd haal ik daar boeken uit, omdat ik ze niet meer interessant vind. Daarnaast geef ik mijzelf daar geen druk bij. Ik lees ze wanneer ik ze wil lezen. Soms gaat er makkelijk een jaar overheen of langer.
  Ik luister enorm naar mijn gevoel en wanneer ik zin heb in dat boek om te lezen.

  Like

 5. bySarien zegt:

  Ik heb wel een TBR, maar ga daar vrij soepel mee om. Ik lees waar ik op dat moment behoefte aan heb en verder kijk ik weinig naar m’n tbr-lijst om.
  Ik kijk er alleen naar als ik weer een boek wil kopen of lenen bij de bieb.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.