De leukste voorleesboeken rondom de feestdagen

In december zijn er de nodige feestdagen, en vaak ook een aantal vrije dagen. Extra veel tijd dus om voor te lezen. En aangezien er ook vaak cadeautjes gegeven worden tijdens deze feestdagen, kun je dan ook mooi een (voor)leesboek cadeau geven (of vragen). Maar wat zijn nou de allerleukste (voor)leesboeken rondom de feestdagen?

Sinterklaas

Dag Sinterklaasje van Jacques Vriens & Dagmar Stam. Dit is een ontzettend leuk boekje waarin Mieke van 5 a 6 jaar en haar broertje Wouter van 3 het Sinterklaasfeest heel intens beleven. De verwachting, de opwinding, en ook dat het soms een beetje spannend is, verlanglijstjes, schoentje zetten en Sinterklaas een hand geven, alles komt aan bod. Het aantal verhaaltjes is behapbaar en het boekje heeft een fijn prijsje. De verhaaltjes passen precies in de belevingswereld van kinderen, en er zitten mooie tekeningen bij.
Jip en Janneke – Sinterklaas komt! van Annie M. G. Schmit & Fiep Westendorp. Jip en Janneke, twee buurkinderen die iedere dag samen spelen en elkaar leren kennen via het gat in de heg. Wie kent ze niet? In dit boekje zijn alle Sinterklaasverhaaltjes van Jip en Janneke verzameld. Dit boekje zal ook volwassenen (met name opa’s en oma’s) goed bevallen om voor te lezen, al was het maar vanwege het (jeugd)sentiment. Dit boekje bevat overigens ook mooie platen, vaak in kleur.
Nijntje Sinterklaas omdraaiboek van Dick Bruna. Sinterklaas komt aan met de stoomboot, Nijntje zet haar schoen en Nijntje zingt voor Sinterklaas. Leuk boekje voor de allerkleinsten (die net op de leeftijd zijn dat ze Sinterklaas enigszins bewust meemaken).
Boer Boris: Een paard voor Sinterklaas van Ted van Lieshout. Het paard van Sinterklaas is van de trap gevallen. Sint zit met z’n handen in het haar, tot hij bedenkt dat hij misschien wel Knol, het paard van Boer Boris mag lenen. Knol voert zich vereert, maar ‘paard van Sinterklaas zijn’ blijkt nog best lastig. Helemaal als je hoogtevrees hebt! Een grappig verhaal op rijm, met leuke tekeningen in kleur.
Sommige van deze boekjes hebben het over Zwarte Piet. Tijdens het voorlezen kun je hier prima Roetveegpiet of Piet van maken.

Kerst

Geen stille nacht van Nicolas Allan. Dit is het bekende kerstverhaal, maar dan verteld vanuit het oogpunt van de herbergier. En die herbergier is erg gesteld op een goede nachtrust. Maar helaas is het vannacht geen stille nacht. De herbergier wordt steeds gestoord in zijn slaap. Eerst komen Jozef en Maria, dan een stel herders, dan een paar koningen… De herbergier wordt bozer en bozer, terwijl iedere keer weer de deur dicht doet, de trap oploopt, zijn bed in kruipt en in slaap valt. Zonder te beseffen wat er voor bijzonders in de stal naast zijn herberg gebeurt… Grappig prentenboekje waar jong en oud van kunnen genieten.
O Denneboom van Jacques Vriens & Dagmar Stam. Wouter en Mieke, die we al kennen van Dag Sinterklaasje, gaan nu langzaamaan door naar de kerst. Want als Sinterklaas weg is, dan wordt het kerst, dat heeft Mieke op school geleerd. Wouter van 3 snapt nog niet veel van ‘kersumus’, maar hij vindt de liedjes en de lichtjes wel heel mooi. En samen met mamma en Mieke de boom versieren is leuk! Mieke en mamma vertellen over het baby’tje Jezus en met z’n drieën zingen ze de bekende kerstliedjes. Dit is een erg gezellig en knus boekje, zeer geschikt om voor te lezen.
Kerstmis van Dick Bruna. Dit is het klassieke kerstverhaal, getekend door Dick Bruna. De stijl is herkenbaar en het verhaal wordt op eenvoudige wijze verteld. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de herders, in combinatie met het verhaal van de drie wijzen/koningen/magiërs uit het oosten. Voor een boek van Dick Bruna bevat dit vrij veel tekst, en soms ook moeilijke woorden. Geschikt voor gezinnen die bekend zijn met de christelijke traditie (of die al heel veel kerstboekjes hebben gelezen 😉 ).
Thomas en de kerstkarper van Marit Törnqvist en Rita Törnqvist-Verschuur. Thomas viert kerstmis bij zijn opa, in Praag. En volgens de traditie eten ze met kerstmis karper. Thomas mag mee om de karper uit te kiezen, en van opa mag de karper in de badkuip zwemmen. De karper krijgt zelfs een naam! Maar dan komt de kerst eraan. Moeten ze die mooie karper nu gaan opeten? Of is er misschien een andere mooie oplossing? Mooi prentenboek met een onverwachte kerstboodschap.
Dikkie Dik – Kerstmis van Jet Boeke. In dit boekje geen aandacht voor de christelijke achtergrond van het kerstfeest, maar voor cadeautjes, koekjes, de kerstboom, een sneeuwman met een mooie ster en de gezelligheid rondom kerstmis. Leuke en herkenbare verhaaltjes voor de jongste kinderen.

Winter

Sneeuwman, pak me dan van Carry Slee & Dagmar Stam. De tweeling Iris en Michiel heeft kerstvakantie, en er ligt sneeuw! Ze bouwen een sneeuwpop, gaan erop uit met de slee, redden een zielig eendje, vieren kerst (inclusief bezoek aan de kerststal en ‘kindje wiegen’) en Oud&Nieuw, rijgen pindakettingen voor de voedertafel… Kortom, ze hebben een heerlijke kerstvakantie. En als ze terug op school komen is er nog een feest om te vieren: Driekoningen! Inclusief tulband met bonen. Een gezellig boekje vol winterse kleuter-avonturen, met leuke tekeningen.
Het grote decemberboek van Ellen Tijsinger & Dagmar Stam. Het kleinste pietje, Pedro, wil heel graag met de stoomboot mee naar Nederland. Maar voor hij mee mag met de boot naar ‘het verre land’, moet hij nog veel leren, want Pedro is nog een beetje onhandig. Maar uiteindelijk mag hij mee met de boot. In Nederland gaat alles goed, tot hij op pakjesavond door de schoorsteen valt… Daar ontmoet hij Maarten en zijn broertjes en zusjes. Zij zwaaien de stoomboot uit, en dan neemt Maarten het verhaal verder over: het wordt kouder, op school leren ze het kerstspel en het babyzusje van Maarten mag het kindeke Jezus spelen. En met Oud&Nieuw is er ook genoeg te vieren! Een boek dat de hele decembermaand mee kan, met prachtige kleurentekeningen. Het pietje in dit boek is een Roetveegpietje.
Robin en Knor in de winter van Sjoerd Kuyper. Bundel van drie boeken over Robin en zijn varkentje Knor. Robin gaat de winter door, van Sinterklaas (waarbij Robin steeds Piet wil spelen en Knor Sinterklaas moet zijn) naar Kerst (waarbij Robin met zijn opa veel over God en het geloof praat) en de kerstvakantie (waarin opa Robin leert schaatsen, tot achtenvijftig leert tellen en veel mooie verhalen vertelt). Knusse, gezellige verhalen, die soms ook aanleiding kunnen geven voor een goed gesprek. Kuyper won voor “Robin en God” de Gouden Griffel 1997.
Winter van diverse auteurs. In dit boek zijn losse verhalen en gedichten opgenomen, ieder met hun eigen illustraties. Een mooie manier om uit te proberen welke auteurs en illustratoren jij en je kind(eren) het allerleukste vinden! Ontzettend mooi en groot boek, waarin ook een aantal grote platen rondom het thema winter zijn opgenomen.

Alle genoemde boeken zijn ook bij de bibliotheek te vinden.

Wat is jouw favoriete voorleesboek voor de feestdagen?

7 gedachtes over “De leukste voorleesboeken rondom de feestdagen

 1. Naomi zegt:

  ‘Geen stille nacht’ lijkt me een heel interessant boek. Ik ben zelf dol op de nostalgie van W.G. v/d Hulst zo rond de donkere feestdagen. Was stiekem nog leuk toen we al tieners waren als mijn moeder daaruit voorlas (voor de ‘kleintjes’, maar de ‘groten’ luisterden mee;)).

  Like

 2. lezendstreepje zegt:

  O hier staan een paar mooie tussen! ‘O denneboom’ heb ik nog van toen ik zelf kind was en het is met stip één van mijn favoriete kerstboeken. Ik wist niet dat er ook een sinterklaasboek van was! (*gaat gauw op zoek*)

  Mijn oudste las de afgelopen dagen helemaal zelf “de Sint is weer lui” van Brigitte Minne en Veerle Derave. Er staat avi 2 op de kaft (nog het oude systeem), maar tot mijn verwondering ging dat dus heel vlot, op enkele klanken na, en de hoofdletters, die hij dus nog niet geleerd heeft. Van wat ik er van heb meegekregen (want ik mag vooral niet meelezen!), is het een erg grappig boek met een tof verhaal (niet evident om te vinden voor die beginnende lezers, vind ik).

  Die ‘Geen stille nacht’ lijkt me ook super tof. En voor volgend jaar gaat die Boer Boris op de lijst voor de jongste.

  Geliked door 1 persoon

  • booksometea zegt:

   ‘Geen stille nacht’ is echt heel leuk, dus als je die deze kerst uit de bieb oid kan halen: vooral doen! En dat sinterklaasboekje van Wouter en Mieke is idd heel leuk. Het kan zijn dat hij makkelijker te vinden is in een bundel: ‘Nog een nachtje slapen… Feest!’. Daarin zitten alle boekjes van Wouter en Mieke rondom de verschillende feestdagen in het jaar.

   Jonge lezers hebben inderdaad leuke verhalen nodig, niet steeds dezelfde saaie boekjes. Voor die leeftijd (net leren lezen) is dat nog best een uitdaging, want ze kennen nog niet veel woorden/klanken, en de zinnen mogen niet te complex zijn. Dus knap gedaan van die twee auteurs (en wat schattig dat hij zo z’n eigen leeswereld wil hebben!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.