De 5-december-survivalgids van BookSomeTea

Vandaag is het 5 december, en iets zegt me dat veel ouders, verzorgers en onderwijzers best een survivalgids kunnen gebruiken voor deze dag. Kinderen zijn helemaal hyper van de spanning, hebben mogelijk te weinig geslapen de afgelopen dagen en kunnen niet wachten tot de feestvreugde opnieuw piekt in de vorm van cadeautjes, een bezoek van de goedheiligman of gewoon een overdadige hoeveelheid lekkers.

Daarom, in navolging van de bij mijn generatie zeer bekende serie ‘Hoe overleef ik’ (vol survivaltips!), geef ik vandaag een minicursus ‘Hoe overleef ik 5 december’. Met survivaltips!

Tip 1: bouw een rustmoment in

Ja, het is heel verleidelijk om in een moeite door te gaan van het ene hoogtepunt naar het andere, maar wees slim en bouw gedurende de dag een paar keer een rustmoment in. Dat kan heel simpel door een tekening te maken, een kleurplaat te kleuren (al dan niet met een fijn Sinterklaas-luisterboek op de achtergrond) of door even samen een kopje thee te drinken en de kinderen te laten vertellen over al hun avonturen. Als je de kinderen uit school meteen in de auto zet om naar opa en oma te rijden, dan zou ik zeker een luisterboek aanraden, met oortjes/koptelefoon. Op die manier hebben ze even een momentje voor zichzelf, zonder dat het reisschema in gevaar komt.

Tip 2: maak het niet te laat

Ja, een dooddoener, maar je kind moest vanmorgen naar school en jij waarschijnlijk naar je werk, en morgen weer. Ook als je Sinterklaas in het weekeind viert, is het fijn als de kinderen niet te laat naar bed gaan, want ze worden niet per se blijer van laat opblijven en de sfeer wordt er vaak niet leuker op als er een ukkie aan het drenzen is. Dus wees verstandig, en zorg dat je kind op tijd naar bed gaat. Mocht je met de hele familie Sinterklaas vieren (inclusief suprises), doe dan zoals mijn familie deed: in de middag de cadeautjes, dan eten (soep, want heel veel trek hadden we niet na al die kruidnootjes, chocola en marsepein) en in de avond de suprises (als de kleintjes dus al op bed liggen).

Tip 3: ga naar buiten

Dit klinkt onzinnig, maar buiten kunnen kinderen even lekker hun energie kwijt. Ga de eendjes voeren, naar de speeltuin of ren rondjes. Als het weer het toelaat, kun je ook een pepernotentocht uitzetten: een speurtocht waarbij de kinderen de pepernoten moeten volgen en uiteindelijk ofwel thuis de berg pakjes aantreffen, ofwel aan het einde allemaal een netje chocolademunten (of iets anders kleins en lekkers) vinden. Dit is overigens ook een leuke low-budget-optie voor mensen die geen geld hebben voor een grote berg cadeau’s.

Tip 4: lees voor

Als het weer het echt niet toelaat om naar buiten te gaan, organiseer dan een voorlees-moment. Er zijn ontzettend veel leuke sinterklaasverhalen om voor te lezen, en voorlezen is goed voor zowel de taalontwikkeling als de emotionele ontwikkeling van een kind. Win-win dus. Daarnaast is het ook een goede manier voor zowel de kinderen als de volwassenen om even op adem te komen. Wil je een neutraler boek dat gewoon in de winter speelt? Kijk dan vooral ook even naar deze boekentips.

Tip 5: geef kinderen de tijd en de ruimte om hun nieuwe speelgoed/boeken/knutselmateriaal uit te proberen

Met andere woorden: breng ze niet meteen na pakjesavond naar bed, maar geef ze een kwartiertje/half uurtje de tijd om al hun cadeautjes te bewonderen, zodat ze er morgen uitgebreid over kunnen vertellen op school. Niet alleen om even te kunnen nagenieten, maar ook voor de afbouw, zodat de kinderen (hopelijk) iets rustiger zullen slapen.

Tip 6: wees voorbereid: scholen en kinderdagverblijven gaan waarschijnlijk meteen door naar de kerst

Grote kans dat de kinderen morgen op school de kerstboom al mogen versieren, en dat de kerstkleurplaten al klaar liggen. Scholen hebben namelijk de meeste jaren maar heel weinig tijd om met kerst bezig te zijn, dus daar beginnen ze meteen na Sinterklaas mee. Zelf hou ik een poosje feestdagenpauze op mijn blog, er komen dus eerst een paar gewone blogs aan en dan pas ga ik over op de kerst. Maar dat is niet overal mogelijk, dus hou er rekening mee dat scholen en kinderdagverblijven morgen al beginnen met kerst en de kinderen dus naadloos van het ene decemberding in het andere glijden.

5 gedachtes over “De 5-december-survivalgids van BookSomeTea

 1. Naomi zegt:

  Mooie survivaltips. Bij ons op school stond ook altijd op 6 december de kerstboom. Vaste prik: ene dag Sinterklaas, volgende dag de kerstboom opgetuigd en wel in de klas. (En nu denk ik: arme leerkrachten, die na dat Sintgedoe dan óók nog de kerstboom op moesten tuigen in plaats van onderuit te kunnen zakken…;))

  Like

 2. rinapka zegt:

  Mooie tips!
  Over laat opblijven… mijn ervaring is hoe langer opgebleven, des te vroeger weer wakker. (en wij dachten nog wel uit te kunnen slapen)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.