De lekkerste thee voor ‘het heerlijk avondje’

Zie de maan schijnt door de bomen, makkers staakt uw wild geraas
’t Heerlijk avondje is gekomen, ’t avondje van Sinterklaas

Tijdens pakjesavond kan is het natuurlijk traditie om warme chocolademelk of warme anijsmelk te drinken, maar een kop heerlijke thee is ook erg lekker! Uiteraard dan wel extra speciale thee, passend bij de avond. Je zet immers ook kruidnootjes, marsepein en speculaas op tafel, dus dan hoort daar ook speciale thee bij!

Er zijn twee soorten Sinterklaasthee: thee die geïnspireerd is op de Sint en thee die geïnspireerd is op de lekkernijen die in deze tijd veelvuldig in de winkels liggen.

Thee geïnspireerd op de lekkernijen

Amandel Marsepein Rooibos van Theeje. Dit is een rooibos, een kruidenthee dus. Zoet en vol van smaak. Deze thee zal veel kinderen ook bevallen! Daarnaast bevat rooibos geen cafeïne, waardoor je hem gerust voor het slapengaan kunt drinken.
Marsepeinthee van TheeXpress. Dit is een hele pure thee, zonder veel ingewikkelde toevoegingen. Gewoon thee, amandel en wat aroma. Klaar. Geschikt voor wie wel een bijzonder kopje thee wil, maar dan niet met te veel poespas.
Speculaasthee van TheeXpress. Een combinatie van zwarte thee, groene thee en rooibos. Daarnaast zitten er in deze thee amandelen (net als op speculaasbrokken) en bevat de thee kaneel, peper en foelie, ingrediënten die ook in speculaaskruiden zitten. Deze thee is niet zoet, maar wel heel kruidig. Voor de mensen die niet van zoete thee houden.
Zoete Marsepein thee van Zininthee. Een zwarte thee, maar dan een voor de liefhebbers van chocolademelk: er zitten namelijk chocoladechips en cacaopoeder in deze thee. Handig voor als je wel de chocoladesmaak wil, maar niet de calorieën!

Thee geïnspireerd op de Sint

Dag Sinterklaasje van Simon Levelt. Dit is een kruidenthee, en mijn favoriete Sinterklaasthee. Hij is zoet, kruidig en een klein beetje notig en romig (door het amandelschaafsel dat erin zit). Daarbij vind ik het heel erg fijn dat dit een kruidenthee is, want in de avond drink ik liever geen thee met cafeïne.
Sinterklaas thee van TheeXpress.nl. Dit is een combinatie van zwarte thee en rooibos, samen met amandel, kaneel, sinaasappel, dadels en een paar bloesemsoorten. Dit is dus een versierde thee, een beetje zoet maar ook kruidig. Erg lekker om bij op te warmen. Zelf zou ik deze thee in de middag drinken, vanwege de cafeïne die in zwarte thee zit.

Mijn favoriet

Ik noemde hem hierboven al, maar mijn favoriete Sinterklaasthee is Dag Sinterklaasje van Simon Levelt. Voor mij heeft deze thee de juiste balans tussen zoet, een beetje zuur, romig en kruidig. Persoonlijk zou ik deze thee dus van harte aanraden om te drinken tijdens het uitpakken van de pakjes of het kijken van een gezellige sinterklaasfilm.

7 gedachtes over “De lekkerste thee voor ‘het heerlijk avondje’

 1. lezendstreepje zegt:

  Zo apart hoe onze tradities verschillen… bij ons geen pakjesavond met surprises en gedichten – dat past meer bij hoe we Kerst vieren (en dan nog, geen surprise of gedichten daar). De kindjes zetten op 5 december hun schoen voor ze gaan slapen, ze doen er een wortel of raap in, een suikerklontje, en dan wat lekkers om te drinken voor Sint en Piet, zingen een liedje en gaan naar bed, waar ze uiteraard veel te laat in slaap vallen. Als ze diep genoeg slapen, haal ik de selectie cadeautjes van de zolder die ik van hun lijstje kocht (waar ze een drietal weken voordien hevig aan hebben zitten knippen en plakken en schrijven), om die dan samen met wat snoepgoed rond hun schoen te schikken.
  (dit jaar heb ik extra goed moeten verstoppen, want de oudste durft al eens op de zolder komen en de buurvrouw waar ik ze tot nu toe altijd de pakjes in bewaring gaf, is deze zomer overleden en het huis staat leeg).

  Ik zou héél graag thee lusten, maar ik ben er al jaren aan aan het werken. Maar onlangs kwam ik een losse “thee” tegen die me echt lag: rooibos met appel en citrus. Misschien dat er qua smaakjes in jouw lijstje ook wat staat waar ik naar op zoek kan. (Ik koop thee en aanverwanten het liefst los).

  Geliked door 1 persoon

  • booksometea zegt:

   Ja, in België is de traditie inderdaad heel anders. In Nederland geven we van oudsher de cadeautjes tijdens Sinterklaas, niet tijdens de kerst. Hoewel dat langzaamaan aan het verschuiven is. Deels door de Pietendiscussie, deels doordat mensen steeds minder vaak de tijd hebben om op of rond vijf december samen te komen.

   Het klinkt alsof je het qua thee vooral in de kruidenthee moet zoeken. Alle genoemde thee in deze blogpost is trouwens losse thee, dus wellicht zit er iets voor je tussen!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.