Knus kerst(vakantie) lezen

Het is kerstvakantie, morgen is het tweede kerstdag en dan is het tijd voor een goed boek. We hebben gegourmet, we hebben bij oma gegeten, we hebben alle tantes een vrolijk kerstfeest gewenst. Nu mogen wij boekenwurmen tijd voor onszelf. En hoe doen boekenwurmen dat? Precies, door te lezen! Maar wat heb je nou nodig voor een perfecte knusse kerstlees-marathon?

  1. Een goed boek. Dit klinkt als een inkoppertje, maar een goed boek kan je leesmarathon maken of breken. Het moet een boek zijn waar je lekker in kan ‘verdwijnen’, wat je pakt en wat ervoor zorgt dat je alleen nog maar wil blijven lezen. En, gezien de kerstgedachte: een boek wat je toch minimaal een redelijk happy end beloofd of dat je vertrouwen in de wereld en de mensheid op zijn minst een beetje hersteld wordt.
  2. Een warm drankje. Nog een inkoppertje, aangezien warme drankjes in de winter al snel knus zijn. Maar een drankje kan je knusse leesmarathon maken of breken: het moet bij het boek passen, maar ook bij de kerstsfeer in huis… Uiteraard raad ik je een lekkere kop thee aan bij je boek. Misschien kun je jezelf trakteren op losse thee of een andere soort of ander smaakje thee dan je normaal gesproken hebt. Gewoon, om het extra bijzonder te maken. Het is tenslotte maar een keer per jaar kerst 😉
  3. Een fijn leesplekje. Dit kan je vaste plekje op de bank zijn, of je favoriete stoel, maar je kunt ook, speciaal voor kerst, een leesplekje creeren. En daarin kun je net zo ver gaan als jij wil: van simpelweg een extra dekentje of kussentje (daarover later meer) tot het bouwen van een compleet leesfort, inclusief lampjes en een mini-bibliotheek, net als Sheldon en Amy deden in The Big Bang Theory. Tip: dit is ook heel geschikt voor kinderen die even moeten ontprikkelen
Sheldon en Amy bouwen een fort
  1. Dekentjes en kussentjes. Laten we eerlijk zijn: een knus leesplekje is niet compleet zonder een verzameling dekentjes en kussentjes. Om extra lekker zacht en warm te zitten en het jezelf extra comfortabel te maken zijn dekentjes en kussentjes nou eenmaal onmisbaar. Extra leuk is het als ze een boek-gerelateerd thema hebben.
  2. Een fijne lees-outfit. Dat glitterjurkje staat je vast heel leuk, net als die nette broek en dat jasje. Maar kun je er echt lekker in lezen? Nee. Dus trek je pyjama of je joggingbroek aan (en een lekkere (kerst)trui) en maak het jezelf gemakkelijk. Lezen is nou eenmaal nog fijner als je het jezelf gemakkelijk maakt.
  3. Goed licht. Ja, de lampjes van de kerstboom zijn superschattig, en dat kaarsje brandt heel mooi. Maar het is niet echt lekker lezen. En aangezien de dagen best kort zijn, is het handig om te zorgen voor een goed leeslampje en/of fijn licht om bij te lezen.
  4. Een fijne geur in huis. Laten we eerlijk zijn: lezen met spruitjeslucht in je neus is gewoon minder prettig dan lezen met de geur van zelfgebakken koekjes of een dennenboom. Heb je geen zin om koekjes te bakken (logisch, want je wil lezen en je hebt al een leesfort gebouwd) en heb je geen echte kerstboom? Een geurkaars, etherische olie of een wax melt zorgen ook voor een fijne geur in huis.
  5. Een lekkere snack. Er zijn talloze traditionele (of iets minder traditionele) kerstsnacks die je prima kunt combineren met het lezen van een boek. Koekjes, uiteraard, maar ook kerstchocolade, popcorn of candy canes. Met name de candy canes combineren goed met een boek, aangezien je maar een deel van de cane uit het folie hoeft te halen (schone handen) en je er op kunt blijven sabbelen en zuigen (en dat scheelt weer heen en weer lopen naar de keuken).
  6. En, misschien wel het allerbelangrijkste: sfeer. Zet je telefoon en tablet uit, gebruik de tv hooguit om een filmpje van een knappend haardvuur of een besneeuwd landschap op af te spelen. Verzamel bij elkaar wat jij verder nog nodig denkt te hebben voor je perfecte knusse leesmarathon, en gun jezelf de luxe om even helemaal op te gaan in een verhaal.

Help, er zijn andere plannen dan lezen!

Niet wanhopen! Ook dan kun je nog steeds knus lezen of in ieder geval knus van verhalen genieten. In de auto kun je dekentjes meenemen en een luisterboek aanzetten. Tijdens een creatieve middag past een luisterboek ook prima, en als er nog uitgebreid gekookt moet worden kan daar ook een luisterboek bij aan. In de trein kun je heel goed lezen (wel opletten dat je op tijd uit de trein stapt) en neefjes en nichtjes vinden het vast leuk als je hen voorleest (wat natuurlijk nóg leuker is in zo’n zelfgebouwd fort). Wil er iemand per sé een spelletje doen? Opper dan een boekenbingo. Ben je toch nog een beetje met boeken bezig 😉

5 gedachtes over “Knus kerst(vakantie) lezen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.