Het BookSomeTea-jaaroverzicht

Nog een dagje en dan is 2019 voorbij! Dus de hoogste tijd voor het allereerste BookSomeTea-jaaroverzicht! Lees je mee met alle bijzondere dingen die er dit jaar gebeurden op dit blog?

Mijn allereerste blogpost kwam online op 9 januari. Dit was een recensie van een fantasyboek: Drie Koninginnen. Ik begon met mijn blog omdat ik op dat moment werkloos was, en omdat ik graag iets om handen wilde hebben. Ondertussen is het bloggen uitgegroeid tot een ontzettend leuke hobby, waar ik veel plezier uit haal.

Uiteraard is dit een blog over zowel boeken als thee. De allereerst blogpost over thee was ‘Groene thee? Niet te heet svp!’, over (je raad het nooit!) waarom je groene thee niet te heet moet zetten. In totaal kwamen er dit jaar 20 thee-gerelateerde blogposts online.

Sinds maart komen er minimaal 3 blogposts per week online. Af en toe heb ik een extra post, onder de noemer ‘Thema van de Week’. Hierdoor kan ik vooruit werken met blogposts (spoiler: ik zit dit grotendeels in de eerste helft van december te schrijven) en kan ik toch af en toe inspelen op de actualiteit of op een leuke boek/thee-gerelateerde gebeurtenis. Ook heb ik deze zomer een serie blogposts uitgewerkt: ZomerLezen. De hele zomer kwam er iedere maandag een uitgebreide blog online met boekentips voor kinderen, jongeren, volwassenen en tips voor voorleesboeken. Dit onder het motto ‘goed voorbeeld doet goed volgen’. Als jij laat zien dat lezen leuk is, gaan kinderen dat vanzelf ook zo zien 😉

Er zijn een paar onderwerpen waar ik op mijn blog regelmatig extra aandacht aan geef. Zo zijn er hier regelmatig blogposts te vinden over de bibliotheek (van de grappige anekdotes die je daar opdoet tot een serieuze oproep om te helpen om de bibliotheek te redden van haar ondergang), over het belang van lezen en de effecten van lezen op je hersenen. Ook mentale gezondheid is een terugkerend thema, met name boeken over mentale gezondheid en hoe je lezen kunt inzetten om je mentale gezondheid te verbeteren.

Geen jaaroverzicht is compleet zonder lijstjes, dus hier volgt een lijstje van de best bekeken blogposts van dit jaar:

  1. Tips om meer te lezen
  2. Thema van de Week: De Nieuwe Bibliotheek van Utrecht
  3. Waarom ik steeds afknap op de boeken van Danielle Bakhuis
  4. Recensie: ‘Seks, drugs & Asperger’ van Luke Jackson
  5. Recensie: ‘maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’ van Bianca Toeps

Het is niet geheel toevallig dat de nummers 1 en 2 op de lijst boeken over autisme zijn. Ik ben zelf autistisch, en weet dat dit soort boeken in mijn netwerk erg in trek zijn. Ik kan bij boeken over autisme ook gebruik maken van wat extra promotie-opties, waardoor ik deze posts wat extra onder de aandacht kan brengen. Daarbij merk ik dat mijn mening over boeken over autisme gewaardeerd wordt. Ik geef ook workshops als ervaringsdeskundige en hoor vaak terug dat ik goed ben in het uitleggen wat de invloed is van autisme op je leven, zowel in negatieve als in positieve zin.

In totaal heb ik nu zo’n zestig volgers op dit blog, deels via mail en deels via WordPress en Bloglovin’. Volg je mijn blog nog niet? Aan de rechterkant van de pagina zit een volg-button, onder de zoekfunctie. Lees je mijn blog op je mobiel? Dan zit de volgbutton onderaan de pagina, ook onder de zoekfunctie. September was de beste maand qua bezoekersaantal, in die maand had ik 1,1K bezoekers. Andere maanden schommelt het sinds maart tussen de 700 en de 900 views per maand. Mijn blogs bevatten gemiddeld zo’n 750 woorden per blogpost en in totaal zijn er dit jaar (inclusief deze post) 144 blogposts verschenen.

Maar wat vind ik nou zelf het leukste om te doen? Ik merk dat ik verschillende soorten blogposts leuk vind om te schrijven, het hangt een beetje van mijn bui af. Soms is dat een blogpost waar ik vooral veel plaatjes voor nodig heb, en soms heb ik een bui waarin ik graag een uitgebreide blogpost schrijf waarvoor ik veel moet nadenken en uitpluizen. Daarnaast speelt voor mij ook mee waar ik inspiratie voor heb of wat me prikkelt om te schrijven. Soms zie je iets waardoor je meteen een blogpost voor je ziet, uitgewerkt en wel. En bij andere blogposts is het belangrijk dat ik ze schrijf, maar vooral dat ze de juiste hoeveelheid aandacht krijgen bij het schrijven. Recensies, TheeBoekMatches en de wekelijkse Friday Five’s zorgen voor een leuke afwisseling, en soms zorgen ze ook voor nieuwe input voor een blogpost. Recensies zorgen ervoor dat ik echt kritisch naar een boek moet kijken, TheeBoekMatches dagen me uit om boeken en thee te combineren en voor de Friday Five moet ik soms naar mijn boekenkast kijken op een manier waarop ik dat nog nooit gedaan heb. Op die manier heb ik afwisseling en uitdaging in het schrijven.

En in 2020… Ga ik lekker door met bloggen.

Fijne jaarwisseling allemaal!

8 gedachtes over “Het BookSomeTea-jaaroverzicht

  1. Naomi zegt:

    Fijn jaaroverzicht en gelukkig ga je in 2020 lekker door met bloggen! Grappig trouwens dat jij ook vooruit blogt. Dat doe ik dus ook, want soms is er ineens inspiratie en tik ik vijf blogs op een dag. Ik beken dat ik alles voor januari inmiddels al geschreven heb…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.