De fijnste quotes uit boeken

Welkom op de eerste dag van 2020! Vandaag deel ik een aantal mooie boekquotes, zodat iedereen geïnspireerd het nieuwe jaar in gaat.

Dit is een quote die volgens mij vrij dicht bij de waarheid ligt. De keuzes die we maken laten veel meer zien wie we werkelijk zijn dan de mogelijkheden, vaardigheden of talenten die we hebben. Stel, jij hebt geen talent voor sporten: je motoriek is onhandig, je coördinatie is een ramp en je stond niet vooraan in de rij toen ze balvaardigheid en spelinzicht uitdeelden. Dan kun je ervoor kiezen om niet te sporten, omdat je er ‘geen aanleg voor hebt’. Maar als je er wel voor kiest om te sporten, dan is dat veel knapper dan wanneer iemand wel aanleg heeft voor sporten. En je kunt nog zo goed zijn in een sport: als je geen discipline hebt en er niet bewust voor kiest om regelmatig te trainen, zul je nooit ver komen. Zo is het eigenlijk met alles in het leven: als jij er voor kiest om iets bewust wel of juist niet te doen, dan zegt dat veel meer over jou als persoon dan wanneer alles je komt aanwaaien.

Dit is een quote uit The Help. Aibileen leert alle kinderen waar ze voor zorgt deze drie zinnetjes, als een mantra. Maar indirect zegt Aibileen dit ook tegen zichzelf. En dat geeft haar tijdens de film de moed om dingen te veranderen, en uiteindelijk ook de moed om haar werkgeefster de waarheid te zeggen en voor zichzelf op te komen. Aibileen geeft de kinderen en indirect zichzelf iets heel waardevols mee: eigenwaarde. Je bent slim, je bent aardig, je bent belangrijk.

Een quote over de liefde, uit Erfgenaam van Vuur, het derde deel van de serie ‘De Glazen Troon’ van Sarah J. Maas. En laten we eerlijk zijn: het is waar. Je houdt van iemand, of niet. Het is geen keuzemenu, het is een totaalpakket. En als je van een, laten we zeggen, tamelijk ingewikkeld persoon houdt (zoals in dit boek het geval is), dan moet je je extra goed beseffen: je kunt niet kiezen van welke stukjes je wel of niet houdt.

De reden waarom boeken vroeger in Nederland en nog steeds in sommige landen verboden werden (en waarom sommige geloofskringen niet heel enthousiast zijn over bepaalde boeken en zelfs proberen te voorkomen dat de mensen die binnen die geloofsgemeenschap vallen die boeken lezen): boeken bevatten ideeën. Dingen waarover je kunt nadenken. Dingen waarover je een mening kunt vormen, of waardoor je je huidige mening kunt gaan herzien. En dat vinden mensen die een zeer vast idee hebben meestal niet fijn (vooral niet als dat idee ‘ik ben de baas en daar mag niemand aan twijfelen of een ander idee over hebben’ is). Ideeën zijn een krachtig wapen. Woorden zijn een krachtig wapen. Die twee samen maken het krachtigste wapen op deze aardbol – en het is nog gratis ook. Gebruik het voor goede dingen, alsjeblieft? Weet ik veel: wereldvrede of huppelende konijntjes of honger de wereld uit ofzo. Iets leuks.

Jep, that’s me. Net als Cath uit Fangril hoop ik ooit een keer opgesloten te worden in de bibliotheek, zodat ik lekker de hele nacht kan lezen. En ja, natuurlijk kan dat thuis ook, maar als ik ben opgesloten in de bieb, heb ik tenminste een goed excuus om niet te gaan slapen. Dat heb ik thuis niet.

En tot slot nog een Harry Potter-quote, een die ook behoorlijk waar is. Als je niet in jezelf gelooft, dan is eigenlijk al je harde werk voor niets, omdat het er nooit goed uit zal komen. Je kunt nog zo geweldig zijn, als jij gelooft dat je een zesje bent, zul je een zesje zijn en zullen andere mensen je ook als een zesje zien. Daarnaast is het gewoon een stuk makkelijker om door het leven te gaan met een beetje zelfvertrouwen en eigenwaarde (en ja, ik spreek uit ervaring). Wat je ook van Harry en z’n mede-tovenaars vindt: op dit punt heeft hij gelijk.

Wat is jouw favoriete boekquote?

9 gedachtes over “De fijnste quotes uit boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.