Friday Five: de grootste slechteriken in boeken

Iedere vrijdag organiseert Joost van NerdyGeekyFanboy de Friday Five, een tag waarbij verschillende boekenbloggers 5 boeken noemen binnen een thema. Deze keer is het thema door mij bedacht (alweer!): de grootste slechteriken in boeken.

Waarom aandacht voor de slechteriken? Omdat er zonder de slechteriken geen ‘goeden’ zouden zijn. Een verhaal waarin iedereen altijd vrolijk en happy is, dat is een heel kort verhaal. Dus vandaag: de bad guys en bad girls in boeken!

En laat ik dan maar meteen beginnen bij het personage dat meteen door mijn hoofd schoot toen ik dit thema bedacht: Dolores Umbridge/Dolores Omber uit Harry Potter. Degene die roze een slechte naam weet te bezorgen. En degene die, in mijn optiek, slechter is dan Voldemort zelf. Waarom? Omdat Voldemort, doordat hij is verwekt onder invloed van een liefdesdrank en is opgegroeid in een weeshuis (waar hij ook geen liefde kreeg) een soort psychologisch defect heeft in zijn hoofd. Maar Omber kíest ervoor om gemeen te zijn en zich als een pestkop te gedragen om zo haar eigen superioriteit te bevestigen. En dan ben je, in mijn ogen, een vrij grote slechterik.

Tweede slechterik: Tamsin uit Hof van Doorns en Rozen. Je kunt niet een vrouw die ieders leven en de halve wereld heeft gered opsluiten in een huis, constant bewakers om haar heen laten lopen en alleen maar bezig zijn met ‘wat voor indruk het zal maken als…’. Tegenwoordig luisteren we naar vrouwen en hebben ze recht op bewegingsvrijheid en een eigen mening. En ik weet dat hij onsterfelijk is en een Fae enzo, maar hé, gozer, er is een update uit het mensenrijk en die zou ik maar gauw even downloaden als ik jou was.

Dan een groepje enorme slechteriken: de heksen uit het boek De Heksen van Roald Dahl. Deze heksen hebben geen haar en geen tenen, en ze toveren kleine kinderen om in muizen, die ze dan doden in muizenvallen. Dat is op zich al slecht genoeg, maar dan krijgen ze ook nog eens de hoofdpersoon te pakken, een klein Noors jongetje. Dit jongetje wordt ook in een muis veranderd, maar weet te ontsnappen aan de dodelijke muizenval. Maar voor het doden van kinderen verdien je zeker wel een plek in deze Friday Five.

President Snow uit De Hongerspelen is ook een vrij grote slechterik. Niet alleen omdat hij na 75 jaar inwoners nog steeds blijft straffen voor een opstand (hallo, die opstandelingen leven allang niet meer!), maar ook, misschien wel vooral, omdat hij, zo blijkt in het laatste deel van de trilogie, de winnaars ‘verkoopt’. Waar de belofte is dat ze altijd in weelde en luxe zullen leven als ze ooit de Spelen winnen, hebben de winnaars in de praktijk twee keuzes: ofwel ze doen wat de president zegt (mensen ‘gezelschap houden’) ofwel al hun familie, vrienden en geliefden worden vermoord. Dan ben je een vrij grote klootzak, als je dat soort dingen doet. Dus die heeft een plekje in deze Friday Five.

En tot slot: de hoge bazen bij het bedrijf De Cirkel, uit het gelijknamige boek van Dave Eggers. In dit verhaal gaat Mae Holland bij een technologiebedrijf werken, De Cirkel. Langzaam maar zeker wordt ze steeds meer in het bedrijf gezogen. En dat bedrijf zegt wel het beste voor te hebben met de mensheid, maar ondertussen zie je dat er heel rare dingen gebeuren. In ruil voor het opgeven van je privacy en eindeloos veel reageren, kun je alles krijgen wat je wil. Alles wat gebeurt moet openbaar zijn, privacy is diefstal (want je ontneemt dan een ander dezelfde ervaring, of de mogelijkheid om jouw ervaring mee te beleven via een schermpje) en geheimen zijn leugens (want ofwel je liegt tegen jezelf ofwel tegen de ander). De bazen van De Cirkel willen dat dit de nieuwe standaard wordt, en dat hun bedrijf alle mogelijkheden krijgt om dit te regelen. Ze willen alles controleren, van social media tot aan het stemgedrag van mensen, en van de keuzes voor voeding tot aan openbaar maken wie welke aandoening heeft en welke behandeling die daarvoor krijgt. Dit is de moderne versie van 1984 van George Orwell. En om het nog enger te maken: dit kan dus. Op dit moment is het enige wat ons daartegen beschermd een aantal privacywetten.

En dit was de Friday Five van deze week! Welke slechteriken uit boeken vind jij het noemen waard? Laat het me weten in de reacties!

3 gedachtes over “Friday Five: de grootste slechteriken in boeken

  • booksometea zegt:

   Nou, die discussie had ik dus ook in mijn hoofd. Maar ik realiseerde me dat ik heel veel van die daders vaak, bij de ontknoping, ergens wel begrijp. Ik keur hun daden niet goed, maar ik begrijp wel waar hun gevoelens vandaan komen.

   Of ze zijn gewoon heel erg ziek en hebben hulp nodig, en dan ben je ziek en niet met opzet slecht. Daar kwam dus de scheidslijn: wie is willens en wetens slecht, terwijl hij of zij wel in staat is om de keuze te maken tussen goed of fout. En dan kom ik uit op dit lijstje.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.