Hoe deel je een boekenkast in?

Tijdens de afwas luisterde ik naar ‘De Troost van een Warm Visje’ van Sylvia Witteman. Een van de columns ging over het indelen van de boekenkast. En dat bracht me op het idee voor een blogpost over de vraag: ‘hoe deel je een boekenkast in?’

De bibliotheek-opties

Allereerst zijn er natuurlijk de bibliotheek-opties. Je kunt de boeken op alfabet zetten, op leeftijd of op thema. Of je verdeelt je boeken in fictie en non-fictie, of je sorteert je boeken per taal… nou ja, je snapt het idee.

Het voordeel aan deze opties (die je uiteraard ook kunt mixen tot je jouw ideale indeling hebt) is dat je de boeken makkelijk kunt terugvinden in je kast. Zoek je een bepaald boek, dan hoef je niet lang te zoeken. Ook series staan met deze optie vaak netjes bij elkaar. Nadeel kan zijn dat het er esthetisch wat minder mooi uit ziet, omdat alle kleuren, formaten en de harddruks en paperbacks door elkaar staan.

De creatieve opties

Er zijn ook de nodige creatieve opties. Een van de bekendste creatieve opties is om al je boeken op kleur neer te zetten. Ook boeken op formaat indelen of bijvoorbeeld op drukvorm (hardcover of paperback) kan. Nog creatiever is om met de boeken een patroon in de kast te maken. Dat kan op kleur, maar ook door de boeken af te wisselen met andere (boekige) spulletjes.

Hoewel ik boeken die zijn ingedeeld op kleur er heel mooi uit vind zien, vind ik dit zelf een minder praktische optie. Boeken staan dan vaak door elkaar, en veel boeken hebben niet 1 kleur. Voordeel is dus wel dat dit er heel erg mooi uitziet in je kast.

De andere opties

Natuurlijk zijn er meer opties. Bijvoorbeeld de ‘prop zo veel mogelijk boeken in de kast’-optie of de ‘wij hebben boeken alleen voor de sier’-optie. Ook de ‘ik heb te weinig boekenkasten dus mijn boeken liggen overal’-optie bestaat. Mocht jouw boekenkast-indeling een van deze indelingen hebben en je wil daar iets aan veranderen: bij de blauw-gele woongigant hebben ze voor ieder budget wel een boekenkast te vinden.

Mijn eigen boekenkast/mijn favoriete optie

Mijn eigen boekenkast(en) zijn ingedeeld volgens de bibliotheek-optie. Speciale exemplaren bij elkaar, kleurboeken en non-fictie apart, Engelse boeken op een apart plankje en de studieboeken staan in een andere ruimte. De rest staat netjes op alfabet in de kast. Op dit moment heb ik nog twee-derde van een plank over voor fictie-boeken, maar daar kan zomaar verandering in komen (iets met een verjaardag die eraan zit te komen… 😉 ).

Hoe deel jij je boekenkast het liefste in?

7 gedachtes over “Hoe deel je een boekenkast in?

 1. Naomi zegt:

  Oh, heerlijk dit. Ik kan echt uren naar boekenkasten kijken. Op dit moment staan mijn boeken op alfabet, wel iets verdeeld in categorieën, maar ik wil de categorieën nog wat meer ‘uitsplitsen’. Ik schreef er vorige week een blog over, dus je gaat ’t binnenkort wel lezen;).

  Geliked door 1 persoon

  • Anja zegt:

   Ik vind op kleur echt mooi, maar ik kan t niet aan series uitelkaar te halen enz.
   Ze staan op schrijversen en series en en een deel dan op genre en een deel op uitgeverij, een deel op recensie Exemplaren. En dan een deel op taal.

   Ik probeer t dan verderwel zo mooi mogelijk neer te zetten. Moet binnenkort nog maar eens Fotos maken.

   En dan nog de nog te lezen kast… dasr is alles door elkaar

   Like

 2. Wendy zegt:

  Grotendeels op kleur & grootte, met de Engelstalige boeken op een aparte plank, en hobbyboeken in een andere kast. 🙂 Ik heb maar één ruimte om in te wonen dus ik vind het belangrijker dat mijn boekenkast er netjes/mooi uitziet, dan dat het op alfabet staat ofzo.

  Like

 3. Simone zegt:

  Ik heb mijn boeken op soort staan (kookboeken, leesboeken, etc), maar ondertussen staat er toch weer vanalles door elkaar haha, dus ik moet het maar eens reorganiseren!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.