Friday Five: boeken die je door een moeilijke periode kunnen helpen

Iedere vrijdag organiseert Joost van NerdyGeekyFanboy de Friday Five, een tag waarbij verschillende boekenbloggers 5 boeken noemen binnen een thema. Deze keer is het thema door mij bedacht: boeken die je door een moeilijke periode heen kunnen helpen.

Het zal niemand ontgaan zijn dat we momenteel allemaal wel wat extra steun en aandacht kunnen gebruiken. Daarom zetten wij, de Friday Five’ers, deze week onze boekenkennis in voor het algemeen welzijn. Graag gedaan 😉

Ik schrijf wel eens vaker over boeken die kunnen helpen in tijden van psychische problemen, of over boeken om in te verdwijnen. Mocht je aan de tips in deze blogpost niet genoeg hebben, kun je daar dus ook nog even kijken.

Het eerste boek wat ik ga noemen is een verhaal over een meisje/jonge vrouw met veel doorzettingsvermogen en veel kracht. Iets wat we allemaal wel eens kunnen gebruiken. Ik heb het over De Theeroos van Jennifer Donnelly. Fiona Finnegan, de hoofdpersoon, weet keer op keer weer op te staan en het beste van een situatie te maken. Historisch is het verhaal misschien niet helemaal correct, maar hé, het is de bedoeling dat we gesterkt en gesteund worden, niet dat we geschiedenisles krijgen.

Wil je even ontsnappen, dan vind ik fantasy altijd een fijne. Omdat LuisterBieb momenteel gratis is voor iedereen, tip ik daar even twee boeken uit. De eerste is Nevermoor, een nieuwe fantasyserie voor kinderen die veel volwassenen ook leuk zullen vinden. Het is in feite de nieuwe Harry Potter. De trilogie De Verborgen Universiteit is van een heel andere orde: urban fantasy, 15+, en een buitengewoon complex verhaal. Daar heb je echt wel even afleiding aan!

Misschien heb je liever een gezellige detective. Niet zo een waarbij het bloed je om de oren vliegt en je ’s avonds bijna niet meer je bed in durft, maar een ‘cozy mystery’. Van die detectives waarvan je zin krijgt in een goede kop thee. Dan kan ik De Mitford Moorden van Jessica Fellowes van harte aanraden. Deze detective/historische roman heeft een fijn verhaal en een goede sfeer. Je wil door blijven lezen, en daardoor ontsnap je even aan de werkelijkheid. Juist, doel bereikt 😉
Ook dit boek is beschikbaar in LuisterBieb.

Ook iemand met een pakkende stijl van schrijven is Simone van der Vlugt. Ik heb haar Loïs-trilogie net uit, over rechercheur Loïs Elzinga die bij de recherche in Alkmaar werkt. In de drie boeken Aan niemand vertellen, Morgen ben ik weer thuis en Vraag niet waarom worden verschillende zaken beschreven, die steeds door het team waarin Loïs werkt worden opgelost. De verhalen zijn spannend, maar niet ‘help ik durf niet meer te slapen’-spannend. Dit zijn modernere detectives dan de serie De Midford Moorden (inclusief mobieltjes), maar ook hier wordt je makkelijk in het verhaal gezogen.
Ook deze boeken zijn beschikbaar in LuisterBieb.

En tot slot, een inkoppertje, maar wel heel fijn: Harry Potter. Als ik minder lekker in mijn vel zit, kies ik daar snel voor. Vooral de luisterboeken vind ik dan heel fijn, Jan Meng leest namelijk heel prettig voor. Rustig, maar zonder de vaart uit het verhaal te halen. Ik hoor vaker van mensen met psychische problemen dat ze voor deze luisterboeken kiezen, enkel en alleen voor de stem van Jan Meng. Aanrader dus.

En voor wie net als ik het luisteren van luisterboeken graag combineert met een fijne kleurplaat: een van mijn favoriete kleurboekenauteurs heeft heel veel freebies online gezet. Gratis en legaal! Klik hier om een leuke kleurplaat uit te kiezen. Liever een wat meer zentangle-stijl? Dan kun je hier vast iets leuks vinden.

Welke boeken lees jij het liefste in moeilijke tijden?

PS: kijk ook eens bij de andere Friday Five’ers!

2 gedachtes over “Friday Five: boeken die je door een moeilijke periode kunnen helpen

  1. Naomi zegt:

    Simone van der Vlugt lijkt me ook wel wat nu. Ik merk dat ik geneigd ben om nu jeugdboeken te lezen. Daar hoef ik minder diep bij na te denken en dat is soms best lekker.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.