Recensie: ‘Truth or dance’ van Chinouk Thijssen

Let op: ik geef hier een recensie van alle drie de boeken samen. Dit omdat ik van mening ben dat je deze boeken niet los van elkaar kunt recenseren. En nee, in deze recensie staat niet wie Truth or Dance is!

Het verhaal

India, Zoë, Liza en Nikki zitten samen op een speciale middelbare school, waar hun havo-opleiding wordt gecombineerd met een opleiding tot professioneel balletdanser. We leren ze kennen als ze in hun examenjaar zitten, en waar de meeste jongeren dan vooral bezig zijn met ‘haal ik mijn examen’, ‘welke vervolgopleiding ga ik doen’ en ‘waar zullen we alle examenstress eruit feesten’, zijn deze meiden bezig om aangenomen te worden voor de hbo-vervolgopleiding aan dezelfde dansschool. Dan worden ze opeens toegevoegd aan een speciale appgroep, genaamd ‘Truth or Dance’. Van de persoon achter de appgroep krijgen ze opdrachten en moeten ze, net als in het spelletje truth or dare, elkaar af en toe iets opbiechten. Het lijkt onschuldig, maar de opdrachten zijn alles behalve onschuldig. Helemaal als blijkt dat Truth or Dance soms wel erg dichtbij komt…

Tegelijkertijd weet je dat er iets heel heftigs gaat gebeuren, omdat ieder boek opent met een kort hoofdstuk waarin het heden beschreven wordt. En in dat heden zit India, de hoofdpersoon, in een auto en is degene die achter het stuur zit duidelijk van plan haar wat aan te doen… Terwijl ze onderweg zijn naar de auditie voor het Nationale Ballet, India’s droombaan…

Mijn mening

Dit is echt een spannend verhaal, en ik heb de boeken nog net niet letterlijk in een adem uitgelezen. De setting (een ballet-opleiding) is origineel en toch herkenbaar. Omdat de klas van India zo klein is (ik denk 15-20 leerlingen, maximaal), is het ook een whodunnit-achtige thriller. Het blijkt namelijk al snel dat Truth or Dance iemand van hun opleiding moet zijn. Tegelijkertijd is de thriller heel modern, omdat de meiden hun opdrachten via hun mobieltjes krijgen, en het blijkt al snel dat ze ook door Truth or Dance in de gaten worden gehouden.

In ieder boek gaat Truth or Dance verder. Zijn de opdrachten in het eerste boek nog relatief onschuldig, in het tweede en derde boek zijn ze dat absoluut niet meer! Ook de consequenties voor het niet of niet goed uitvoeren van een opdracht worden steeds groter.

De spanning zit er goed in bij dit verhaal, en het tempo ligt hoog. Daarnaast zijn de boeken heel vlot geschreven, waardoor je ze snel uit hebt. Dat laatste is een beetje een nadeel 😉 Dit zijn echt boeken die je in een of twee middagen uit hebt.

In het eerste deel, Truth or Dance, miste ik soms een bruggetje. Ik kon zien dat de auteur heel goed wist waar ze het over had en wat er gebeurd was, maar voor mij als lezer was het soms wat onduidelijk. Hierdoor verdween de spanning soms uit het verhaal, of ontstond er bij mij wat verwarring. In het tweede deel, Break a Leg, miste ik ook wat informatie. Denk hierbij aan ‘hoe komen de meiden aan geld voor balletspullen, eten en huur’ en ‘hoe en waar hebben ze zo verantwoord leren koken’. Dit zijn vooral de dingen die ik me als volwassene afvraag, dus ik vermoed dat ze een tiener (de beoogde doelgroep van deze serie) niet zullen storen. Daarnaast vond ik het jammer dat de setting van de dansschool in het tweede en derde deel een beetje werd losgelaten. Hierdoor ging voor mijn gevoel een deel van de sfeer verloren.

Iets waar ik bij andere bloggers kritiek op heb gezien, is de focus op eten en gewicht in de boeken. Afgezien van dat ik me dus afvraag hoe en waar deze meiden van 17 zo verantwoord hebben leren koken, vind ik de focus op eten en gewicht wel passen in de setting van het professioneel dansen. Een ballerina wordt geacht om een bepaald gewicht te hebben, en niet meer te wegen dan dat. Deels omdat de belasting op het eigen lichaam dan te groot wordt, maar ook omdat ballerina’s vaak door hun danspartners gelift (opgetild) worden. Die partner mag natuurlijk ook maar een bepaald gewicht dragen, arbo-technisch gezien. Dus als een ballerina zwaarder is dan dat, kan/mag ze bepaalde bewegingen en dansen niet doen. De focus op eten en gewicht is wat mij betreft dus passend in de setting van de boeken.

De personages zijn geloofwaardig. Waar de focus in het eerste deel vooral op India (de hoofdpersoon en ik-figuur) ligt, leren we in de twee delen daarna de andere meiden uit het groepje ook beter kennen. Ondanks dat er veel (voor veel mensen onbekende) informatie in het boek zit, is dat niet iets wat overheerst of storend is. Je kunt het verhaal ook prima volgen zonder kennis van de danswereld. Dit is een pluspunt en ontzettend knap van de auteur, omdat het in een dergelijke setting verleidelijk is om ofwel heel veel uit te leggen in je verhaal ofwel alle uitleg weg te laten. Thijssen heeft hier een goede balans in gevonden.

Het verhaal bouwt zich in de drie delen op, dus je moet de boeken ook echt op volgorde lezen. In de ideale wereld zouden de drie boeken gebundeld worden tot een dikke omnibus, zodat je alle boeken in een ruk uit kunt lezen. Want dat is wel waar deze serie perfect voor is: binge-lezen.

Deze trilogie is een aanrader voor de liefhebbers van thrillers. Het verhaal is heel spannend en doet vaak niet onder voor een volwassen thriller. Het grootste verschil is dat de slachtoffers tieners zijn. Dus hup, allemaal deze serie gaan lezen. Gewoon, voor de (ont)spanning.

Afbeeldingen komen van bol.com, ik heb ze samengevoegd met behulp van de app Perfect Image.

9 gedachtes over “Recensie: ‘Truth or dance’ van Chinouk Thijssen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.