Troost-thee

Zo af en toe heb je behoefte aan iets meer dan een kop thee. Dan wil je een kopje veiligheid, een beker geborgenheid, een bakkie troost. Thee die je niet alleen je dorst lest, maar je ook wat comfort biedt, die je mentaal steunt. En ja, dat klinkt als heel veel om van een kopje thee te vragen. Maar geloof me, thee kan die vraag aan.

Hoe krijg je nou de meeste troost uit je kopje thee? Het is van belang dat je lekkere thee kiest. Dit hoeft niet per sé heel luxe of dure thee te zijn, het gaat erom dat jij de thee lekker vindt. Je kunt overwegen om een keertje een andere smaak of andere melange te kopen dan je vaste thee. Drink je bijvoorbeeld meestal English Blend, dan zou je bijvoorbeeld ceylonthee kunnen overwegen. Ceylonthee is net als English Blend een onversierde thee, maar je hebt wel net even een andere smaak dan anders.

Je kunt ook kiezen voor een versierde thee, dat is thee waar extra ingrediënten aan zijn toegevoegd zodat er nog meer smaken aan zitten. Hierdoor kun je het troostende effect versterken. Thee waar bijvoorbeeld vanille aan is toegevoegd, kan je een gevoel van veiligheid en geborgenheid geven, en thee waar wat rozenblaadjes of rozenaroma aan is toegevoegd maakt je blij. Thee met citrusvruchten peppen je humeur op, en thee met bergamot (earl grey thee) vergroot je concentratie. Extra ingrediënten kunnen dus een voordeel zijn, en dat kan een reden zijn om voor je troost-thee een versierde thee te kiezen, of een andere thee dan je normaal gesproken drinkt.

Maar dat hoeft natuurlijk niet. Als jij de meeste troost haalt uit je vertrouwde kopje thee, dan moet je dat vooral niet veranderen. Maak bijvoorbeeld van je kopje thee meteen even een rustmoment voor jezelf. Kijk naar buiten, geniet van de warmte van het kopje en de geur van de thee. Of lees een fijn boek terwijl je van je kopje thee geniet. Door van de thee een ritueel te maken en jezelf een rustmomentje te gunnen, zorg je ervoor dat de thee je de maximale troost kan bieden.

9 gedachtes over “Troost-thee

 1. Naomi zegt:

  Troost-thee moet wel lekker warm zijn inderdaad. En dan bij mij in een grote mok, zodat ik eerst een poosje lekker m’n handen kan warmen. Ik drink tegenwoordig nog zelden thee, maar herinner me dat ik er vorig jaar, zoals jij schrijft, vaak een rustmomentje van maakte. Prima reden dus om weer wat meer thee te gaan drinken.

  Like

 2. Wendy zegt:

  Hm. Volgens mij ben ik immuun voor bergamot, want ik drink vaak Earl Grey maar moet de laatste tijd toch echt tot de conclusie komen dat het met mijn concentratievermogen slecht gesteld is… 😉

  Like

 3. Nicole Orriëns zegt:

  Een kopje thee kan inderdaad heel troostend zijn vind ik. Eventueel zelfs met een extra schepje suiker ‘voor de schrik,’ zeg ik dan tegen de kinderen. Ook als ze niet geschrokken zijn maar gewoon troost behoeven.

  Geliked door 1 persoon

 4. zwartraafje zegt:

  Ik heb wel enkele smaken die voor mij echt aanvoelen als verwen/troost-momentjes. Een warme chai latte bijvoorbeeld, of de Spiced Winter van Tea Pigs. Maar ook de Even verwennen van Pickwick (bosbes en kaneel) die zijn naam helemaal waarmaakt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.