Lekker lezen in de lente

Het is lente! En het is vandaag ook nog eens Tweede Paasdag. We hebben het paasontbijt achter de kiezen, er zijn eieren gezocht, asperges gegeten en het is de hoogste tijd voor een kop thee en een boek. Maar hoe zorg je nou voor de allerbeste ‘lekker lezen in de lente’-sfeer?

 • Kies je leesplek zorgvuldig uit. Goed licht is belangrijk, maar direct zonlicht kan heel fel zijn aan je ogen (en het papier van je boeken nog witter maken, waardoor je de letters niet meer goed kunt lezen). Daarnaast moet je het natuurlijk niet te warm of te koud hebben. Kies je leesplekje dus afhankelijk van het weer: buiten (in de tuin of op het balkon, bijvoorbeeld) of binnen (op de bank in het zonnetje).
 • Kies je boek zorgvuldig uit. Klinkt als een inkoppertje, maar een boek kan je leessessie maken of breken. Kies bijvoorbeeld een boek waar je makkelijk in komt, of een vervolgdeel van je favoriete serie. Het is Pasen, je mag best een dagje vrij nemen van moeilijke boeken waar je steeds over na moet denken. Een lekker luchtig boek is prima voor deze leessessie! Of kies voor een goede detective. Detectives passen overal bij 😉
 • Zorg voor een fijne lente-sfeer. Dit kan met behulp van gezellige bloemen of plantjes, maar je kunt ook het huis (of de woonkamer/je leesplek) versieren met wat paasdecoratie. Als de temperatuur buiten aangenaam is, kun je ook het raam open zetten, zodat je de vogeltjes kunt horen fluiten (of je gaat buiten zitten). Uiteraard zijn paastakken of takken met wat bloesem eraan ook een goede optie!
 • Maak er een gezinsactiviteit van. Allemaal lekker lezen, ieder in zijn/haar eigen boek. En tijdens de theepauze wissel je de ervaringen uit. Wie is wat aan het lezen, wat zijn de ontwikkelingen in het verhaal en wat vind je van het boek? Op die manier wordt lezen toch iets wat je samen kunt doen, en het is ook makkelijker om leuke cadeautjes voor je gezinsleden te vinden.
 • Lekkere thee is een must. Uiteraard kan deze leessessie niet zonder thee. Kies een bijzondere thee uit. Zelf vind ik groene thee goed passen bij de lente, maar uiteraard is iedere thee goed, zolang jij/jullie er maar van kunnen genieten.
 • Overweeg een lekkere snack bij je leessessie. Dit hoeft geen calorieënbom te zijn, lekker fruit is bijvoorbeeld ook erg geschikt als lees-snack. Of een hardgekookt eitje met een plakje rookvlees, als je liever iets hartigs hebt. Uiteraard mag chocola ook 😉
 • Is lezen lastig? Kies dan een luisterboek wat jullie allemaal kunnen waarderen. De Gorgels, bijvoorbeeld, voorgelezen door Jochem Meyer, of Roald Dahl of Harry Potter. Op die manier beleef je het verhaal samen, ondanks dat er misschien gezinsleden zijn die ondertussen gaan zitten kleuren/tekenen/knutselen/puzzelen.
 • Maak van het lezen iets fijns. Of je nu alleen bent of samen met je gezin, een boek kan afleiding, troost en kameraadschap bieden. Door van het lezen een fijne activiteit te maken, ontsnap je even uit het heden. En de kans is groot dat je steeds vaker en steeds meer wil lezen, omdat je lezen associeert met ‘fijn’. Lezen is goed voor je hersenen, en hoe tof is het dat iets fijns ook nog eens goed is voor je? Precies. Maak er iets gezelligs en iets fijns van, en de kans is groot dat jij (en de rest van het gezin) willen blijven lezen.

Veel leesplezier!

8 gedachtes over “Lekker lezen in de lente

 1. Naomi zegt:

  Goed idee om er een gezinsactiviteit van te maken. Ik kan persoonlijk alleen lezen als het helemaal stil is. Alleenwonend geen probleem, maar toen ik nog thuis woonde, was dat ingewikkelder. Gezinsactiviteit zou voor mij dus ideaal zijn geweest;).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.