Friday Five: boeken die je mening over een onderwerp hebben veranderd

Friday Five is een tag die bedacht is door Joost van NerdyGeekyFanboy. Iedere vrijdag zetten diverse bloggers vijf boeken binnen een thema centraal. Deze keer is het thema bedacht door Joany van Craving Pages: boeken die je mening over een onderwerp hebben veranderd.

Nu wordt het vandaag een mengeling van boeken die mijn mening ergens over hebben veranderd en boeken die mijn mening ergens over hebben gevormd of me iets hebben laten begrijpen. Soms had ik namelijk nog geen mening over een onderwerp tot ik een boek las, of begreep ik niet goed waar de discussie over ging en hielp dat boek mij om die discussie te begrijpen, waardoor ik een mening kon/kan vormen.

Het eerste boek wat ik ga noemen is De Onschuldigen van John Grisham. In dit verhaal maken we kennis met een advocaat/priester die onschuldig veroordeelden verdedigd en probeert om hun zaken heropend te krijgen. De belangrijkste zaak uit dit boek is die van een zwarte man die veroordeeld is voor de moord op een witte advocaat. Voor mij maakte dit boek heel duidelijk waarom het rassenprobleem in Amerika nog steeds zo’n groot probleem is.

Boek nummer twee is van een totaal andere orde, namelijk mijn mening over een genre. Ik vond vroeger high fantasy vaak maar lastig. Totdat ik De Glazen Troon van Sarah J. Maas las. Dit boek had me te pakken, en daardoor begon ik meer high fantasy te lezen. Hierdoor heb ik een flinke hoeveelheid extra boeken om te lezen, en dat is natuurlijk altijd mooi. Sowieso heeft Harry Potter voor mij echt de deuren naar fantasy geopend, dus die serie moet ik hier ook even noemen.

Het vierde boek is De Cirkel van Dave Eggers. Dit boek gaat over een techbedrijf dat steeds meer gegevens aan elkaar combineert. Eerst lijkt dat alleen maar mooi, maar langzaamaan zie je als lezer ook de nadelen. De hoofdpersoon ziet die nadelen niet, en wordt helemaal meegesleept in het bedrijf en de visie van het bedrijf. Wat ik hiervan heb opgepikt (afgezien van je cookies uitzetten en voorzichtig zijn met wat je online plaatst) is ook hoe belangrijk de privacywetten zijn. Wat in De Cirkel beschreven wordt is namelijk allang mogelijk. Het enige wat ons daartegen beschermd, zijn die privacywetten. Met andere woorden: als je niet in De Cirkel wil leven, zorg dan dat die wetten in stand blijven.

Nog een genre waarvan ik dacht dat het niets voor mij was: rechtbankthrillers. Maar sinds ik Dert13n van Steve Cavanagh heb gelezen, denk ik dat het wel bij me past. Dit genre ben ik nu verder aan het onderzoeken en langzaamaan aan het verkennen. Mijn beeld van rechtbankthrillers was namelijk gebaseerd op het Nederlandse recht, en daar moet alle informatie bekend zijn en het dossier compleet zijn voor het naar de rechter gaat. In het Amerikaanse strafrecht, waar veel rechtbankthrillers op gebaseerd zijn, zijn er veel meer verrassingen mogelijk en er wordt veel meer show en spektakel opgevoerd, in de hoop zo de jury te beïnvloeden.

En dat was mijn Friday Five voor deze week! Zoek je meer boeken die je mening over een onderwerp kunnen veranderen? Kijk dan eens bij mijn collega-bloggers!

2 gedachtes over “Friday Five: boeken die je mening over een onderwerp hebben veranderd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.