ZomerLezen: Luisterboeken

ZomerLezen is er weer! Net als vorig jaar geef ik de hele zomer lang iedere maandag boekentips in een thema. Als je namelijk langere tijd (laten we zeggen: de hele zomervakantie) niet leest, dan gaat je leesniveau achteruit. Dat geldt niet alleen voor kinderen op de basisschool, maar ook voor middelbare scholieren en voor volwassenen. En aangezien het leesniveau van de gemiddelde 15-jarige in Nederland dramatisch laag is (aldus het PISA-onderzoek) en iedereen wel een moment van ontspanning kunnen gebruiken, gaan we gewoon allemaal lekker lezen deze zomer. Want lezen mag dan ontzettend goed zijn voor je hersenen en je leesvaardigheid, het is natuurlijk ook gewoon leuk.

Dit jaar kun je nog meer boekentips krijgen! Want dit jaar doet Naomi van Hoofdtaal ook mee met ZomerLezen. Dubbel zo veel plezier dus! (Moet je natuurlijk wel even op haar blog gaan kijken hè, anders werkt het niet en heb je maar half zo veel plezier 😉 ). We geven boekentips voor alle leeftijden, van de basisschool tot aan volwassenen. En we geven voorleestips, zodat je als ouder/broer/zus/tante/oom/oma/opa/vulmaarin ook het plezier in lezen door kunt geven. Want goed voorbeeld doet goed volgen! Dus lees zelf, lees voor en ruim tijd in om deze zomer samen te lezen.

Copyright: Anneloes 🙂

Luisterboeken. Het klinkt misschien als een vreemde keuze, maar luisterboeken zijn heerlijk. En het luisteren van boeken net zo goed voor je hersenen als het lezen van boeken (ja echt!). Plus: mensen met wagenziekte kunnen vaak onderweg niet lezen maar wel een luisterboek luisteren! Raar maar waar. Daarnaast combineren luisterboeken ook goed met het leggen van legpuzzels, het kleuren van kleurplaten (of hele kleurboeken), het opruimen van garage, zolder of berging, de grote zomerschoonmaak… Of je luistert een luisterboek omdat het fijn is (of omdat het te warm is om een leesboek vast te houden). Tot slot kan een (goed gekozen) luisterboek ook helpen om het lezen (weer) op te starten – wel zo handig nu de scholen zo langzaamaan weer beginnen!

Basisschool (4 – 12 jaar)

Meester Jaap van Jacques Vriens. Dit is de enige keer dat ik je zal aanraden om een luisterboek van YouTube te halen. Luisterboeken op YouTube zijn vaak rechten-technisch niet goed geregeld. Maar deze verhaaltjes van Meester Jaap zijn door Vriens zelf voorgelezen en op YouTube gezet, dus dan ga ik er van uit dat het goed zit qua rechten. Meester Jaap beleeft met zijn klas allemaal gekke, grappige en bijzondere avonturen. Klik hier voor de link naar de afspeellijst op YouTube.
Pluk van de Petteflet van Annie M. G. Schmit (hoorspel). Van Pluk moet je echt het hoorspel hebben. Mooi voorgelezen door diverse stemmen en stemacteurs, muziekjes tussen de verhaaltjes door en geluidseffecten om de verhaaltjes nog iets spannender en grappiger te maken. Het hoorspel van Pluk kun je onder andere bij de bibliotheek lenen.
Professor S en de Verslaafde Koning van Erik Schrerder & Fred Diks. De opa van Zhé is verdwenen, en dus gaat ze samen met haar beste vriend Brian en haar hondje Pavlov op zoek. Ze belanden in Breinstein, een plek waar iedereen enorm veel technologie heeft, maar het gaat niet goed met de mensen. De koning is verslaafd aan videogames en regeert het land niet. Brian, Zhé en Pavlov gaan op reis door het bijzondere land, op zoek naar opa. En ondertussen leren ze veel over de menselijke hersenen. Een sprookje en een non-fictie-boek in een.
Dit luisterboek is voor iedereen gratis beschikbaar in VakantieBieb, een gratis app van de bibliotheek met een aantal luisterboeken en e-books.

Onderbouw middelbare school (12 – 15 jaar)

Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman. De vader van Dolf werkt in een laboratorium, en Dolf mag een keer mee. In het laboratorium staat een tijdmachine. Dolf haalt de wetenschappers over om hem voor een paar uur naar het verleden te sturen. Maar Dolf mist zijn ‘terugreis’ en ziet geen andere mogelijkheid dan mee te gaan met de kinderkruistocht die zijn pad kruist. Maar hebben de monniken die de kruistocht leiden wel het beste met de kinderen voor? En lukt het Dolf om ooit weer thuis te komen?
Dit luisterboek is beschikbaar bij LuisterBieb en Storytel.
Geek Girl van Holly Smale. Harriet Manners maakt graag lijstjes, is sociaal en motorisch onhandig en weet niets van mode. Toch wordt ze op de een of andere manier gescout door een modellenbureau, dat haar wil aannemen en haar de wereld over stuurt om foto’s te maken. Maar een model moet meer kunnen dan mooi op de foto’s staan… Bijvoorbeeld doorzien of de andere modellen wel het beste met je voor hebben, of niet een hele set (inclusief dure fotospullen) omgooien!
Geek Girl is beschikbaar bij LuisterBieb en Storytel.
Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar van Sue Townsend. Het leven van een puber is zwaar! Zeker dat van Adrian Mole. Zijn ouders voeren de hond dronken, de buurman komt iets te vaak langs bij zijn moeder en Adrian zelf is hopeloos verliefd op een onbereikbaar meisje, Pandora. Adrian is ook een intellectueel, maar dat hebben de anderen niet door, frustrerend genoeg. O, en kan iemand hem even vertellen hoe je omgaat met puistjes, pestkoppen en een libido (irritant genoeg komen ze alle drie ongeveer tegelijkertijd Adrian’s leven binnen stampen). Een oud boek, maar in een gloednieuwe vertaling. Dit boek heeft menig niet-lezende puber aan het lezen gekregen!
Dit boek is beschikbaar bij LuisterBieb en Storytel.

Bovenbouw middelbare school (15 – 18 jaar)

De Hongerspelen van Suzanne Collins. Oké, ik verwacht dat bijna iedereen dit boek al gelezen heeft of er op zijn minst van gehoord heeft. Maar dit is echt zo’n boek waarbij het luisterboek je een extra dimensie kan bieden. En de stem van Lineke Rijxman is heel prettig en past goed bij dit verhaal. Als het zusje van Katniss naar de Hongerspelen wordt gestuurd, neemt Katniss haar plaats in. Tegen alle verwachtingen in (ze komt uit een District dat zelden goede Tributen aanlevert) komt ze ver, heel ver. Een spannend verhaal met een goede voorleesstem.
Dit luisterboek kun je lenen bij de bieb of beluisteren via Storytel.
The Perfectionists van Sara Shepard. Nolan Hotchkiss is de populairste jongen van de school, maar hij heeft ook al heel wat kapot gemaakt. Vijf leerlingen zijn dat zat, ze vinden dat Nolan moet boeten voor wat hij hen heeft aangedaan. Ze verzinnen een moord, de perfecte moord op Nolan. Het is pure fictie, totdat Nolan dood blijkt te zijn. Hij is vermoord, en precies op de manier die zij bedacht hadden. Maar als zij Nolan niet vermoord hebben, wie dan wel?
Dit boek is beschikbaar bij LuisterBieb en Storytel.
De deal van Elle Kennedy. Garrett moet een goed cijfer halen voor zijn hertentamen filosofie, anders mag hij niet verder in het ijshockeyteam. Hij vraagt Hannah om hem te helpen, omdat zij als enige wel een voldoende heeft voor het tentamen. Maar Hannah heeft helemaal geen zin om hem te helpen. Garrett doet haar echter een bijzonder voorstel: bijles in ruil voor een nep-relatie, zodat Hannah de aandacht kan trekken van de jongen die ze echt leuk vindt. Kan niet misgaan… Toch?
Dit boek is beschikbaar bij LuisterBieb en Storytel.

Volwassenen

Sylvia Witteman. De boeken van Sylvia Witteman bevatten columns, korte verhaaltjes met humor dus. De columns gaan vaak over alledaagse dingen: het huishouden, de kat, boodschappen, observaties in de stad… Gezellige onderwerpen dus, geen zware kost. En omdat het korte verhaaltjes zijn, is het minder erg als je een klein stukje mist: dan pak je het gewoon weer op bij de volgende column. Zelf vind ik Miryanna van Reeden de beste voorlezer van deze columns, maar kies vooral zelf wat jij de prettigste stem vindt.
De columns van Sylvia Witteman zijn te beluisteren via LuisterBieb en Storytel.
Baantjer-boeken. Ook dit is heerlijk luisteren, zeker als je een boek voor een middag wil. De boeken over de rechercheur De Cock van Bureau Warmoesstraat gaan nog steeds door, al is de oude Appie Baantjer al een tijdje dood. Er zijn zowel oude als nieuwe boeken beschikbaar, voorgelezen door verschillende voorlezers. Bij deze boeken vind ik Frits Lambrechts de fijnste stem, maar Peter Römer en Rudi Valkenhage delen een mooie tweede plaats.
Baantjer-boeken zijn te beluisteren via LuisterBieb en Storytel.
De cursus Omgaan met Teleurstellingen gaat wederom niet door van Herman Finkers. Dit is echt een boek wat je gewoon moet luisteren in plaats van lezen. Waarom? Omdat het is voorgelezen door Finkers zelf, dus je krijgt er alle intonatie en pauze bij zoals hij die heeft bedacht. In feite heb je dus een cabaretvoorstelling in de vorm van een boek. Dat is wel heel makkelijk boeken lezen, toch? 😉
Dit boek is beschikbaar in VakantieBieb, een gratis app van de bibliotheek met een aantal luisterboeken en ebooks.

Om samen te luisteren

Sommige boeken kun je ook prima als gezin luisteren. Zo beleef je samen het verhaal, waardoor je met elkaar een mooie nieuwe ervaring hebt.

Harry Potter van J. K. Rowling. Moet ik het verhaal nog toelichten? Harry is een tovenaar maar is opgegroeid bij zijn niet-magische oom en tante. Op zijn elfde verjaardag hoort hij dat hij kan toveren en kort daarna vertrekt hij naar Zweinstein, een kostschool voor heksen en tovenaars. Persoonlijk vind ik de stem van Jan Meng het fijnste, maar er is bij Storytel ook een nieuwe voorlezer beschikbaar.
De luisterboeken van Harry Potter zijn te vinden bij de bibliotheek (voorgelezen door Jan Meng) of bij Storytel (Jan Meng of Jouman Fattal).
De Gorgels van Jochem Meyer. Ja, dit moet je echt luisteren. Want, zoals Jochem Meyer zelf op zijn social media zegt: alleen bij het voorlezen van de luisterboeken kan hij zowel het komiek-zijn als het schrijver-zijn verenigen. Meyer stopt tijdens het voorlezen ook wat extra grapjes in de boeken die (waarschijnlijk) alleen de grote mensen begrijpen (maar ja, die hebben dan weer geen Waakgorgel, dus dat trekt het wel weer in evenwicht). Gorgels zijn kleine wezentjes die je beschermen tegen griep en verkoudheid, en die ervoor zorgen dat er ’s nachts korstjes op je wondjes komen. De meeste mensen kunnen gorgels niet zien, maar Melle en Limoni wel. Zij hebben namelijk super-ogen.
Dit luisterboek is te vinden bij de bibliotheek en Storytel.
De Zevensprong van Tonke Dragt. Een ouwetje, maar wel een verhaal dat geschikt is voor een lange autorit of een middag vol regen. Frans van der Steg is leraar van de vijfde klas (groep zeven). Iedere dag vertelt hij zijn leerlingen een verhaal. Maar op een dag kan hij niets verzinnen en zegt hij dat hij een brief verwacht. Tot zijn verrassing krijgt Frans ook een brief. Hij denkt dat de klas erachter zit, maar al snel blijkt dat de afzender van de brief een geheimzinnige graaf is…
Dit luisterboek is te beluisteren via LuisterBieb en Storytel.

Iedereen kan meedoen. Tot 18 jaar is een abonnement op de bibliotheek gratis. En via VakantieBieb kun je een aantal boeken gratis lezen en/of luisteren!

10 gedachtes over “ZomerLezen: Luisterboeken

 1. Naomi zegt:

  Ach, de Zevensprong. Nooit gelezen, wel de serie gezien, die in zomervakanties tig jaar herhaald is. Misschien moet ik die toch eens luisteren. Kan prima deze dagen, met een kleurplaatje erbij;).

  Like

 2. Giovanna Jansen zegt:

  Heerlijk lijstje luisterboeken! Ik wil de boeken van Sylvia Witteman binnenkort graag eens gaan luisteren. De Baantjer boeken zijn inderdaad ook super om te luisteren en dan vooral die ingesproken door Frits Lambrechts. Hij legt er zo heerlijk veel emotie en drama in, geweldig!

  Like

 3. Niek zegt:

  Ik denk dat ik toch eens luisterboeken ga proberen. Gewoon lezen lukt even niet goed. En dacht misschien toch ook maar lid worden van de bieb. Alle boeken kopen die ik wil past helaas ook niet in mijn budget en er is ook geen ruimte meer in mijn boekenkast 🤣 (luxeprobleem). Ik lees alleen wel graag een boek in het Engels of Duits als dat de orginele taal is waarin het geschreven is. Mijn vraag: heeft de bieb dat ook met luisterboeken? Storytel dacht ik wel maar een lidmaatschap van de bieb is dan toch voordeliger.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.