Boekje bij je burger?

Tijdens de Kinderboekenweek krijgen kinderen bij hun Happy Meal geen speelgoedje, maar een boekje. MacDonalds sluit zich zo aan in de strijd tegen de ontlezing. De meningen hierover zijn verdeeld.

De tegenstanders

Een paar van de argumenten van de tegenstanders: ten eerste is men teleurgesteld dat er geen Nederlandse auteur is gekozen voor het schrijven van de boekjes, maar een Amerikaanse. Aangezien het gaat om een oplage van 400.000 boekjes, snap ik de teleurstelling. Tegelijkertijd vind ik het vanuit een zakelijk oogpunt ook wel begrijpelijk: het is een stuk eenvoudiger om een contract af te sluiten met 1 auteur en die boekjes wereldwijd te verspreiden (en dus enkel voor de vertaalkosten per land te betalen) in plaats van voor ieder land/taalgebied te kiezen voor een eigen auteur. Zeker aangezien dit de eerste keer is dat MacDonalds met de Kinderboekenweek meedoet, snap ik dat ze de kosten wat lager proberen te houden om zo het risico op een fiasco te beperken.

Ten tweede vinden veel mensen dat het verspreiden van boeken bij de Happy Meals ongezond eten zou aanmoedigen. Nou zie ik daar het verschil niet met het uitdelen van speelgoedjes, dus dat vind ik zelf een non-argument. En dat de kinderen die bij de Mac komen niet op boekjes zitten te wachten? Dat weet je niet. Bij MacDonalds komen (bijna) alle lagen van de samenleving, dus daar zitten ongetwijfeld mensen bij die een boekje leuker vinden dan een speelgoedje – en omgekeerd.

Een derde argument is dat de MacDonalds nu een beter imago ‘koopt’ door een samenwerking aan te gaan met CPNB. Op CPNB is over het algemeen weinig aan te merken, maar op MacDonalds vrij veel (ongezond eten, niet goed voor dierenwelzijn, veel afvalproductie…). Door samen te werken met het keurige CPNB, zou MacDonalds hun imago oppoetsen. De vraag die hieraan vast zit is of er geen minder controversiële partner gevonden kan worden. NS is bijvoorbeeld ook partner, was er geen vergelijkbare partner te vinden? Met net zo’n keurig imago als NS en CPNB? Ik denk dat die wel te vinden zijn, maar dat je dan wel dezelfde doelgroep blijft missen die je nu ook steeds mist. CPNB bereikt nu vooral mensen in bibliotheken, op scholen en in de boekhandel. Mensen die in de bibliotheek of boekhandel komen zijn al geïnteresseerd in lezen, en op scholen bereiken ze, ondanks alle inspanningen, niet alle kinderen. MacDonalds bereikt ook kinderen (en ouders) die (nog) niet bereikt worden door de bibliotheek en de scholen, en die nooit in de boekhandel komen. Natuurlijk kun je blijven zoeken naar een partner die ook heel politiek correct is (er is bijvoorbeeld ook een samenwerking met Kinderen voor Kinderen), maar dan loop je het risico dat je dezelfde doelgroep ‘mist’ die nu ook steeds buiten het bereik valt/dreigt te vallen.

De voorstanders

Natuurlijk zijn er ook voorstanders. Ten eerste is het wat betreft de leescrisis wel echt twee minuten voor twaalf, dus ja, alles wat kinderen aan het lezen helpt is goed. Dit komt een beetje over als ‘het doel heiligt de middelen’, maar het is niet zo dat MacDonalds dit het hele jaar doet, of dat ze iedere maand nieuwe boekjes willen gaan uitdelen. Het is een actie die alleen tijdens de Kinderboekenweek is (in totaal 12 dagen dus) en je kunt ook prima met 1 boekje toe. Wat dat betreft is een boekje misschien zelfs wel beter dan een speelgoedje, omdat die speelgoedjes toch altijd een beetje alleen zijn als je er maar 1 hebt. Met het boekje heb je nog steeds een compleet verhaal, ook al heb je maar 1 boekje.

Daarnaast is het zo dat je op deze manier ook lezers bereikt die nog geen lezers zijn. Want, zoals ik al eerder zei: bij MacDonalds komen (bijna) alle lagen van de samenleving. De leeftijd waarop de leeshaat toeslaat, is net na de (beoogde) leeftijd van de Happy Meal-eters. En als je nou net daarvoor nog even een positieve ervaring kunt geven, is de kans aanwezig dat er minder kinderen een hekel krijgen aan lezen. En er speelt nog iets mee: bij de MacDonalds komen ook gezinnen waarin geen enkel boek aanwezig is. Door bij de Happy Meals een boekje te geven, krijgt een gezin zonder boek toch minimaal 1 boek, mogelijk zelfs meer. Op die manier vergroot je niet alleen het aantal (potentiële) lezers, maar ook de kansen van de kinderen. Want ja, lezen is hartstikke nuttig, en er zijn onderzoeken die aantonen dat kinderen die veel lezen langer naar school gaan/een opleiding volgen, een beter salaris krijgen en meer verantwoordelijkheid dragen op het werk.

Mijn conclusie

Ja, het eten bij de MacDonalds is ongezond. Dat zal niemand ontkennen. Maar niemand zegt dat je de hele Kinderboekenweek met je kinderen bij de Mac moet gaan eten. Er wordt alleen een extra mogelijkheid geboden om kinderen aan het lezen te krijgen. Daarnaast biedt de samenwerking met MacDonalds CPNB nog iets: budget. Geld om lezen nog verder te promoten, en om de ontlezing tegen te gaan. Hopelijk kiest MacDonalds volgend jaar voor een auteur uit ons eigen taalgebied, maar verder vind ik dit een prima actie die past bij de huidige leescrisis. Zodra (bijna) ieder kind weer graag leest en de laaggeletterdheid weer onder de 15% is, kunnen we gaan kijken naar de middelen die we gebruiken en hoe passend alles is. Tot die tijd is het alle zeilen bijzetten en niet zeuren, maar lezen.

12 gedachtes over “Boekje bij je burger?

 1. lezendstreepje zegt:

  Ik vind het best een leuk initiatief. Wij gaan nooit daarheen (wij houden het bij de afhaalfrituur om de hoek, zo af en toe, en halen de speelgoedjes uit Kindersurprise eieren *zucht*) maar ik snap niet goed waarom iemand zou mopperen op een actie die 12 dagen duurt – en tijdelijk iets vervangt wat er toch al was (een extraatje bij een Happy Meal). Heel erg eens met de ‘alle doelgroepen’ bedenkingen overigens.
  Er is ook elk jaar een actie bij de boekhandels waarbij je voor een spotprijs (2 euro, denk ik) een kinderboek kan kopen, en er nog bij kan kopen om te schenken – die worden dan in een doos verzameld en uitgedeeld. Daar vraag ik me dan wel weer van af: komen die boeken dan wél terecht bij potentiële lezers? Ik hoop het heel erg – maar misschien is zo’n Happy Meal boek eigenlijk nog veel efficiënter.

  Like

  • booksometea zegt:

   Precies, dan weet je zeker dat het boekje bij kinderen terecht komt!

   Hier is trouwens ook regelmatig de actie ‘geef een boek cadeau’, met inderdaad een (bekend) boek voor 2 euro. Het idee is om op die manier lezen en boeken toegankelijker te maken. Maar: die actie is alleen in de boekhandel… Dus daar staan al mensen die willen lezen!

   Like

 2. Inge zegt:

  Er is veel geoorloofd als erom gaat mensen weer aan het lezen te krijgen. Bij nieuwe doelgroepen passen nieuwe methodes, desnoods via de friet van de mac.

  Like

 3. Naomi zegt:

  Volgens mij is het echt een geweldige kans om heel veel kinderen te bereiken. En dus juich ik het toe. En ja, als het dan gaat om gezond eten, stel ik voor dat volgend jaar de groenteboer ook meedoet;).

  Like

 4. Niek zegt:

  We kunnen het erover eens zijn dat strikt genomen de Mac natuurlijk niet gezond is maar ook de gewone snackbar niet en bij veel gezinnen is het toch vaste prik om daar eens per week naar toe te gaan. En volgens diëtisten is daar ook niks mis mee om dat eens per week te doen. Als dan nu de Mac een boekje geeft bij de happy meal juich ik dat alleen maar toe. Er zullen nog steeds kinderen zijn die het boekje naast zich neer leggen maar er zullen er ook zijn die gaan ontdekken hoe leuk lezen is. En wat hoop ik dat dit ook ouders aanzet tot voorlezen, iets wat vaak onderschat wordt welk effect dat op de ontwikkeling van een kind heeft.

  Geliked door 1 persoon

  • booksometea zegt:

   Ja, dat voorlezen, dat is echt wel een dingetje. Ik hoop dat inderdaad dat ouders het momentje spelen met een speelgoedje verruilen voor het voorlezen van een boekje. En dat, als ze dan zien hoe leuk hun kind dat vindt, ze het vaker gaan doen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.