Boekenboxen, do or don’t?

De laatste jaren zie je steeds meer kleine bedrijfjes die boekenboxen verkopen: een boek (de titel is vaak een verrassing) en een paar ‘goodies’ (cadeautjes), samen in een pakket. Dit pakket wordt dan eens per maand naar jou opgestuurd. De prijzen zijn vanaf 24 euro (losse box met 1 boek) of 50 euro voor een abonnement van 3 maanden. De verzendkosten zijn meestal bij de prijs inbegrepen.

De titels van de boeken zijn vaak een verrassing, maar sommige boekenbox-bedrijfjes plaatsen hints, thema’s of kleine spoilers op hun social media-accounts. Op die manier krijg je een beetje een idee wat het voor boek zou kunnen zijn (en uiteraard werkt het ook goed om toch nog wat mensen over de streep te halen 😉 ).

Voor wie zijn boekenboxen geschikt?

Boekenboxen zijn geschikt voor lezers die (binnen hun favoriete genre) redelijk avontuurlijk zijn. De genres waar je voor kunt kiezen zijn vaak best breed, en je moet dus of bijna alles van dat genre leuk vinden of heel veel willen proberen (met het risico dat het dus een mismatch is). Ook zijn boekenboxen heel geschikt voor mensen die een nieuw genre willen uitproberen en niet weten waar ze moeten beginnen en voor mensen die graag verrast worden met nieuwe boeken.

Wanneer kun je beter geen boekenbox nemen of geven?

Ten eerste: als je een vrij specifieke smaak hebt qua boeken. Boekenboxen sturen niet altijd een boek wat je al kent of waarvan je zeker weet dat je het leuk gaat vinden. Het is een beetje onvoorspelbaar en avontuurlijk, en daar moet je tegen kunnen. Ook is een boekenbox niet altijd geschikt voor mensen met een kleine beurs: het boek zelf is vaak (niet altijd) goedkoper te bestellen bij de boekhandel, en de goodies moeten je maar net aanspreken. Dan kan het voordeliger zijn om naar een (online) boekwinkel te gaan en het boek daar te kopen*. Tot slot is een boekenbox vaak ook minder geschikt als je niet zeker weet of degene aan wie je de box cadeau wil doen wel van lezen houdt, of als je het leesgedrag (favoriete auteurs/genres) van diegene niet zo goed kent.

Boekenbox, do or don’t?

Ben je een avontuurlijke lezer (al dan niet binnen hetzelfde genre) of is degene voor wie jij de boekenbox wil kopen een avontuurlijke lezer? En past een boekenbox binnen je budget*? Dan is een boekenbox een geschikt cadeautje voor jezelf of voor een ander. Maar als je een wat specifiekere smaak hebt, een kleiner budget of je kent het leesgedrag van degene voor wie je de box koopt niet zo goed, dan is een boekenbox wat minder geschikt.

Meer weten over boekenboxen?

In Nederland zijn er een aantal boekenboxen die je kunt bestellen. Bij The Boox, The Bookshelf en Anderwereld nemen ze klanten aan, bij Paperlovers kom je momenteel op de wachtlijst.

*Dit is een afweging die je zelf moet maken, ik kan uiteraard niet in jouw portemonnee kijken.

11 gedachtes over “Boekenboxen, do or don’t?

 1. Lalagè zegt:

  Laatst heb ik wel een verrassingsverhaal van uitgeverij Van Oorschot gekocht, voor 6 euro. Als je geluk hebt win je nog wat extra’s, maar ik vond het idee van een verrassing al leuk genoeg om er die paar euro aan te besteden. En ik maakte zo kennis met een schrijver waar ik zeker meer van wil lezen: Elisabeth van Nimwegen.

  Like

  • booksometea zegt:

   Dat is ook nog een leuk bedragje! Voor mij is 25 euro voor een boek wat ik mogelijk niet leuk ga vinden een te groot bedrag. Dan kies ik liever zelf een boek uit! Maar 6 euro is overzichtelijk. En leuk als cadeautje… Ik ga hem onthouden, bedankt!

   Geliked door 1 persoon

 2. lezendstreepje zegt:

  Ik heb een abonnement bij Kube (voor Franse pockets) – daar kan je elke maand heel specifiek doorgeven in wat voor iets je zin hebt, en dan tekent er één van hun boekhandelaren op in om dan speciaal voor jou wat uit te zoeken. Ben er al héél blij mee geweest en mooie dingen ontdekt. De goodies zijn voor iedereen hetzelfde: een kartonnen bladwijzer en bijhorend kaartje waarmee je een appreciatie kan sturen naar de handelaar die je boek koos, twee zakjes thee (altijd wat anders), een knabbeltje (karamel, noga) en dan nog iets bookish (ik heb al een sleeve gehad om pockets in te steken, een luxe bladwijzer,…) Mijn laatste boek komt helaas maar niet binnen, maar staat ‘in bestelling’ (maar is dus wel al uitgekozen door een handelaar…) Ik heb nog genoeg te lezen, maar ik vind het zo’n prachtig initiatief, met zulke fijne selecties, ik kan niet anders dan er mega veel reclame voor maken 😀

  Like

  • booksometea zegt:

   Dat klinkt veel persoonlijker dan de boekenboxen in Nederland! En je steunt er de lokale boekhandels ook nog mee. Wat een ontzettend leuk fenomeen! Wel jammer dat het alleen om Franse boeken gaat, mijn Frans is sinds de middelbare school niet zo goed onderhouden…

   Like

   • lezendstreepje zegt:

    Dat is het inderdaad, echt persoonlijk. De dag dat er daar iemand hier mee start, dan spring ik er echt bovenop. (Het feit dat het Franse boeken zijn, maakt het ook betaalbaar: het pocketformaat is daar echt een volwaardig iets. Toen ik twee zomers geleden mijn voorraad ging aanvullen in een Franse boekhandel op vakantie, dan plukte de dame met veel overtuiging pockets uit de kast, om me zoveel mogelijk waar voor mijn geld te geven – en verontschuldigde zich als ze een aanrader had die nog niet in pocket was verschenen.) Kube heeft ook een ‘luxe’ optie, waarbij je intekent op niet-pockets en die valt dan iets duurder uit, zonder goodies.

    Geliked door 1 persoon

 3. Naomi zegt:

  Het idee vind ik heel leuk en ik heb er ook ooit eens naar gekeken. Je hebt meer van dat soort abonnementen, maar dan zonder allerlei extra’s. Ik doe het niet, want ik vind het al met al toch een behoorlijk bedrag en voor een stuk minder geld leen ik het boek dan toch maar veilig bij de bibliotheek. Vindt mijn te volle boekenkast ook fijn trouwens;).

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.