Recensie: ‘Je hebt één nieuwe volger’ van Chinouk Thijssen

Het verhaal

Sterre (vlogger) wordt samen met Liz (instagrammer), Romy (fotograaf van Liz) en Brenda (blogger) uitgenodigd voor een persreisje om een nieuwe streek in Turkije te gaan promoten. Sterre heeft vliegangst, dus de reis verloopt niet echt soepel, en eenmaal aangekomen blijkt dat de accommodatie niet echt overeen komt met de insta-waardige plaatjes die ze op voorhand toegestuurd hebben gekregen. En dan is er nog iets raars: het lijkt wel alsof iemand hen volgt… Letterlijk!

Je volgt afwisselend het perspectief van Sterre en Liz, en beide meiden hebben zo hun eigen sores en problemen. Daar gaan ze op verschillende manieren mee om: Sterre belt veel met haar moeder, Liz drinkt veel alcohol en versiert een van de gastheren van hun verblijf. Sterre begint te vermoeden dat er iets raars aan de hand is, maar wat?

Mijn mening

Heel eerlijk: dit boek had zo’n 100 pagina’s meer nodig. Niet omdat het verhaal dan langer zou duren, maar omdat er dan meer ruimte was geweest om het verhaal goed uit te werken. De ontknoping kwam nu een beetje uit de lucht vallen, en dat vond ik jammer. Met wat extra pagina’s was het waarschijnlijk makkelijker geweest om diezelfde ontknoping wat spannender en wat minder plotseling te maken.

Ook heb ik me verbaasd over de naïviteit van de hoofdpersonen. Hoe kan het dat Liz en Sterre elkaar niet even opgezocht en vooral uitgebreid online onderzocht hebben voordat ze met elkaar op perstrip gingen? En heeft Sterre vooraf, toen de trip geplanned werd, aangegeven dat ze vegan eet (en wat je dan wel en niet eet)? Of is ze er van uit gegaan dat de organisatie dit wel wist?

Wel stellen de meiden terechte vragen naar de financiën (het gebied waar ze zitten is arm en ze hebben toerisme nodig om te voorkomen dat ze hun huizen uit gezet worden). Als er zo weinig budget is, hoe kan de organisatie dan vliegtickets, verblijf, eten, drinken en en uitstapjes veroorloven? Hier komt helaas geen antwoord op, en dat vind ik jammer.

De bijna vakantie-achtige sfeer en tegelijkertijd de druk om maar te blijven posten en presteren op social media vormen een mooi contrast, en zijn redelijk goed uitgewerkt. Deze haat-liefde-verhouding zal voor veel jongeren waarschijnlijk herkenbaar zijn en zal aanspreken. Ook zie je dat Liz enorm beïnvloed wordt door hoe haar ex-vriendje zich gedraagt op social media, ook dat is mooi uitgewerkt.

Het verhaal leest lekker weg en is goed te volgen, ook voor mensen die weinig ervaring hebben met social media. Ik denk dat dit boek veel jongeren zal aanspreken, zeker jongeren die weinig lezen en/of onervaren lezers zijn. Voor jongeren die veel lezen en/of onervaren lezers zijn is dit een leuk tussendoortje, maar ik denk dat zij meer zullen genieten van de trilogie Truth or Dance.

6 gedachtes over “Recensie: ‘Je hebt één nieuwe volger’ van Chinouk Thijssen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.