Het BookSomeTea Jaaroverzicht 2020

Aan het einde van het jaar is het traditie om een jaaroverzicht te maken. Dus dat is de blogpost van vandaag: het BookSomeTea Jaaroverzicht van 2020.

Ondanks alle ellende in de wereld is het voor BookSomeTea een goed jaar geweest. Zo zijn mijn views verdubbeld en is mijn bezoekersaantal zelfs verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar. Er zijn zo’n 1100 reacties gekomen, en heeft BookSomeTea inmiddels Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest! Er is dus de nodige social media bijgekomen, en ja, die beheer ik allemaal zelf.

Ook heb ik heel veel gelezen dit jaar, meer dan 100 boeken (exacte aantal zal ergens rond de 115 liggen tegen de jaarwisseling, maar ik werk even vooruit met de blogposts, vandaar dat ik het hou op meer dan 100). Hoe ik dat doe? Nou, er zijn een paar dingen die je dan moet weten. Ten eerste tellen luisterboeken bij mij ook mee, dus dan schiet het al harder op. Ten tweede maakt het mij niet uit of ik een boek voor het eerst lees of herlees. Alle boeken tellen mee. En ten derde heb ik momenteel geen werk, en dan is het dus makkelijk om meer te lezen en meer boeken te luisteren.

De lijstjes van dit jaar

Bij een jaaroverzicht horen ook lijstjes, toch? Nou, laten we dan daar ook maar eens mee beginnen!

Best gelezen blogposts:
5. Mijn mening over ‘Lezen voor de Lijst’
4. Wat te lezen na Harry Potter
3. ZomerLezen: Spannende Boeken
2. Lezen voor de Lijst: mijn aanraders (15-18 jaar)
1. Waarom ik (bijna) geen boeken koop bij bol.com

Ik vermoed dat de aandacht voor lezen voor de lijst verklaard kan worden door het thuisonderwijs. Lezen voor de Lijst is dan een opdracht die je relatief makkelijk kunt geven, ook als het digitale onderwijs nog niet (volledig) is opgestart. Ook in de rest van de top-5 zie je de invloed van de wereld die in de fik staat: welke boeken kunnen we nog meer lezen en waarom koop je ergens wel of niet. Aangezien de ellende nu al zo’n 10 maanden duurt, verbaast het me niet dat deze invloed terug is te zien in de top-5.

Grootste boek-teleurstellingen
5. Rood, Wit & Koningsblauw van Casey McQuiston
4. De Wrede Prins van Holly Black
3. Je hebt één nieuwe volger van Chinouk Thijssen
2. De sluipschutter van Kuo-Li Chang
1. De ballade van slangen en zangvogels van Suzanne Collins

Ja, deze vijf boeken zijn een dit jaar een enorme teleurstelling gebleken, en ik hoop van harte dat ik in 2021 minder vaak teleurgesteld word door boeken.

De nieuwste ontwikkelingen binnen BookSomeTea (in willekeurige volgorde):
– Ik bewerk vaker foto’s. Hierdoor is op de diverse social media-accounts veel beter te zien waar de blogpost over gaat. En dat levert meer lezers op!
BookSomeTea is nu een .com en niet meer een .wordpress.com. Verjaardagscadeautje 😉
– BookSomeTea krijgt langzaamaan ook een paar eigen afbeeldingen!
– Ik ontdekte dat er twee soorten blogposts zijn die voor veel bezoekers zorgen: blogposts over de boekenwereld en blogposts waarin ik een mening geef over een bepaald fenomeen in boekbloggersland.
– Ik word juist veel gevonden door Google op bepaalde recensies en op lijstjes met aanraders. De recensie van Schilderslief heeft net niet de top-5 gehaald, maar is wel de recensie die de meeste mensen naar mijn blog trekt.
– Het lukt me steeds beter om mijzelf als blogger te onderscheiden tussen alle andere (boek)bloggers. Ik heb steeds een beter beeld bij wat het ‘merk’ BookSomeTea inhoudt, hoe dat merk zich op de diverse social media gedraagt en hoe dat allemaal samen komt in mijn blog.

Mijn eigen leesontwikkelingen:
– Ik ben voorzichtig aan de rechtbankthrillers aan het verkennen. Dit was een genre wat ik altijd links liet liggen, want ‘niets voor mij’. Nu kom ik erachter dat ik ze stiekem toch wel leuk vind.
– Ik heb steeds beter door hoe mijn mentale gezondheid en mijn leesgedrag samenhangen.
– Ik ontdek steeds beter wat ik echt leuk vind in een boek en wat niet.
– Ik heb geleerd dat een gehyped boek niet per sé een goed boek is.
– En dankzij mijn blog verken ik steeds vaker nieuwe boeken en genres.

Fijne jaarwisseling allemaal! Wees voorzichtig met vuurwerk (liever nog: steek het gewoon niet af), en ik zie jullie in het nieuwe jaar graag weer op mijn blog.

7 gedachtes over “Het BookSomeTea Jaaroverzicht 2020

  1. LiefdevoorboekenAmanda zegt:

    Wat een leuke jaaroverzicht. Ik ben toevallig in oktober begonnen met eigen domein en hosting. Nu alles nog overzetten van de oude wat niet in de back up mee kwam.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.