Is (boek)bloggen ook iets voor jou?

Met het nieuwe jaar in aantocht en veel tijd thuis kan ik me voorstellen dat jij je afvraagt of (boek)bloggen ook iets voor jou is. In deze blogpost vertel ik je alles wat je moet weten, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Wat heb je nodig om te kunnen bloggen?

Uiteraard heb je een device (laptop/tablet/smartphone) nodig met toegang tot het internet. Zonder deze dingen is het heel lastig om te bloggen, want een blog is een online iets. Daarnaast is het (vooral voor je lezers) fijn als je een beetje kunt schrijven. Als in: goede zinnen kunnen bouwen en een coherente tekst kunnen schrijven. Verder zit bij de basisvaardigheden ook ‘met een CMS kunnen werken of bereid zijn om dat te leren’. De meeste hostingpagina’s bieden namelijk een CMS (content management system) aan om je blogposts in te tikken en te publiceren. Tot slot moet je een onderwerp hebben om over te bloggen, en genoeg inspiratie om daar de nodige blogposts mee te vullen.

Goed, dat zijn de inkoppertjes, dan is het nu tijd voor ‘de dingen die niemand je vertelt’. Je moet het bloggen echt uit jezelf leuk vinden en het niet doen voor de views of de gratis producten/boeken. De views zijn namelijk in de eerste maanden nogal beperkt, zeker als je niet (meteen) allerlei social media-accounts aan je blog koppelt. Daarnaast is het handig om van te voren te bedenken wat je wil bereiken met je blog, hoe je dat wil gaan bereiken en hoe realistisch dat is. Waarom zouden mensen jouw blog lezen, als er al zoveel andere blogs zijn? Wat maakt jouw blog anders dan al die andere blogs? Verder is het verstandig om na te denken over een publicatieschema (hoeveel blogs per week publiceer je, op welke dagen publiceer je en op welk tijdstip) en je moet niet bang zijn om fouten te maken, iets te leren, te experimenteren of iets te veranderen. In het begin kwamen mijn blogs rond 9 uur ’s ochtends online. Ik merkte dat ik dan lezers ‘misliep’, omdat veel bloggers al veel eerder op de ochtend publiceren. En hoewel ik goed had nagedacht over dat tijdstip van 9 uur, ben ik op een gegeven moment eens gaan kijken of het hielp als ik mijn publicatie-tijdstip wat dichter naar dat van de andere bloggers verschoof. En bingo: meer lezers.

Je moet ook tegen feedback kunnen, zowel op je blog als op je social media-kanalen. Niet iedereen gaat het altijd eens zijn met wat je schrijft, hoe je het schrijft en wanneer je het schrijft. Het commentaar op je blogposts kan soms als een persoonlijke aanval voelen (daar heb ik soms ook nog last van), en het kan een uitdaging zijn om objectief naar de inhoud van de gegeven feedback te kijken. En het is verstandig om te bedenken hoe je gaat reageren op de feedback.

En wat je tot slot nodig hebt: tijd en energie. Dit klinkt weer als een inkoppertje, maar dit is iets wat heel veel mensen vergeten: je moet die blogposts wel schrijven. En de meeste mensen doen daar langer over dan 5 minuten en het kost meer energie dan hersenloos door je social media scrollen of een serie kijken. Als je blogt over boeken, dan moet je de boeken lezen, er een mening over vormen en die op zo’n manier opschrijven dat de lezer begrijpt wat jouw mening is en hoe jij tot die mening bent gekomen. Foto’s bij je blog zijn geen verplichting, maar helpen wel om je blogpost beter voor het voetlicht te brengen. Je kunt kiezen of je zelf foto’s maakt of gebruik maakt van gratis beschikbare foto’s (zogenaamde stockfoto’s), die je eventueel bewerkt met een app. Al deze dingen kosten tijd. En ze kosten ook allemaal energie. En ja, van sommige onderdelen zul je ook best energie krijgen, maar er zijn ongetwijfeld ook onderdelen aan het bloggen die je minder leuk vind of gaat vinden. Aan jou de keuze hoe je daarmee omgaat: behouden, veranderen of verwijderen. Aan alle opties zitten voor- en nadelen, en die zul je zelf af moeten wegen.

De (boek)blogcommunity

Door te gaan bloggen, word je bijna automatisch lid van de bloggerscommunity. Alleen als je je blog afschermt voor de zoekmachines (ja, dat is een mogelijkheid) en niets op social media zet over je blog, kom je niet in die community. Maar zodra jij je blog deelt op Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram of Pinterest, val je onder de bloggerscommunity. Dat kan heel fijn zijn: ik heb een paar keer gehad dat ik met een vraag zat over hoe ik iets aan moest pakken op mijn blog, en dat ik die vraag op een van de bloggers-pagina’s op Facebook kon stellen. Maar het kan ook lastig zijn: men oordeelt soms snel en hard, en daar moet je tegen kunnen. Afhankelijk van het onderwerp van je blog krijg je ook andere reacties uit de community. De boekbloggerscommunity praat niet altijd even veel met of over elkaar, maar er zijn wel degelijk ongeschreven regels. Die moet je ‘door’ hebben, anders val je buiten de boot. Daarnaast kan het behoorlijk wat moed vragen om iets anders te zeggen dan je collega-bloggers over een bepaald boek of onderwerp, zeker als jouw mening lijnrecht tegenover de mening van de anderen staat. Je moet dus soms ook best sterk in je schoenen staan, zeker als je je kop boven het maaiveld uit wil steken.

Ik noemde het al eerder: je blog moet niet alleen goed geschreven zijn, maar ook onderscheidend, authentiek. Zo ben ik bijvoorbeeld de enige blogger die de hele zomer een serie ZomerLezen doet (oké, er doet inmiddels iemand mee, maar ik heb het bedacht en uitgewerkt) en ben ik een blogger die heel veel verschillende boeken leest: zowel jeugdboeken en Young Adult-boeken als boeken voor volwassenen. Ook lees ik veel verschillende genres, van fantasy en thrillers tot aan realistische verhalen en historische romans. Daarnaast blog ik ook vaak over lezen of over ‘boekenliefde’ en de bibliotheek, en zo af en toe blog ik over thee. Al die dingen samen maken mijn blog uniek. En over al die dingen kan ik nog wel een poosje blijven schrijven. Dat is namelijk echt van belang: dat je iets hebt waar je langere tijd over kunt blijven praten/schrijven. Anders hou je het niet vol.

Wat denk jij, is een blog ook iets voor jou?

17 gedachtes over “Is (boek)bloggen ook iets voor jou?

 1. Niek zegt:

  Ik wil je eigenlijk gewoon een compliment geven. Ik vind je blog erg fijn om te lezen, doe ideeën op en kan, door de manier waarop je schrijft, zelf een mening vormen, wat niet eens perse die van jou hoeft te zijn maar juist door de manier waarop je schrijft is dit mogelijk. Super knap. Of bloggen iets voor mij is? Wel over gedacht (over boeken natuurlijk) maar wat je al aangeeft het kost energie en tijd. Dat eerste is er nu nog niet maar wie weet in de toekomst. Daarnaast misschien te perfectionistisch.

  Like

  • booksometea zegt:

   Bedankt! De frequentie en het aantal blogposts kun je natuurlijk zelf bepalen. Het is wel handig om een vast ritme te hebben/op vaste dag(en) te publiceren, zodat je lezers weten wat ze kunnen verwachten.

   Like

 2. Naomi zegt:

  Ja, ik denk dat het wel wat voor mij is;). Superleuke blog dit Ik wist voor ik zelf ging bloggen ook al wel van de community, maar nog elke dag ben ik blij verrast over die community. Zo fijn. Komt misschien ook door de bloggers die ik wel/niet volg.

  Like

 3. Nicole Orriëns zegt:

  Je tip om goed na te denken hoe je omgaat met feedback vind ik een hele goede. Ik kan zelf altijd helemaal akelig worden van bozige reacties, en vind dat erg lastig om mee om te gaan omdat ze me zo’n rotgevoel geven.

  Like

 4. johanna zegt:

  Leuke blogpost, alhoewel hij al wat ouder is, lees ik hem nu pas echt. Ja, ik wil iets met boeken gaan doen. Blog of Vlog? Ik ben nog in het denkproces. DUs bedankt voor je tips.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.