Het BookSomeTea-jaaroverzicht 2021

Het is oudjaarsdag, en dus tijd voor een jaaroverzicht. Prive heb ik nogal een roerig jaar gehad, maar met BookSomeTea ging het voor de wind! Wil jij weten wat mijn jaarcijfers zijn, welke blogposts het best gelezen zijn en uit welke landen mijn bezoekers komen, lees dan vooral verder. Spoiler: het is verrassender dan je denkt.

De cijfers

Oke, om maar meteen met de cijfertjes te beginnen: BookSomeTea heeft in het afgelopen jaar zo’n 41.000 views gehad, en ruim 26.500 unieke bezoekers. Het verschil tussen die twee is vrij simpel: als er een bezoeker binnen komt, dan kan die een pagina bezoeken, maar ook meerdere. De bezoeker telt dan nog steeds als 1 bezoeker, maar iedere pagina/post die de bezoeker bekijkt, is een view.

Vorig jaar had ik zo’n 18.000 views en een kleine 10.000 unieke bezoekers. Dat betekent dat ik dit jaar mijn aantal views ruimschoots verdubbeld heb (zo’n 125% meer views dit jaar), en het aantal unieke bezoekers is dit jaar anderhalf keer hoger dan vorig jaar.

De grootste hoeveelheid bezoekers haal ik binnen met zoekmachines (dat wil dus zeggen dat mijn SEO heel goed is), en Facebook is een goede tweede. Mijn bezoekers komen ook letterlijk van over de hele wereld, zoals je kunt zien in de kaart hieronder.

De bezoekers van BookSomeTea komen uit bijna alle landen van de wereld

Toen ik dit blog begon, had ik geen flauw vermoeden dat het ook gelezen zou worden door mensen uit Mozambique, Chili en Equador, maar kennelijk vinden ook zij mijn blog erg boeiend. Wees welkom!

De best gelezen blogposts

De top-5 best gelezen blogposts van dit jaar zijn…

  1. Lezen voor de Lijst: mijn aanraders (15-18 jaar)
  2. Mijn mening over Lezen voor de Lijst
  3. Wat te lezen na Harry Potter
  4. Waarom ik (bijna) geen boeken koop bij bol.com
  5. Recensie: ‘H@ck’ van Mirjam Mous

Drie van deze posts stonden ook in het lijstje van vorig jaar: Lezen voor de lijst: mijn aanraders, Wat te lezen na Harry Potter en Waarom ik bijna geen boeken koop bij bol.com. Ik vind het best bijzonder dat de recensie van H@ck zoveel views heeft gehaald, dat had ik niet verwacht. Ook zijn er kennelijk erg veel mensen geïnteresseerd in mijn mening over het Lezen voor de Lijst.

Wat ik zelf de leukste blogposts van dit jaar vind

Natuurlijk heb ik zelf ook een paar favoriete blogposts van dit jaar. Ik bespreek ze hier in chronologische volgorde.

Ik vond het bijvoorbeeld erg leuk om jullie te vertellen over hoe ik afgeleid werd door mijn eigen rare brein. Ik nam het op voor de lokale boekwinkels en voor de vertalers, en kwam met theetips voor alle thuiswerkers.

Ik deelde ook mijn leeservaringen met jullie, bijvoorbeeld toen het ging over mijn eerste kennismaking met een non-binair personage in een boek, en over wat ik doe om een leesdip te voorkomen (en wat jij dus ook kunt doen als er bij jou een leesdip dreigt). Om het een beetje luchtig te houden, besprak ik ook de meest onmogelijke thee-diy’s op YouTube en mannen die over vrouwen schrijven.

Ook schreef ik over jeugdboeken die als volwassene zou moeten lezen, een blogpost waar ik nog steeds achter sta, en over genres die ik juist nooit lees. Dat is een blogpost die nog steeds veel reacties oproept als ik hem deel op Facebook. Ik besprak ook wie er eigenlijk bepaalt wat er in de boekwinkel ligt, een blogpost die bijvoorbeeld ook bibliotheekmedewerkers nog van nieuwe informatie voorzag.

Uiteraard schreef ik ook regelmatig over boeken en lezen. Bijvoorbeeld over thrillers die je een kans moet geven en waarom sommige boeken een herkenbaar patroon moeten hebben. Verder ging ik ook een keer uitgebreid naar de boekwinkel en de theewinkel (met dank aan een royale boekenbon die ik voor mijn verjaardag van mijn broer had gekregen).

Ik benutte ook een paar keer mijn studie Nederlands, bijvoorbeeld toen ik het had over Spoken Word en de vraag of de Da Vinci Code plagiaat is. En ik schreef de laatste Friday Five. Ik heb het er nooit expliciet over gehad, maar ik merkte dat a) ik het niet leuk meer vond om ze te maken en b) ze ook nog eens heel slecht gelezen werden. Dus besloot ik te stoppen, en dat bevalt goed.

Dit jaar kregen jullie ook wat vaker een kijkje achter de schermen. Dat begon met de blogpost over hoe ik mijn boeken uitkies bij de bibliotheek, en ik schreef over mijn droombaan. Ook schreef ik een aflevering van ZomerLezen over mijn leven in boeken en ik vertelde hoe ik het volgende bibliotheekboek kies om te lezen. Je kon dit jaar zelfs lezen hoe ik een uitgebreid bibliotheekbezoek organiseer voor mezelf.

Daarnaast riep ik dit jaar ook jullie hulp in. Ik zocht namelijk een nieuwe fantasyserie. Inmiddels liggen er hier twee dikke boeken om te proberen klaar voor deze kerstvakantie, dus dat komt vast goed. En ik stopte met Bookstagram, en met een goede reden: het putte me uit. Ook nam ik jullie het afgelopen jaar mee naar mijn fantasie-boekenclub.

Regelmatig ging het ook over luchtiger zaken. Bijvoorbeeld over humor in de bibliotheek, kleurboeken, of inspiratie voor detectiveschrijvers. Ook deelde ik leuke grapjes voor boekenliefhebbers en ik vertelde over mijn favoriete losse thee.

Tot slot was dit jaar nieuw dat ik vergelijkingen begon te maken tussen boeken en de bewerkingen daarvan. Zo schreef ik bijvoorbeeld over The Babysittersclub (boekenserie van mijn jeugd, iets ouder zelfs, en nu een Netflix-serie) en Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht (jarenlang hét boek over autisme, nu een toneelstuk).

Mijn eigen jaar

Ik heb dit jaar wat minder boeken gelezen dan vorig jaar, ik kom dit jaar (denk ik) iets boven de 100 boeken uit. Dat komt deels omdat ik een baan heb, maar ook omdat ik a) het best zwaar heb gehad met de gevolgen van de wereldwijde situatie op mijn arbeidskansen (daar is iets on herstelbaar vernietigd) en b) omdat ik ongeveer een maand uit de running heb gelegen vanwege mijn gebroken arm. Overigens heb ik het ook moeilijk met hoe dat in het ziekenhuis is gegaan, en daar krijg ik therapie voor. Maar eehm… iets met een (mini)wachtlijst(je). Ja, echt mini, want maar 3-4 maanden. In de GGZ is 6 maanden meestal het minimum.

Inmiddels ben ik fysiek aan het herstellen, en mijn blog loopt weer redelijk als vanouds. Ik ben ook voorzichtig aan al onderwerpen aan het verzinnen voor ZomerLezen van 2022, dus voorlopig blijft BookSomeTea nog wel even bestaan. Ik zie je hier graag in 2022 weer terug!

Fijne jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2022 vol leesplezier!

4 gedachtes over “Het BookSomeTea-jaaroverzicht 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.