De tofste Sinterklaasverhalen in een modern jasje

Op zoek naar een nieuw boek over Sinterklaas en zijn Pieten? Of je je nu net gaat verdiepen in Sinterklaasverhalen, een nieuw Sinterklaasverhaal zoekt voor je klas of op zoek bent naar een tof nieuw (voor)leesboek voor deze spannende dagen in de aanloop naar 5 december, ik heb het voor je uitgezocht.

Kom van dat dak van Rindert Kromhout. Dit is een ontzettend leuk boekje, want dit kan een kind dat nu in groep 3 zit mogelijk zelf lezen (AVI M3). En het is natuurlijk wel heel cool om van Sinterklaas een boekje te krijgen over Sinterklaas dat je zelf kan lezen! En het is ook nog eens een grappig boekje. De neven van Sint willen hem graag helpen, maar dat ziet Sint niet zo zitten. Want neef Klaas gaat met een koe het dak op en Moo en Piet zijn kwijt. Gaat dit nog goed komen?

Supersint van Maranke Rinck. Dit is een fijn prentenboek waarin de achtergronden van bepaalde Sinterklaastradities verwerkt zijn, maar dan zonder dat het een lesje wordt. Marie wil graag een superheld zien, waarop de meester op school zegt dat ze misschien binnenkort Sinterklaas wel zal zien. Maar Marie weet niet zeker of de Goedheiligman wel een superheld is. Dan begint de meester te vertellen over de drie vissertjes, de zussen die te arm waren om te trouwen en het schip dat bijna verging op zee. Sint heeft hen allemaal gered en/of geholpen. En dan zakt de hond van Marie door het ijs… Komt Sint ook haar hondje redden? Een mooi verhaal over hoe Sinterklaas van held voor kinderen, vissers en armen is verworden tot het feest dat we nu nog steeds vieren. En waarom daar een speculaaspop, gouden chocolademunten, het grote boek en appeltjes van oranje aan te pas komen.

De kleren van Sinterklaas van Paul Biegel. Anouk weet het zeker: Sinterklaas komt bij haar logeren! Vol trots vertelt ze het op school. Sinterklaas moet wel bij haar komen logeren, want zijn kleren hangen in de logeerkamer. En waar de kleren van Sinterklaas zijn, daar is Sinterklaas ook! Een warm verhaal met een typische Biegel-kwinkslag. Het spreekt daarnaast enorm tot de verbeelding van kinderen, want hoe zou het zijn als Sinterklaas daadwerkelijk bij je komt logeren?

Anna en Sinterklaas van Kathleen Amant. Dit boekje is geschikt voor de allerkleinsten (vanaf 2 jaar). In duidelijke tekeningen met primaire kleuren en in eenvoudige taal. Een verhaal over dat je best zenuwachtig kunt zijn voor iets, bijvoorbeeld als je Sinterklaas een hand mag geven. En Sinterklaas is een hele lieve man, maar dan kun je het nog steeds een beetje spannend vinden. Dit boekje is ook geschikt om te gebruiken in het speciaal onderwijs voor Zeer Moeilijk Lerende Kinderen (of voor kinderen/jongeren die naar dit onderwijs gaan).

De Mooiste Sinterklaasverhalen Peter van Oudheusden. Dit zijn dan weer verhalen voor iets oudere kinderen, die nog wel geloven maar het Sinterklaasfeest ook al eens eerder gevierd hebben. Over Hoofdpiet die geen zin heeft om cadeautjes rond te brengen (dus hij blijft een dagje thuis), over Sinterklaas die een beetje verliefd is, over het grote boek dat kwijt is en over een jongetje dat graag Sinterklaas wil worden dus hij loopt alvast een dagje mee… Een boek wat de magie van Sinterklaas in stand houdt, maar ook aansluit bij de belevingswereld van grote kleuters en 3e & 4e groepers.

Zoek je meer voorleesverhalen voor de Sinterklaastijd? In deze blogpost vind je de mooiste en origineelste prentenboeken rondom Sinterklaas.

3 gedachtes over “De tofste Sinterklaasverhalen in een modern jasje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.