Friday Five: Zeg eens T!

Welkom bij weer een nieuwe Friday Five! Vandaag gaan we verder met de lettertag, en we zijn inmiddels bij de letter T aangekomen. Deze keer lukte het me niet om vijf boeken uit te kiezen, dus heb ik er zes van gemaakt. Vinden jullie vast niet erg 😉

Het eerste boek is Tegenspel van Floortje Zwigtman. Dit boek is het middelste deel van de trilogie Een Groene Bloem, en zit tussen de boeken Schijnbewegingen en Spiegeljongen in (en de trouwe Friday Five-lezers weten dat ik deze boeken heb genoemd bij de vorige lettertag). In Tegenspel denkt Adrian dat hij zijn ware liefde gevonden heeft, en het lijkt ook een poos goed te gaan. Maar dan verandert alles: Oscar Wilde wordt opgepakt en veroordeeld voor sodomie, en Adrian (die op dat moment een baantje bij de krant heeft) moet daar verslag van doen. De rechtszaak maakt dat de hele Purperen Hofhouding zichzelf en elkaar in een ander licht ziet. Ook Adrian en zijn geliefde moeten naar zichzelf kijken: is wat zij liefde noemen iets slechts?

Het tweede boek is het eerste deel in een trilogie (of de titel van de gehele trilogie, net wat je wil). Truth or Dance van Chinouk Thijssen. Dit is een hele goede Young Adult-thriller, die echt niet onderdoet voor de volwassen thrillers wat betreft spanning! Het YA-deel zit hem er vooral in dat de hoofdpersonen jongeren zijn, anders was dit een prima volwassen thriller geweest. India zit samen met drie vriendinnen op het conservatorium, waar ze een Havo-opleiding combineert met een dansopleiding. Het is het examenjaar, en waar de meeste scholieren dan bezig zijn met een opleiding uitkiezen en bedenken waar ze de examenstress eruit gaan feesten, zijn India en haar klasgenoten vooral bezig met wie er door mag naar de Hbo-opleiding. Maar als de meiden aan een geheimzinnige app-groep worden toegevoegd, met de naam Truth or Dance, verandert dat hun leven. De vriendinnen krijgen opdrachten, of moeten elkaar iets opbiechten, net als in het spelletje ‘truth or dare’. Maar de opdrachten zijn gevaarlijk, en de waarheid is vaak pijnlijk. En de consequenties voor het niet of verkeerd uitvoeren van een opdracht, zijn groter dan ze ooit hadden kunnen denken…

Boek nummer drie is ook het eerste deel van een YA-trilogie (of de naam van de volledige trilogie 😉 ), maar dan een dystopische trilogie. Kwam niet al te lang na De Hongerspelen uit, en heeft ook een aantal overeenkomsten met deze trilogie. In De Test van Joelle Charbonneau woont Cia in een klein dorpje in het Verenigde Gemenebest. Ze hoopt heel erg dat ze na haar middelbareschooldiploma geselecteerd wordt voor De Test, de toelatingsprocedure tot de universiteit. Tot haar grote vreugde wordt ze inderdaad uitverkoren voor De Test, maar die test blijkt omvangrijker dan alleen het maken van wat examens. En waarom kan haar vader, die zelf ook aan de universiteit gestudeerd heeft, zich zijn Test niet herinneren, op een paar nachtmerries na? Cia gaat op zoek naar antwoorden, maar die antwoorden roepen nieuwe vragen op. Wat test de Test eigenlijk echt?

Dit is een ouwetje, zeker voor YA, maar het thema is wel nog steeds actueel. In Te Snel van Caja Cazemier lezen we hoe Eline en Frank allebei anders omgaan met de dood van Tim. Eline is het vriendinnetje van Tim, maar omdat bijna niemand dat wist, wordt ze niet op de hoogte gebracht van Tims overlijden. Ze stapt nietsvermoedend de bus in om op excursie te gaan met de andere derdeklassers, en hoort pas op de terugweg dat Tim is verongelukt. Frank is de broer van Tim, en hij is boos op Tim. Waarom heeft Tim hem in de steek gelaten, was het nou zo moeilijk om even die helm op te zetten? Eline en Frank ontmoeten elkaar en zoeken steun bij elkaar. Uiteraard praten ze veel over Tim. Maar het lijkt wel alsof ze allebei een andere Tim gekend hebben. Wie was de ‘echte’ Tim?

Ik kon het niet laten om een Agatha Christie in deze Friday Five te gooien: Trein 16.50 is een Miss Marple-mysterie. Als Elspeth McGillicuddy in de trein onderweg naar haar vriendin (Miss Marple) in een passerende trein een man een vrouw ziet wurgen, gelooft niemand haar, op Miss Marple na. Die zoekt uit welke trein dit geweest kan zijn. Omdat er geen lichaam in de trein wordt gevonden, besluit Miss Marple uit te zoeken waar op de route men zich van het lichaam ontdaan kan hebben. Ze stuurt vervolgens haar vriendin Lucy naar een groot landhuis in die omgeving, om daar te solliciteren als dienstmeisje en om aanwijzingen te zoeken. Dit blijkt uiteraard niet zonder risico’s, en er vallen meer doden. Miss Marple besluit dat zij de leden van het huis wil ontmoeten, en er wordt voor haar en Elspeth een theekransje georganiseerd. Op dat theekransje weet Miss Marple de moordenaar te ontmaskeren – met behulp van Elspeth.

En tot slot zou deze Friday Five niet compleet zijn als ik De Theeroos van Jennifer Donnelly niet zou noemen. Dit is een roman die een goede mix bevat van spanning, vrouwenpower en romantiek. Historisch is het misschien niet helemaal accuraat, maar het leest zo lekker weg dat je dat voor het gemak even vergeet. Fiona en Joe zijn twee tieners uit Whitechapel, Londen. Fiona werkt in de theefabriek en Joe bij zijn vader op de markt. Samen sparen ze voor een winkeltje in Whitechapel. Maar als Joe ander werk krijgt en Fiona’s vader omkomt bij een ‘ongeluk’ in de theefabriek, gaat het bergafwaarts met het koppel. Uiteindelijk vlucht Fiona naar New York, in de hoop daar een nieuw leven te kunnen beginnen en haar oom te helpen in zijn winkel. Maar ook dat plan pakt anders uit. Fiona weet door hard te werken en een scherp zakelijk inzicht toch een deel van haar droom waar te maken: ze weet een winkel te beginnen. En ook al is ze getrouwd, ze blijft in haar hart verlangen naar Joe…

Friday Five is een wekelijkse tag die georganiseerd wordt door Joost van NerdyGeekyFanBoy. Je vindt al mijn collega-Friday Five’ers hieronder, met hun blog!

7 gedachtes over “Friday Five: Zeg eens T!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.