Friday Five: fijne moederfiguren

Het thema van deze Friday Five kan voor sommige mensen confronterend zijn. Als dat voor jou het geval is, voel je dan vrij om deze Friday Five over te slaan.

Het thema van deze Friday Five komt van Rianne: fijne moederfiguren. Ik geloof dat het idee was om deze Friday Five vlak voor Moederdag te plannen, maar ik denk dat Joost een rekenfoutje heeft gemaakt: Moederdag was namelijk vorig weekeinde. Maar aangezien Joost aan het verhuizen is, zullen we hem dat niet kwalijk nemen (al kan ik natuurlijk niet voor de moeder van Joost spreken).

Opnieuw een thema wat onverwacht lastig was. Niet omdat ik geen fijne moeder heb (die heb ik wel!), maar omdat in de meeste boeken die ik lees de moeder (of nog vaker: beide ouders) geen grote rol hebben en dus vaak wat karikaturaal worden neergezet. Daarom is de Friday Five iets korter, maar wel nog steeds boeiend.

De eerste moeder die ik ga noemen is Francine uit In de ruimte is het stil. Zij vangt Nova, de hoofdpersoon uit dit boek, op een hele liefdevolle manier op. Nova, die non-verbaal en autistisch is, mag zijn wie ze is, en Francine erkent haar gevoelens. Hierdoor krijgt Nova de ruimte om op te bloeien, en dat maakt dat ze met sprongen vooruit gaat. Francine speelt een belangrijke rol in hoe veilig Nova zich voelt. Daarnaast keurt ze soms wel Nova’s gedrag af (als Nova bijvoorbeeld een meltdown krijgt) maar niet Nova zelf. Voor Nova is dat nieuw, dat ze zo welkom is, zich veilig mag voelen en zichzelf mag zijn. Dat maakt Francine tot een heel bijzondere en fijne moederfiguur.

De tweede moeder is Molly Weasley/Molly Wemel uit Harry Potter. Dit is een moeder die er heel bewust voor kiest om moeder te zijn. Molly is namelijk een verdomd goeie heks, buitengewoon goed in bezweringen (hallo, hoe had ze anders die klok kunnen maken?), maar ze kiest ervoor om voor haar kinderen te zorgen en letterlijk en figuurlijk voor haar kinderen te vechten, zoals je in de onderstaande scene kunt zien.

Een bijzondere moeder is Astrid uit Adres Onbekend. Ze heeft, op haar manier, het beste voor met Felix, en doet echt haar best om, ondanks hun dak- en thuisloosheid en hun armoede, goed voor hem te zorgen. Daarbij lapt ze wel eens de regels van goed fatsoen aan haar laars, maar het is wel duidelijk dat ze heel veel van deze dingen doet uit liefde voor Felix. Op haar manier is ze een hele lieve en bijzondere moeder.

Enne, over lieve fijne moeders gesproken, heb je al eens gezien wat mijn moeder voor mij gemaakt heeft?

Friday Five is een wekelijkse tag die georganiseerd wordt door Joost van NerdyGeekyFanBoy. Je vindt al mijn collega-Friday Five’ers hieronder, met hun blog!

4 gedachtes over “Friday Five: fijne moederfiguren

 1. Naomi zegt:

  Ach, Astrid. Ja, dat is een bijzondere moeder die je hier terecht noemt. Moeders hebben bij mij ook in de meeste boeken die ik lees alleen een ‘bijrol’, hoewel er wel boeken te vinden zijn waarin ze belangrijker zijn, maar dan zou ik inderdaad heel diep moeten graven.

  Like

  • booksometea zegt:

   In (bijvoorbeeld) Daglicht van Marion Pauw is de moeder wel veel duidelijker aanwezig, maar dat is echt geen warme, lieve moeder. Dat valt me vaker op, dat de moeders vaak niet een lieve moeder zijn in boeken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.