ZomerLezen: Vriendschap

Het thema van deze ZomerLezen is Vriendschap. Ik heb dit zelf als thema gekozen voor de Leeslijst Nederlands (bij ons moest je vier boeken binnen een thema lezen), en vind het nog altijd een intrigerend thema. Daarnaast is dit ook een thema wat voor iedere leeftijdsgroep speelt. En waar jonge kinderen vooral zullen lezen over vriendjes maken en samen spelen, zie je bij de boeken voor tieners en volwassenen dat het gaat over vriendschappen behouden en hoe vriendschappen op de proef gesteld kunnen worden.

Voor kinderen op de basisschool (4-12 jaar)

Die zomer met Jente van Enne Koens. Marie verhuist tegen haar zin met haar houders naar een huis in een nieuwbouwwijk. Ze moet haar Beste Buurmeisje en Bijna Zus Zoë achterlaten. Maar op de eerste dag in de nieuwe omgeving ontmoet ze Jente, en samen brengen ze de zomer door. Een zomer waarin ze zwemmen, logeren en jongens bespieden. Maar sommige dingen van Jente vind Marie niet leuk. Dat ze soms driftig wordt bijvoorbeeld, of zelfs gemeen. Marie denkt steeds meer na over wat vriendschap eigenlijk echt is: moet je elkaar altijd kunnen vertrouwen, zoals ze Zoë kon vertrouwen, of kan een vriendschap ook anders zijn?
Dit boek is beschikbaar in de app van de Online Bibliotheek.

Een stelletje mooie vrienden van Jacques Vriens. Als er bij David thuis wordt ingebroken, schakelt de vader van David de politie in. Maar David en zijn vrienden Appie, Renie en Ida hebben daar weinig vertrouwen in. Daarom gaan ze zelf op onderzoek uit. Kunnen zij de dader eerder vinden dan de plaatselijke politieagent, De Knikker? Als het spoor naar iemand uit hun eigen omgeving lijkt te leiden, zet dat de vriendschap in de groep op scherp…
Dit boek is beschikbaar in de app van de Online Bibliotheek.

Welkom bij de welpen van Liesbeth van Binsbergen. Lau is net verhuisd en moet nog erg wennen. Het liefste is hij de hele dag lekker zelf bezig. Maar dan komt zijn juf met het idee om eens bij de scouting te gaan kijken. Lau vindt het eerst maar een stom idee. Totdat hij naar de open dag gaat, dan blijkt scouting toch wel erg leuk! Er zijn hele coole dingen om te doen en hij ontmoet de tweeling Laila en Luuk. Dat is het begin van een mooie vriendschap.
Eerste deel van een serie.

Voor de onderbouw van de middelbare school (12-15 jaar)

Dex. Over school en andere ellende van Mijke Pelgrim. Dex gaat naar de middelbare school, en dat zijn een hoop veranderingen. Gelukkig zit zijn beste vriend Brian bij hem in de klas. Ze zitten alle lessen naast elkaar en delen in de pauze tosti’s en energydrink. Dex vindt het prima zo: hij heeft een beste vriend en dat is genoeg. Het gaat prima. Tot een paar van hun klasgenoten zich met Brian en Dex beginnen te bemoeien… Dex wil graag dat alles blijft zoals het is. Maar is het erg om nieuwe vrienden te maken?
Dit boek is beschikbaar in de app van de Online Bibliotheek. Eerste deel van een serie.

Hoe overleef ik met/zonder vrienden van Francine Oomen. Roza gaat met haar vrienden op vakantie naar Terschelling. Dat gaat niet zonder slag of stoot, want niet iedereen heeft dezelfde ideeën over hoe je vakantie viert en hoe je de taken verdeelt. Maar Roza zou Roza niet zijn als ze het niet allemaal tot een goed einde wist te brengen – al dan niet met wat hulp. Met survivaltips over hoe je een vakantie samen met je vrienden kunt overleven, en hoe je in het algemeen vrienden kunt maken en behouden.
Dit boek is als luisterboek beschikbaar in de app van de Online Bibliotheek en als luisterboek en ebook in Storytel. Onderdeel van een serie.

Actie! van Marion van de Coolwijk. Iris wil actrice worden. Ze zit al jaren op de theaterschool, samen met haar beste vrienden Arja en Dez. Wanneer ze een advertentie ziet waarin figuranten voor een film worden gevraagd, besluit Iris te reageren. Wie wil er nou niet in een film spelen? Maar ze moet wel de repetities voor het toneelstuk missen, en Iris heeft de hoofdrol! Arja en Dez zijn niet blij met de keuze van Iris. Iris moet kiezen tussen vriendschap en haar ambitie om door te breken als actrice.
Onderdeel van een serie, maar los te lezen.

Voor de bovenbouw van de middelbare school (15-18 jaar)

Het juiste spoor van Marieke Nijkamp & Corinne Duyvis. Een boek(je) met twee korte verhalen over vriendschap, geschreven door twee auteurs die in het dagelijks leven met elkaar bevriend zijn. In Het juiste spoor van Marieke Nijkamp is een groep vrienden op vakantie, maar een van hen is opeens verdwenen. Wat is er gebeurd? In En de rest van ons wacht (het tweede verhaal in dit bundeltje) van Corinne Duyvis wacht Iveta samen met haar familie in een bunker tot het veilig is om naar buiten te komen. Ze probeert de mensen in de bunker op te vrolijken met haar muziek en maakt nieuwe vrienden. Maar zullen ze ooit nog naar buiten kunnen? Of blijven ze de rest van hun leven in de bunker?

Optimisme is dodelijk van Susin Nielsen. Petula moet iedere week naar creatieve therapie. Ze zit daar tegen haar zin, maar het alternatief, gesprekken met de schooltherapeut, is nog erger. En met Petula is niets mis: ze is gewoon realistisch. Gevaar zit overal, dus schud Petula geen handen, heeft ze altijd een fluitje bij zich en steekt ze nooit schuin de straat over. Want door die dingen te doen, vergroot je de kans dat je doodgaat. In het creatieve therapie-groepje zit iedereen vanwege zijn eigen problematiek. Maar dan komt Jacob op een dag bij hun groepje: een ongeleid projectiel met een bionische arm. Hij weet Petula en de rest van de groep uit hun veilige wereld en in de echte wereld te krijgen. Maar Jacob zit ook niet voor zijn zweetvoeten in dat klasje. En als Petula het resultaat van een van hun projecten op internet zet, komt ze erachter waarom Jacob therapie heeft. Zet dit de vriendschap tussen hen op het spel?

De 17de zomer van Maurice Hamster van Laure Van den Broeck. Maurice, kortweg Mo, woont met zijn moeder in een Amerikaans gehucht. Het is zomervakantie en er is geen zier te doen. Maar dan verschijnt Dean opeens bij het huis van Mo en zijn moeder, en meteen worden de zomeravonden een stuk spannender. Maar wie is Dean eigenlijk? En waarom volgen de rampen en stomme beslissingen elkaar opeens zo snel op? Mo wordt meegezogen in het leven van Dean, maar tegen welke prijs?

Voor volwassenen

De Vriendschap van Connie Palmen. Je volgt de vriendschap van twee meisjes, later vrouwen, zo’n 30 jaar lang. De slimme en leergierige Catherina Buts en de woordblinde Barbara Callenbach lijken een ongewone combinatie, maar ze vullen elkaar perfect aan. In dit boek staat niet alleen vriendschap zelf, maar ook de ontwikkeling van meisje tot vrouw en de filosofische aspecten van vriendschap en volwassen worden centraal.

Even tussen ons van Jane Fallon. Nadat Holly een promotie op haar werk heeft gekregen, gebeuren er steeds vaker rare dingen. Dingen waardoor Holly in de problemen komt of een flater slaat, en zo mogelijk haar proeftijd niet haalt. Maar wie op haar kantoor is er zo gemeen om haar die promotie te misgunnen? Samen met haar vriendin Dee besluit ze een plan op te zetten om de dader te grijpen en zo haar baan veilig te stellen.
Dit boek is als luisterboek beschikbaar in de app van de Online Bibliotheek en bij Storytel.

De Dinsdagvrouwen van Monika Peetz. Vijf vriendinnen komen elke eerste dinsdag van de maand bij elkaar, en noemen zichzelf daarom De Dinsdagvrouwen. In ieder deel van deze serie maken we de groep mee tijdens hun jaarlijkse weekeindje weg. En dat is steeds iets anders: van de B&B van een van de leden opknappen (omdat je er een paar dagen voor de opening achter komt dat je het toch niet alleen redt) tot een pelgrimstocht lopen of juist een weekje ‘kuren’. De vrouwen hebben regelmatig niet alleen het groepsbelang, maar ook een eigen doel voor ogen. Dit zorgt soms voor spanningen in de groep.
Serie, maar de verschillende delen zijn ook los te lezen.

Om voor te lezen

Vriendschap is alles van Stine Jensen. Dit is niet zo zeer een voorleesboek, maar eerder een boek om samen over in gesprek te gaan. Het staat vol weetjes, quizzen en (on)belangrijke vragen rondom vriendschap. Samen kun je met dit boek doorpraten over wat vriendschap nou eigenlijk is, waarom vrienden belangrijk zijn en of er verschil is tussen jongensvrienden en meisjesvrienden. Geschikt voor iedereen vanaf 9 jaar.

Een maatje voor Snuffie van Dick Bruna. Snuffie lijkt een beetje eenzaam, en dus besluit het baasje van Snuffie om nog een hondje in huis te halen. Een maatje voor Snuffie. En Snuffie mag zelf ook meebeslissen! Een Dick Bruna-boekje over vriendschap tussen twee hondjes, en dat het niet erg is om soms eerst de kat uit de boom te kijken 😉

Pleingeheimen, of hoe je altijd beste vrienden blijft van Jacques Vriens. Dit is een omnibus met daarin drie boeken uit de serie van het Kattenpleintje. Iedereen noemt het altijd het Kattenpleintje, behalve professor Stekeltee en zijn vrouw, want die gebruiken altijd de officiële naam: Het Burgemeester B.H. Janssen van Kattenplein. In ieder boek volg je een ander kind wat aan het kattenpleintje woont. Steffie, Max en Mei-Lan vervelen zich nooit, want er is iedere dag wel iets anders te beleven. Bijvoorbeeld als iemand uit de plaatselijke supermarkt steelt. Of als de gemeente bedenkt dat er op het Kattenpleintje een grote parkeerplaats moet komen. Dat laten ze niet zomaar gebeuren! Soms maken ze ook ruzie, maar ruzie is maar voor even en vriendschap voor altijd… Toch?
Dit boek is beschikbaar in de app van de Online Bibliotheek.

ZomerLezen is een initiatief om te voorkomen dat kinderen tijdens de zomer zakken in leesniveau. Omdat ik van mening ben dat het gezien de leescrisis niet meer dan normaal is dat iedereen gaat lezen (goed voorbeeld doet goed volgen enzo), bied ik boekentips voor alle leeftijdsgroepen aan, plus boeken om voor te lezen. Bijna alle boeken die ik tip, zijn te leen bij de bibliotheek, dus meedoen kost je niet meer dan een bibliotheekabonnement. In Nederland is lidmaatschap van de bibliotheek voor kinderen en jongeren tot 18 jaar gratis.

6 gedachtes over “ZomerLezen: Vriendschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.