Een luisterboek in het verkeer: is dat wel veilig?

Als ik me in het verkeer begeef, is dat meestal met een luisterboek aan, en dus met mijn oortjes in. Mensen vragen zich wel eens af of dat wel veilig is, als ik een luisterboek luister terwijl ik fiets of wandel (ik heb geen rijbewijs, dus auto rijden doe ik niet). Vandaag leg ik je uit hoe ik met een luisterboek veilig door het verkeer ga.

Verdwalen in mijn hoofd

Laat ik beginnen met antwoord te geven waarom ik fiets of wandel met een luisterboek aan. Dat is negen van de tien keer om te voorkomen dat ik in mijn eigen hoofd verdwaal. Een luisterboek voorkomt dat ik wegzak in mijn eigen gedachten, en dat frustraties in het verkeer (stoplichten die op rood staan, mede-weggebruikers die hun eigen interpretatie hebben van de gewenste/toegestane snelheid en andere verkeersregels, dat soort dingen) niet de overhand nemen. Op die manier kom ik a) een stuk gezelliger aan bij mijn bestemming en b) voorkom ik dat ik ter plekke met mensen ruzie ga zoeken. Beide dingen worden over het algemeen enorm gewaardeerd, al beseffen mensen dat vaak pas als het onverhoopt wel een keer misgaat 😉

Veilig in het verkeer

Ik ben dus verkeersveiliger met een luisterboek aan. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar voor mij wel. Wel neem ik een aantal voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat het veilig is en veilig blijft, zowel voor mij als voor de andere weggebruikers.

 1. Het verkeer is altijd belangrijker dan mijn luisterboek. Van dat verkeer kan ik ter plekke doodgaan, van een stukje van mijn luisterboek missen niet.
 2. Op de fiets luister ik alleen luisterboeken die ik al ken. Bij voorkeur ken ik ze zo goed dat het niet erg is als ik een stukje mis omdat het verkeer even belangrijker was.
 3. Het geluid staat niet te hard en ik gebruik geen noicecancelling/ruisonderdrukking. Niet alleen omdat dat levensgevaarlijk is, maar ook omdat maar weinig dingen zulke energiezuigers zijn voor mij als noicecancelling-oortjes of -koptelefoons.
 4. Ik gebruik oortjes, want die kan ik in geval van nood snel uit doen (en dan is het geluid ook helemaal weg, in plaats van dat het nog vaag op de achtergrond doorgaat).
 5. Nieuwe luisterboeken mag ik alleen luisteren als ik wandel, niet op de fiets. En dan nog mag dat alleen als ik grotendeels over wandelpaden ga (de wijk waar ik woon is heel groen, maar om bij de wandelpaadjes en/of het park te komen moet ik eerst een grote weg oversteken, dus enkel over de wandelpaden gaan kan niet).
 6. Ik selecteer niet alleen op wat ik al ken, maar ook op de voorleesstem. Sommige stemmen lezen rustiger voor, waardoor ik ook rustiger door het verkeer ga. Dat is natuurlijk altijd verstandig.

Soms veiliger zonder luisterboek

Soms ben ik juist verkeersveiliger zonder luisterboek. Bijvoorbeeld als mijn hoofd vol zit met iets anders, en gesprek wat ik heb gevoerd of iets wat ik heb meegemaakt. Als dat niet iets is waar ik in kan verdwalen, dan kan het soms beter, prettiger of verstandiger zijn om even zonder luisterboek op pad te gaan.

Als ik deelneem aan het verkeer, dan staat veiligheid voor zowel mij als mijn mede-weggebruikers voorop. Vaak is dat met luisterboek, soms zonder. Ik kies altijd wat op dat moment het veiligste is.

6 gedachtes over “Een luisterboek in het verkeer: is dat wel veilig?

 1. Naomi zegt:

  Goede voorzorgsmaatregelen! Ik kan het echt niet. Ik heb in de auto zelfs al moeite met de radio. Muziek gaat (maar moet uit in de stad of op onbekend terrein), maar praatprogramma’s lukken niet. Dan concentreer ik me daar te veel op en dan let ik niet meer op. Bekend boek vind ik overigens een briljante vondst.

  Geliked door 1 persoon

 2. Adriaantje of RiaN zegt:

  Mooi verteld, maar ik kan het niet.
  Ook als ik een verhaal ken, zak ik zover in het verhaal dat ik niets meer hoor of zie van mijn omgeving.
  Leuk he, die verschillen in beleving bij iedereen!
  Groetjes!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.