Voer voor detectiveschrijvers…

Als jij auteur bent, dan kan ik me voorstellen dat je soms om wat ideetjes verlegen zit. En als auteur van detectiveboeken al helemaal: je wil niet in clichés vervallen, maar soms bevat de werkelijkheid meer clichés dan in een boek ooit zou mogen van je redacteur. Zoals een burgemeester die tijdens een fietstochtje even het lijk van de lang gezochte verdachte vindt. Of de zoveelste bananendoos waar drugs tussen de bananen verstopt zitten. Gelukkig heb ik een aantal ideetjes op een rijtje gezet waar jij mee aan de slag kunt. Geheel gratis en zonder clichés.

Allereerst: ik woon in een wijk aan de rand van een grote stad. In en om die wijk is veel groen. Er zijn zelfs hele stukken pad zonder naam, op verschillende punten in de wijk. Deze stukken voetpad hebben letterlijk geen adres, en niemand weet hoe ze heten. Als je hier een misdaad situeert, duurt het even voor de politie bij de juiste locatie is, want deze locatie is dus zonder adres en niet met de auto te bereiken, enkel te voet, op de fiets of per motor.

Onlangs waren er schilders aan de overkant van de straat bezig. Ze hadden hun bouwsteigers op de onderste balkons van de flats gezet. En op een ochtend vielen die steigers bijna om. De schilders moesten met man en macht voorkomen dat de stijgers letterlijk om zouden vallen, en moesten er letterlijk met drie man op gaan zitten, anders zou de hele boel omvallen en zouden de schilders gelanceerd worden. De brandweer moest eraan te pas komen om de stijgers weer recht te trekken (ze stonden zeg maar schuin van het gebouw af). Wat nou als dat geen ongeluk was geweest, maar opzet?

Recent hoorde ik op het nieuws over mensen die in een lege container op een haventerrein gaan logeren, om daar te wachten tot de levering drugs is aangekomen. Volgens mij zou je verschillende spannende thrillers in zo’n container kunnen situeren: een Agatha Christie-achtige moord, een thriller waarbij ze in elkaars verleden gaan graven (wat uiteraard de verhoudingen op scherp zet) en een thriller waarbij er een mol in de groep zit die de politie op de hoogte houdt. Er is vast nog meer te verzinnen met dit gegeven, maar deze drie schieten mij even te binnen.

Nog een leuke: bij de flat waar ik woon zijn inmiddels twee loodstrips van de gevel getrokken. Op twee verschillende momenten. Dat is nogal amateuristisch gedaan. Is dit een oefening of toelatingsproef voor een bende? Is het gewoon vandalisme? Of zit er een groter complot achter, al dan niet met een of enkele bewoners die, bewust of onbewust, helpen? Hier zou je volgens mij verschillende thrillers over kunnen schrijven: een jeugdthriller, een adrenalinethriller vol actie en een Agatha Christie-achtige thriller, waarbij de bewoners van de galerij allemaal verdacht zijn.

Welk van deze thrillers zou jij wel willen lezen?

5 gedachtes over “Voer voor detectiveschrijvers…

  1. Naomi zegt:

    Doe mij die lege container maar. Lijkt me heerlijk om te lezen. De weg zonder naam zou ik ook wel graag lezen, aangezien ik hier pas toen ik een koe uit de sloot wilde laten halen ook een kwartier bezig ben geweest om uit te leggen waar ik was: inderdaad ja, een weg zonder naam.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.