Twee ideetjes die de Nederlandse bibliotheek ook mag adopteren

Onlangs kwam ik kort na elkaar twee mooie ideetjes tegen die de Nederlandse bibliotheek ook best even mag adopteren. Dingen die de bibliotheek inclusiever maken, en drempels verlagen. Dat is uiteraard iets waar ik achter sta, en dus wil ik die ideeën graag even hier bespreken. Want hoewel onze bibliotheken het heel goed doen, is er altijd ruimte voor verbetering, toch?

Geen boetes meer in de bibliotheek van New York

Zo hebben de bibliotheken in New York onlangs besloten om geen boetes meer te vragen voor te laat ingeleverde materialen, want, aldus de directeur, voor mensen met een kleine beurs kan een boete afschrikken om boeken te komen lenen, en voor mensen met veel geld is een boete amper een stok achter de deur om de materialen op tijd in te leveren. Door de boetes niet alleen te stoppen maar ook alle uitstaande boetes kwijt te schelden wil de bibliotheek toegankelijk zijn voor iedereen.

De kloof in Amerika tussen arm en rijk is veel groter dan in Nederland, maar ik kan me goed voorstellen dat dit in Nederland ook een oplossing kan zijn voor mensen die onder de armoedegrens leven. En ja, dat zijn er best veel in Nederland, dus een regeling voor deze groep kan best een uitkomst zijn. Zeker met de gedachte dat de bibliotheek er voor iedereen zou moeten zijn, en dat alle materialen voor iedereen beschikbaar zouden moeten zijn.

Nooit meer iets vragen met het schaamrood op de wangen of de tranen in je ogen

Ja, ik weet dat de bibliotheken hier ook de onderwerpen op een lijst hebben staan, maar vaak sta je dan nog best een flinke kast of een flink aantal kasten met boeken als je op zoek bent naar een bepaald subonderwerp (zoals depressie, eetstoornis, rouwverwerking of miskraam) in de rubriek gezondheid. En je hebt gewoon niet bij alles zin om het of te reserveren (want hoewel dat tegenwoordig redelijk anoniem is, weten de bibliothecarissen vaak echt wel wie wat meeneemt, zeker bij een kleinere bieb) en soms wil je ook zelf even kijken of dat boek wel echt is wat jij zoekt. Dan is het fijn als je dat op je gemak kunt doen, zonder dat je daar ook hulp voor moet zoeken. Sommige dingen wil je eerst zelf verwerken of aan je eigen omgeving vertellen, voor je het met de bibliothecaris deelt. En dat lijkt mij heel gezond, want de bibliothecaris is geen therapeut, en hoewel een boek je kan helpen, kan ‘om hulp moeten vragen met het vinden van een boek’ al een enorme drempel zijn. Dit zou dus een prima oplossing zijn!

Dus, bibliotheek van Nederland, of jullie deze ideetjes even willen adopteren? 😉

8 gedachtes over “Twee ideetjes die de Nederlandse bibliotheek ook mag adopteren

 1. Marlies zegt:

  Hoi, Die boetevrije bieb hebben wij hier gelukkig al en via een computer kan je in de boek ook gemakkelijk opzoeken waar welk boek staat en kun je volgens mij ook op thema zoeken. Of iedereen dat gemakkelijk kan weet ik niet, ik kan mijzelf redelijk redden op die dingen. Misschien moet iemand anders daar hulp voor vragen? maar dan kunnen ze misschien eerst op een neutraal onderwerp zoeken?? Zal eens vragen in mijn bieb.
  Lieve groet, Marlies

  Like

  • booksometea zegt:

   De bieb in mijn woonplaats is nog niet boetevrij. En ja, je kunt onderwerpen op de computer opzoeken, maar a) daar is niet iedereen even handig in en b) je kunt vaak zien wat de mensen voor jou hebben opgezocht. Dus dan vind ik een lijstje met waar wat staat een stuk minder privacygevoelig.

   Like

 2. Liesbethblogt zegt:

  Ooo ik weet nog dat de computers kwamen en ik zelf mijn boeken op kon zoeken, geweldig nooit meer vragen! Maar dat bord is ook gewoon slim! Ik vind dat ze ook her en der losse krukjes moeten zetten want toen ik nog naar de bieb ging was er een meisje wat dus vroeg of ik haar zo op kon tillen dat ze zelf haar boek kon pakken en ik niet zag wat ze wilde. Niks schokkends trouwens maar dat je nu zelf je boeken uit kan lenen vind ik ook een goede vooruitgang. Volgens mij had mijn bieb al geen boetes meer en wel dat je meerdere mails kreeg en via de app kon verlengen en zo. Laat vooral de drempel lager worden!

  Geliked door 1 persoon

  • booksometea zegt:

   Ik ben zelf vrij klein, dus helemaal eens met losse krukjes oid. Maar ik geloof dat dat ingewikkeld is met de verzekering (want als een bezoeker van zo’n krukje valt en gewond raakt, wie is dan verantwoordelijk?). Zelf boeken kunnen lenen vind ik ook een uitkomst, net als zelf je reserveringen kunnen pakken.

   Like

 3. Naomi zegt:

  Twee geweldige ideeën. Ik zou bepaalde boeken niet ophalen bij de bibliotheek in mijn kleine woonplaats, maar weer wel bij een grotere bibliotheek in de buurt. Wat betreft die boetes: die lopen echt héél snel op tegenwoordig. Ik snap wel dat boeken op een gegeven moment terug naar de bieb moeten, maar het geeft soms best wat druk. (Overigens hanteer ik voor mezelf de regel: gereserveerd boek gaat z.s.m. nadat het uit is terug naar de bieb en niet als de leentermijn is verlopen, zodat ik hopelijk het wachten voor een ander wat kan verkorten.)

  Like

  • booksometea zegt:

   Niet alleen geeft het wat druk, voor sommige mensen is die boete echt een flinke hap uit hun budget. Zeker als er omstandigheden zijn waardoor ‘de leentermijn van de bibliotheek’ even niet je eerste aandachtspunt is. En dat bord mogen ze gewoon overal neerzetten, in alle bibliotheken.

   Like

 4. RiaN of Adriaantje zegt:

  Ja, zo’n bord zou echt heel fijn zijn.
  Verder ben ik wat de bieb betreft heel blij met al het digitale:
  – ik krijg een week van tevoren een melding dat mijn boek ingeleverd kan worden.
  – op de website kan ik verlengen.
  – elke maand krijg ik een mail met nieuwe aanwinsten

  Like

  • booksometea zegt:

   Ja, hier zijn ook een aantal handige digitale opties, oa verlengen via de app. Maar soms zijn er omstandigheden die maken dat ‘boeken terug naar de bieb brengen of verlengen’ gewoon niet je eerste prioriteit is, of zelfs maar een aandachtspunt. Dan is geen boete, of een maximale boete, best fijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.