12 redenen waarom jij NU een bibliotheekabonnement wil

Veel boekenliefhebbers zijn lid van de bibliotheek, maar niet allemaal. En er zijn ook veel mensen die niet weten dat ze eigenlijk een bibliotheekabonnement willen. Of dat ze een bibliotheekabonnement nodig hebben. Ook als je geen lezer bent, kan de bibliotheek je namelijk veel bieden. En als je wel een lezer bent, kun je nog veel meer uit je bibliotheekabonnement halen. Ja, ook als je, om wat voor reden dan ook, aan huis gebonden bent. Daarom vandaag een lijstje met 12 redenen waarom jij NU een bibliotheekabonnement wil.

 1. Boeken zijn er (bijna) gratis. Je betaalt 1 x per jaar abonnementsgeld, en voor dat bedrag mag je (bij de meeste bibliotheken/abonnementen) net zo veel boeken lenen als je zelf wil. Zeker voor het uitproberen van nieuwe auteurs of voor bijvoorbeeld (secundaire) literatuur voor je studie is dat erg handig. Helemaal als je anders 1 boek moet kopen omdat je er 10 bladzijdes uit moet lezen. En heb je een klein budget of ben je onder de 18? Dan betaal je vaak minder tot geen abonnementsgeld. Ook voor studenten zijn er vaak speciale kortingen.
 2. Je kunt er ook films, series en zelfs games lenen. Veel mensen weten dit niet, maar je kunt ook dvd’s, blue ray’s en zelfs games lenen bij de bibliotheek. Meestal zit dat bij je abonnementsgeld in, soms moet je er een kleine bijdrage voor betalen. Vaak is het sowieso goedkoper dan al die games, dvd’s en series aanschaffen.
 3. Je kunt gebruik maken van de Online Bibliotheek, met luisterboeken en ebooks. Heb je een abonnement bij een Nederlandse bibliotheek? Dan zit daar ook een abonnement op de Online Bibliotheek bij. Je kunt dan via de app of de site ebooks en luisterboeken lenen. Als je liever alleen gebruik maakt van ebooks en luisterboeken, kun je ook enkel een abonnement op de Online Bibliotheek nemen.
 4. Je kunt gebruik maken van internet in de bieb, vaak zit dit bij je abonnement inbegrepen. Nog iets wat veel mensen niet weten: vaak zit er een x hoeveelheid tijd voor internetgebruik bij je abonnement inbegrepen. Ook is er doorgaans wifi in de bibliotheek, waardoor je gratis kunt internetten. Heb je geen abonnement? Dan kun je tegoed kopen om te internetten, en om te printen. Want in de meeste bibliotheken kun je ook printjes maken, papieren scannen en kopieren. Heb je hulp nodig? Vraag het dan aan een van de medewerkers, die weten vaak precies hoe het systeem werkt.
 5. Je mag er (tijdens openingstijden) zo lang verblijven als je wil. Oke, hier heb je geen abonnement voor nodig, maar toch: gratis verwarming, internet en toilet zijn altijd handig. En dan kun je ook best de bibliotheek een beetje sponsoren door een (klein) abonnement af te sluiten.
 6. Je mag de boeken die je leent vaak best lang houden. De meeste materialen mag je 3 weken houden, tenzij het echt een heel nieuw boek is, dan meestal maar een of twee weken. En als het niet gereserveerd is, kun je die uitleentermijn met nog 2 x 3 weken oprekken. Met een beetje mazzel mag je de boeken dus in totaal 9 weken houden. Dat is echt wel lang genoeg om een boek uit te lezen!
 7. Je kunt niet alle boeken die je wil lezen kopen, maar je kunt ze wel allemaal lenen. Echt, als ik alle boeken die ik lees ook zou moeten kopen, dan zou ik al tien keer failliet zijn gegaan. Maar met dank aan de bieb kan ik toch zo’n 100 boeken per jaar lezen zonder dat mijn bankrekening protesteert. Prima deal, toch?
 8. Ze hebben er ook kranten en tijdschriften. Ja, echt. En je mag dus ook gewoon naar de bieb gaan om een hele ochtend de krant te lezen, of om een hele middag in tijdschriften te bladeren. In grote vestigingen hebben ze soms zelfs een gelegenheid waar je koffie, thee en lekkers kunt krijgen. Dan heb je dus een uitstapje, en je bent weer helemaal op de hoogte van de actualiteit, de nieuwste mode- en make-up of de laatste roddels, en dat allemaal voor de prijs van een kop koffie of thee. Want ook hiervoor hoef je geen lid te zijn! In sommige bibliotheken kun je de tijdschriften zelfs lenen (daar moet je dan wel weer lid voor zijn). Kun je dus iedere week een arm vol tijdschriften mee naar huis nemen voor een vast bedrag per jaar! En: je kunt het helemaal zelf kiezen. Een leesmap, maar dan helemaal toegespitst op wat jij/jullie leuk vinden.
 9. Je ziet er regelmatig leuke, lieve of grappige dingen gebeuren. Ik maak zelf regelmatig leuke dingen mee in de bieb. Schattige kleine kindjes, grappige voorvallen of zelfs hele bijzondere bezoekers 😉 Iedereen is welkom in de bieb, en daarom maak je er soms best bijzondere dingen mee. Altijd goed voor een glimlach op je gezicht of een vrolijke noot in je dag.
 10. Ze hebben er heel veel anti-verveel-devices die geen scherm of stroom nodig hebben. Je weet wel, voor het geval mensen anders te veel naar een schermpje kijken of gewoon hoofdpijn krijgen van schermpjes. Niet alleen boeken zonder plaatjes, maar ook boeken met plaatjes, voorleesboeken, luisterboeken, graphic novels en strips. Dus heb je vermaak nodig zonder stroom, of wil je gewoon dat er wat minder schermpjes aan staan? Ga naar de bieb en haal een stapel anti-verveel-devices!
 11. Er zijn altijd wel mensen die je willen helpen om iets leuks uit te zoeken. Niet alleen kun je medewerkers om tips vragen, maar vaak vinden bezoekers het ook geen probleem als je hen even vraagt of zij nog een goede boekentip voor jou hebben. En je hebt meteen ook weer een leuk gesprekje. De meeste mensen die boeken komen uitzoeken in de bieb vinden lezen leuk, en een groot deel daarvan wisselt ook graag over en weer tips uit.
 12. Iedereen mag er naar binnen, zolang je je maar netjes gedraagt en aan de regels houdt. Ja, echt. Iedereen. Arm, rijk, jong, oud en alles er tussenin. Als jij je fatsoenlijk gedraagt en je aan de regels houdt, mag jij naar binnen. Ook als je geen abonnement hebt. Ook als je alleen maar komt schuilen voor de regen, of enkel even een printje van 5 cent wil maken. Je bent welkom. En dat is iets om te steunen, nietwaar?

Waarom ben jij wel of geen lid van de bibliotheek?

17 gedachtes over “12 redenen waarom jij NU een bibliotheekabonnement wil

 1. Manuela Ton zegt:

  AMEN! 12 redenen al kan ik er zo nog 20 bedenken. Ik ben ook lid van de bibliotheek en ik ga gemiddeld 1x per week heerlijk een paar uur daar zitten lezen. Mensen kijken, koffie drinken, kletsen met de vrijwilligers. De sfeer is er zo ongelooflijk fijn! Zelfs als je niet leest is het een hele fijne plek! 🙂

  Like

 2. Naomi zegt:

  Ja, kom op, rennen! Hier is lidmaatschap tot 18 altijd gratis. Hóe tof is dat! Ieder kind gewoon gratis de kans om onbeperkt boeken te lenen. Ik zag dat ze hier nu wel nieuwe abonnementen hebben. Met een goedkoop abonnement kun je maar een heel beperkt aantal boeken per jaar lenen. Ik betaal 57 euro per jaar (en dat vind ik best veel), maar kan daarmee wel onbeperkt lenen en vanaf volgend jaar zelfs boetevrij als ik te laat inlever! Nou, phoe, veel uitroeptekens. Het moge duidelijk zijn: ik ben lid én fan en ik hoop met mijn hele hart dat de bibliotheek nooit van mijn levensdagen zal verdwijnen.

  Like

  • booksometea zegt:

   Hier is het 55 euro en wilden ze ook kosten gaan rekenen voor het reserveren (ja, precies nu de wereld in de fik staat ja), maar daar hebben we als leden een stokje voor gestoken. Ik hoop van harte dat ze ook boetevrij gaan invoeren, maar ik vrees van niet. Al zou ik ook al blij zijn met bijvoorbeeld ‘pas boete na 14 dagen te laat’ ofzo, dat het niet meer uitmaakt als je een boek 1 dagje langer houdt (wat feitelijk gezien ook amper uitmaakt).

   Like

 3. Ellen zegt:

  Ik ben ook een groot fan van de bibliotheek! Ik lees heel graag, maar vind lang niet elk boek leuk, ook als de flaptekst me erg aansprak. Bij bib-boeken kan ik een boek dat me na 5 of 50 pagina’s niet bevalt, gewoon weg leggen en in het volgende beginnen. Daar zou ik me bij een gekocht boek toch erg schuldig bij voelen. En ook los daarvan spaart het een hoop geld. Hier in België betaal ik als volwassene slechts 6€ lidgeld per jaar en daarmee mag je maximum 15 items tegelijk ontlenen. Voor CD’s en DVD’s betaal je wel een kleine bijdrage, ik geloof 75 cent per ontlening. We mogen de items 4 weken houden en als ze niet gereserveerd zijn, kunnen we ze nog 2 keer 4 weken verlengen. Reserveren kost normaal gezien 90 cent, maar dat is sinds corona weggevallen. Je begrijpt dat ik me dus regelmatig een breuk zeul van en naar de bib!

  Like

  • booksometea zegt:

   Hier in Nederland ligt het abonnementsgeld echt vele malen hoger, meestal tussen de 50 en de 60 euro. Soms minder, maar dan betaal je vaak wel een bedrag per boek wat je leent. Ook kost reserveren soms geld. Dat wou de bibliotheek in mijn woonplaats ook doen, maar daar hebben we als leden een stokje voor gestoken.

   Geliked door 1 persoon

 4. Adriaantje zegt:

  Inderdaad: redenen om mijn abonnement niet op te zeggen.
  Alleen: ik betaal abonnementsgeld, daarnaast elke keer €0,10 voor elk boek dat ik meeneem en ook reserveren kost geld.
  Maar omdat ik graag lees (zwak uitgedrukt) is me dat wel waard.
  En inderdaad: een leuke plek om eens in de week of in elk geval eens in de 2 weken heerlijk te vertoeven!

  Like

  • booksometea zegt:

   Ja, sommige bibliotheken doen dat, geld vragen per boek. Vaak is dat om de kosten wat te drukken, al vind ik het niet helemaal correct. Een bibliotheek is om boeken te lenen, niet om boeken te huren.

   Like

 5. Giovanna Jansen zegt:

  Wij hebben ook een abonnement op de bibliotheek en maken er zeer dankbaar gebruik van. Punt 7 is een belangrijke reden dat wij lid zijn, alle boeken kopen die we graag zouden willen lezen wordt best een duur grapje, mede omdat we dan ook alsmaar moeten verhuizen naar een groter huis om al die boeken kwijt te kunnen. 😉
  Wat ik ook een voordeel vind is dat je makkelijker in een boek begint als je het van de bieb kan lenen en als het dan tegenvalt je het niet uitleest en (vervroegd) terugbrengt. Maar als je het boek gaat kopen wil je toch eerst meer zeker zijn dat je het wel echt goed zal vinden. En als dat niet zo blijkt te zijn dan lees je het toch vaker maar wel uit omdat het anders zo zonde van het geld is… Dus ondanks dat we ook regelmatig een boek kopen of eentje ruilen in een minibieb, maken we veel gebruik van de bibliotheek.

  Like

 6. Lotte zegt:

  Wat een geweldige blog! Ik vind het altijd zo verbazend als mensen géén lid zijn van de bibliotheek haha 😉
  Vooral nummer 7 is voor mij heel erg van toepassing. En inderdaad, ik steun ze ook graag omdat iedereen er welkom is en hulp kan krijgen 🙂

  Like

 7. Kwante in Wonderland zegt:

  Ik ben geen lid van de bieb omdat ik smetvrees heb 🙈Ik heb wel een Kobo Plus abonnement met ebooks en luisterboeken en daarnaast koop ik boeken en host ik swaps… Daardoor lijkt het of ik minder geld uitgeef aan boeken omdat ik ze ‘krijg’ hahaha.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.