Last van stress? Pak een boek!

Heb jij last van stress en weet je even niet meer hoe je tot rust moet komen? Pak een boek en ga lezen. Lezen is namelijk goed tegen stress. Hoe dat werkt? Simpel, door de volgende 4 dingen.

Lezen brengt je ademhaling tot rust

Als je stress hebt of zelfs richting overspannen/burn out gaat, is de kans groot dat je eigenlijk altijd te snel ademt en dat je ademhaling ‘te hoog’ zit. Door te lezen (van papier, niet van scherm!) breng je je ademhaling tot rust. Dit effect heb je al na zes minuten lezen. Iedere dag zes minuten lezen, dat moet toch lukken?

Lezen maakt dat je beter slaapt

Oke, dit gaat misschien niet op als je een thriller vol ontploffingen, adrenaline en rondvliegende lichaamsdelen te pakken hebt, maar lezen van papier maakt dat je beter slaapt dan wanneer je de avond starend naar je telefoon/tablet/laptop/computerscherm/tv doorbrengt. Dat komt door twee dingen. Ten eerste stoppen die schermpjes de aanmaak van melatonine, en ten tweede is dat wat er via het scherm binnenkomt prikkelrijker dan een boek. Door een half uurtje voor het slapen gaan je schermpjes weg te leggen en in plaats daarvan een boek te pakken, slaap je beter (want meer melatonine en minder prikkels).

Lezen zet je gepieker op pauze

Een van de dingen waar je stress van krijgt, is je eigen gepieker over een situatie. Door een boek te lezen (of te luisteren, dat helpt in dit geval ook), kun je dat gepieker even op pauze zetten. Met een beetje mazzel is je boek zo afleidend dat je ook buiten het lezen om met het verhaal bezig blijft, waardoor je geen ruimte meer hebt voor je eigen gepieker. Tip: een moordmysterie helpt vaak goed tegen stress en gepieker.

Lezen vergroot je analytisch en empathisch vermogen

Hier moet je wel meer dan een boek voor lezen, maar het lezen van boeken vergroot je analytisch en empathisch vermogen toe. En dat zijn nou net de twee vaardigheden die vaak als eerste sneuvelen in tijden van stress. Door te blijven lezen, ook in tijden van stress, is de kans groot dat je makkelijker tot een oplossing komt en/of met mededogen kunt reageren naar jezelf of een ander toe. Scheelt weer een hoop stress 😉

7 gedachtes over “Last van stress? Pak een boek!

 1. Naomi zegt:

  Vooral het feit dat gepieker op pauze gaat, is voor mij een belangrijke reden om veel te lezen. Overigens gaat mijn ademhaling bij een goede thriller soms behoorlijk hoog zitten hoor;). Zie ook jouw tweede punt:).

  Like

 2. Adriaantje zegt:

  Kijk, daarom lees ik voor ik ga slapen, dat mijn ademhaling anders gaat, daar ga ik eens op letten.
  Maar dan is het nog zo gek niet dat ik soms lees om “te vluchten”
  Ja ik kan me helemaal vinden in wat je hier beschrijft.

  Like

 3. Carl Kever zegt:

  Lezen is in eerste instantie gewoon LEUK!
  Wat ik altijd een groot voordeel heb gevonden (en nog steeds vind) van een boek lezen: Het stimuleert je eigen fantasie. Dit in tegenstelling tot een film waar alles al in beeld is gezet en er weinig tot geen ruimte is voor je fantasie.
  Als ik lees zit ik volledig in m’n eigen wereld. Dat helpt inderdaad om de vervelende zaken van ’t dagelijks leven te vergeten en in ieder geval voor even rust in je hoofd te krijgen.
  Ik heb er nooit zo bij stil gestaan, maar nu ik dit blog lees is ’t wel heel herkenbaar. Misschien dat ik daarom zoveel lees. Ik heb dat jaren geleden eens een tijdje bijgehouden, van ongeveer midden november tot eind maart / begin april ruim 30.000 pagina’s. En dat is nog altijd vrij normaal. 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.