10 dingen die boeklovers herkennen

Er zijn een aantal dingen die iedere boeklover herkent, en die we ook bij anderen herkennen. Hieronder staan een paar voorbeeldjes, zodat iedereen voor eens en voor altijd snapt dat wij boeklovers een heel bijzonder soort mens zijn šŸ˜‰

Je wil het boek uitlezen, maar je wil het boek niet uitlezen. Dit komt vaak voor als het boek (te) goed is, of als je gewoon geen afscheid wil nemen van de personages in het boek. Je wil dan wel weten hoe het verhaal afloopt/verder gaat, maar je wil niet dat het verhaal stopt. Zwaar leven joh!

Je vraagt je af hoe het met personages gaat, ook nadat het boek uit is (of fantaseert hierover). Dit is vaak een gevolg van het feit dat je geen afscheid wil nemen van personages. Er bestaan sites vol met fanfiction, allemaal verhalen van mensen die geen afscheid willen nemen van hun geliefde personages.

In de boekwinkel of bibliotheek ben je als een kind in de snoepwinkel. Zo veel boeken! En het is dat er een limiet is aan je financiƫn, je maar een x-aantal boeken op je pasje mag lenen en/of je geen vrachtwagen mee hebt genomen, maar anders nam je al die boeken mee naar huis.

Soms ben je in een compleet andere wereld, namelijk die waar jouw boek zich afspeelt. Want het is daar een stuk fijner dan in je eigen leven, of avontuurlijker, of gewoon een andere plek waar je makkelijk naartoe kan. Veel beperkingen gelden niet als je in een boek op reis gaat, en dat is soms heel fijn.

Je gaat nooit ergens heen zonder een boek (en soms een tweede boek). Dat tweede boek is voor als je dat eerste boek al uit hebt voor je weer thuis bent. Niet-boeklovers, onderschat dit probleem niet! We worden buitengewoon vervelend als we niets te lezen hebben. Dus ja, dat boek moet mee in onze tas. Dat is voor iedereen het beste.

Mensen zijn vaak verbaast over hoeveel jij in een jaar leest. Zeker als die mensen zelf niet heel veel lezen, zie je dat ze (nog net niet letterlijk) stijl achterover slaan van het aantal boeken dat jij in een jaar leest. ‘Hoe DOE je dat?!?’. Nou, gewoon. Doorlezen.

Je wacht met smart tot je nieuwste boek in de boekwinkel of bibliotheek ligt. En vaak heb je dat boek dan al besteld/gereserveerd. Na lang wachten, hopen en bij de brievenbus/voor de deur van de bibliotheek bivakkeren heb je dan ein-de-lijk het boek waar je zo naar verlangde. Snel lezen!!

Jouw idee van een fijn weekeind bestaat uit een boek, een fijne leesplek en een pot thee (of koffie, of warme chocolademelk). Bonuspunten als het ook nog regent, want dan vindt niemand het raar dat je lekker je boek blijft lezen. Als de zon schijnt, vinden mensen dat je toch echt naar buiten moet. En liefst zonder je boek. Dus stiekem hopen wij met enige regelmaat op een weekeindje regen, zodat we lekker ongestoord kunnen lezen.

Hardop lachen, huilen of zelfs tegen een boek praten of schreeuwen zijn voor jou doodnormaal. Die personages maken veel mee, en jij mag met hen meeleven. Tuurlijk doe je dat hardop. Hoe moeten ze anders je uitingen van sympathie en empathie aan hun adres horen? Of je waarschuwingen om NIET DAT STEEGJE IN TE GAAN!!! NEE MUTS, NIET DOEN!!

Je snapt niets van mensen die niet van lezen houden. Wat doen die met al hun vrije tijd? Hoe brengen zij een regenachtige middag door? Wat doen zij in de avond? Raadsels, raadsels…

13 gedachtes over “10 dingen die boeklovers herkennen

 1. Naomi zegt:

  Heerlijke blog! Ik scoor tien uit tien;).
  En trouwens: al die mensen die zich afvragen hoe wij al die boeken lezen, kijken vaak wel tig series op Netflix. Daarvan vraag ik me dus weer af hoe je dat doet…

  Like

 2. Moniek zegt:

  Elk punt, maar dan ook echt elk punt is zoooooo herkenbaar…

  Maar het hoeft echt niet persĆ© te regenen. In de zomer zit ik lekker in mijn tuintje in het zonnetje te lezen. Dat vinden heel weinig mensen gek… šŸ™‚

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.