Helpt thee om rustig te worden?

Het is zo’n tip van grootmoeder die iedereen wel eens gehoord heeft: drink even een kopje thee om bij te komen, om rustig te worden. En aangezien ik veel thee drink, zou dat toch moeten impliceren dat ik heel rustig en chill ben. Dat is helaas niet het geval ­čśë Daarom besloot ik eens op onderzoek te gaan: helpt thee om rustiger te worden?

Thee met cafeïne

Alle thee die van de theeplant (de camellia sinensis) komt, bevat een vorm van cafe├»ne. Met andere woorden: alle zwarte thee, groene thee, witte thee en oolong thee bevat cafe├»ne. Maar deze cafe├»ne heeft wel een iets andere uitwerking op je hersenen dan de cafe├»ne die in koffie en cola (en die vieze energydrankjes) zit. De cafe├»ne in thee maakt je hersenen wel scherp, maar geeft je niet zo’n adrenalinestoot als koffie en cola. Daarnaast werkt de cafe├»ne in thee langer door dan die in koffie, maar omdat in een kop koffie meer cafe├»ne zit dan in een kop thee (simpelweg omdat je meer grammen koffie nodig hebt voor een kop koffie dan grammen thee voor een kop thee), valt dat niet zo op. Tenzij je, zoals ik, de pech hebt om gevoelig te zijn voor cafe├»ne, dan zul je het wel degelijk merken.

Ook Mat├ę, wat vaak verkocht wordt als kruidenthee, bevat cafe├»ne. Mocht jij dus net als ik gevoelig zijn voor cafe├»ne, let hier dan op.

Thee zonder cafeïne

Er bestaat ook thee zonder cafeïne. Dit kan gewone thee zijn die speciaal behandeld is om de cafeïne eruit te halen, maar meestal zie je dat men kruidenthee ook ziet als thee. Rooibos, honeybush, muntthee, venkel, kurkuma of melanges, zoals sterrenmunt. Deze infusies bevatten geen cafeïne, en kun je dus veilig drinken voor het slapengaan. Deze thee zal je geen adrenalinekick geven, maar ook niet direct helpen om rustiger te worden

Kruiden met rustgevende eigenschappen

Maar er bestaan ook kruiden die je juist helpen om wat rustiger te worden. En nee, ik zeg niet dat je hier complete slaapproblemen of paniekaanvallen mee kunt bestrijden. Wel dat je ze eens kunt proberen als extra optie in een stressvolle periode. Bij de meeste* kruiden is het zo dat als het niet werkt, het ook weinig kwaad kan. De bekendste kruiden zijn lavendel, kamille en valeriaan. Daarnaast staan ook citroenmelisse, hop en lindebloesem bekend om hun rustgevende werking.

Ik heb zelf verschillende soorten kruidenthee in huis, waaronder dus ook verschillende soorten die rustgevende eigenschappen bezitten. En uiteraard heb ik een paar aanraders voor jullie!

Mijn favoriet is denk ik toch wel kamillethee, liefst met wat honing of citroengras. Heb ik geen zin om zelf te gaan klooien met honing, dan is Pickwick Camomile Honey altijd goed. Kamille met citroengras koop ik bij Simon Levelt.

Ook de Rustmelange van AH vind ik erg lekker, die drink ik als ik zin heb in thee met een iets kruidiger smaak, want deze thee is niet zoet of bloemig. Time to Relax van Lipton zit qua smaak weer een beetje tussen de kamille-melanges en de eerder genoemde rustmelange in. Wil ik echt een zoete kruidenthee, dan drink ik Sleepytime peach van Celestial Seasonings.

Voor wie het echt gewoon eens wil proberen, maar door de bomen het bos niet meer ziet: de Pickwick Goodnight Variation Box. 4 soorten kruidenthee, allemaal met verschillende smaken, waardoor jij (hoop ik) kunt ontspannen en lekker kunt slapen.

*Let op: als je een hoge bloeddruk hebt, kun je beter niet te veel thee met zoethout drinken. Sint Janskruid heeft een rare wisselwerking met medicatie voor de mentale gezondheid en valeriaan is niet altijd goed voor mensen met darmproblemen. Overleg eerst met je arts als je deze theesoorten wil gaan drinken.

Geplaatst in: thee

7 gedachtes over “Helpt thee om rustig te worden?

 1. Naomi zegt:

  Thee helpt bij mij niet zozeer om rustig te worden, maar wel om rust te nemen. Volg je hem? Ik drink meestal water. Maar ja, dat is snel even glas vullen bij de kraan, opdrinken en door. Als ik thee drink, ga ik lekker even zitten, want ja, dat moet afkoelen, kleine slokjes, enz. In die zin heeft alle thee voor mij dus een rustgevende werking;).

  Geliked door 1 persoon

 2. Sabine Verburg zegt:

  Vroeger dronk ik nooit thee behalve als ik in het ziekenhuis lag en geen koffie mocht. Ik vind groene zwarte en andere theemengsels met smaak waar toch zwarte of groene thee in zit absoluut niet lekker zelfs vies
  Nu drink ik avonds en soms ook in de middag vruchten cq kruidenthee ik ben gek op de infusions van Clipper (SpicyThai en Happy Monday) en de Joy of tea van Pickwick (Ginger spices)
  Daarnaast brengt de Duitse buurvrouw (van het vakantiehuis iets verderop) altijd dozen met Rozebottel thee mee die vind ik ook zo lekker
  Alles drink ik zonder suiker of honing.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.