Gerechten die ik heb gemaakt naar aanleiding van een boek

Naast dat ik graag lees, hou ik ook van koken. Daar blog ik eigenlijk nooit over, want mijn blog gaat over boeken, lezen, de bibliotheek en thee, en is dus geen kookblog. Maar soms haal ik inspiratie voor mijn kookkunsten uit boeken. Nee, geen kookboeken (al vind ik die ook leuk om door te bladeren), maar juist uit gewone leesboeken.

Hoe gaat dat? Nou, simpel. Ik lees dat een van de personages iets maakt, en dat gerecht klinkt lekker. Dan ga ik proberen om dat gerecht ook te maken. Soms is een gerecht goed genoeg beschreven (of simpel genoeg) dat ik het zonder verdere instructies kan maken. Soms is dat niet het geval, en moet ik dus op zoek naar een recept. In dat geval ga ik meestal googlen en op Pinterest zoeken naar recepten. Een enkele keer staat niet de naam van het gerecht in het boek, maar een omschrijving. In dat geval val ik meestal terug op de diverse kookfilmpjes en programma’s op 24Kitchen die ik graag kijk. Meestal maak ik trouwens niet precies het gerecht uit het boek, maar een variatie daarop, want a) heb ik niet altijd de juiste ingrediënten bij de hand, b) lijkt het gerecht me op die manier nog lekkerder of c) bestaan er zo veel variaties van dat gerecht, dat niemand het me kwalijk kan nemen als ik een paar aanpassingen doe. Ik kan goed genoeg koken om op basis van een paar Pinterest-recepten of YouTube-flimpjes met een eigen variant van een gerecht te komen, dus dat is mazzel voor mij.

Welke gerechten maak ik zoal naar aanleiding van een boek?

Gebakken rijst (De sluipschutter). Een van de weinige positieve dingen aan dit boek was dat ik gebakken rijst maakte. Inmiddels heb ik daar weer diverse variaties op, en is het min of meer mijn ‘ik gooi alles wat ik nog in huis heb/waar ik trek in heb in een pan en maak daar een lekkere maaltijd van’-maaltijd geworden. Rijst, groenten, wat vlees of ei, evt wat peulvruchten. Veel meer heb je eigenlijk niet nodig. Ja, olie, zout, peper en kruiden naar smaak. Vaak gooi ik er ook wat groenterijst uit de diepvries bij, dan zit er nog meer groente in. Makkelijk, en als ik voorgekookte rijst gebruik (eerder gekookt of kant-en-klaar) is het ook nog eens een eenpansgerecht.

Aardappel-preisoep (Julie & Julia). Aardappel-preisoep is het gerecht waardoor Julie Powell op het idee komt om alle gerechten van Julia Child te maken. Het is een vrij simpel gerecht, met prei, aardappel, boter, zout, peper en bouillon. Aardappel-preisoep is comfortfood, en Julie maakt het dan ook na een hele stomme dag. Door die soep komt ze op het idee om, in de hoop om weer wat controle te krijgen over haar oncontroleerbare leven, binnen een jaar alle gerechten van Julia Child te maken. Om ervoor te zorgen dat ze zich aan die uitdaging houdt, begint ze een blog. Later is van dat blog een boek gemaakt, en nog weer later is dat boek verfilmd.

Tuscan white bean soup (Iets heel bijzonders). Dit is een soep die men volgens mij vooral in Amerika en Canada eet. De soep is vrij gemakkelijk vegetarisch en zelfs vegan te maken, en ik vermoed dat het daarom nogal oververtegenwoordigd is op Pinterest. In de soep gaat een sofrito (ui, knoflook, bleekselderij, wortel), boerenkool, kruiden, een soort witte bonen (niet in tomatensaus) en bouillon. Eventueel kun je ook nog room, tomatenprut en/of chilivlokken toevoegen. Ik ben nog een beetje zoekende naar de juiste verhoudingen kruiden en wat precies mijn ideale combinatie is, maar de basis is lekker en ik zou deze soep zeker aanraden. Het is ook een vullende soep, dus als je behoefte hebt aan een stevige maaltijd, zou ik zeker deze soep maken.

Broodje spek/Bacon Sandwich (De Theeroos/En de minnaar is…). Fiona is in De Theeroos op een gegeven moment op de vlucht, en koopt op het station broodjes spek voor haar en haar broertje Seamus. Ook in En de minnaar is… speelt de Bacon Sandwich een rol, dan als snack/maaltijd als de twee hoofdpersonages, Lottie en Tyler, thuiskomen na een lange avond. Nu weet ik genoeg van de Britse keuken (dit deel van het boek speelt in Londen) om te weten dat men daar geen ‘rauw’ spek eet, maar gebakken bacon. Ik besloot dit ook eens te maken, want eigenlijk is het te simpel voor woorden. Spek of bacon uitbakken (de dikke plakken die ze in de UK gebruiken zijn hier niet te koop, maar met ontbijtspek gaat het ook prima) en ofwel als beleg gebruiken op een wit bolletje, of combineren met twee geroosterde boterhammen.

4 gedachtes over “Gerechten die ik heb gemaakt naar aanleiding van een boek

  1. Naomi zegt:

    Dit is wel een heel erg leuke bonus bij sommige boeken! Overigens heb ik pas een boek gelezen waar achterin de recepten waren opgenomen die in het boek genoemd werden. Ik weet helaas niet meer welk boek het was, maar als ik het weer eens tegenkom, onthoud ik het om jou het boek te tippen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.